Suomessa ihmetellään jättimäisten datakeskusten tuloa maahan – Hamina, Sotkamo ja Business Finland ovat kaikki yhtä ymmällään - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Suomessa ihmetellään jättimäisten datakeskusten tuloa maahan – Hamina, Sotkamo ja Business Finland ovat kaikki yhtä ymmällään

Haminan kaupunginjohtaja Hannu Muhonen ihmettelee, kenen toimeksiannosta yhdysvaltalaisyritys toimii, mikäli uutinen pitää paikkansa.

31.10.2018 6:00

Suomessa ollaan ymmällään tiedosta, jonka mukaan yhdysvaltalainen yritys rakennuttaa maahan kolme jättimäisen isoa datakeskusta.

Tivi-lehti (Tietoviikko) uutisoi maanantaina, että yhdysvaltalainen Silent Partner Group investoi Suomeen kolme datakeskusta, joiden kapasiteetti vastaa yhteensä noin seitsemää Googlen Haminan datakeskusta.

Jokaisen keskuksen kapasiteetiksi on kerrottu 250 megawattia, eli kolmen kapasiteetti olisi 750 megawattia. Googlen Haminan keskuksen kapasiteetti on reilut 100 megawattia.

Google työllistää Haminassa noin 350 henkilöä. Ei ole tiedossa, paljonko uudet datakeskukset tarvitsisivat työvoimaa, eli ei tiedetä, saadaanko Suomeen useita satoja uusia työpaikkoja.

Silent Partner Groupin toimitusjohtaja Dale Hobbie kertoi Tivi-lehdelle, että yksi keskus tulee Sotkamoon ja yksi Haminaan. Kolmannen sijaintia ei ole kerrottu.

Sotkamossa ja Haminassa asiasta ei tiedetä mitään edes vuorokausi uutisen julkaisemisen jälkeen. Tieto on täysin yllättänyt molemmat paikkakunnat.

Työ- ja elinkeinoministeriön pyörittämässä Business Finlandissa ei myöskään tiedetä asiasta mitään.

–On kyllä harvinaista, että näin iso investointi ei ole meillä tiedossa. Olen kysellyt asiasta tiistaina, mutta tietoa ei ole, Business Finlandin johtaja Antti Aimo kommentoi Lännen Medialle.

–Odotetaan, että tietoa tulee. Sitä ennen emme voi tarjota apua, sillä meillähän on auttajan rooli.

Tekes ja Finpro yhdistyivät Business Finlandiksi 2018 alusta.

Lännen Media ei tavoittanut tiistaina Afrikan matkalla olevaa elinkeinoministeri Mika Lintilää (kesk.) kommentoimaan hankkeita. Hänen erityisavustajansa Jukka Ihanus ei ole kuullut hankkeista aiemmin.

–Tämä Silent Partner Group on arvoitus meille. Haminan kaupunki tai seudun kehitysyhtiö Cursor Oy eivät ole olleet yhteydessä tähän yritykseen, Haminan kaupunginjohtaja Hannu Muhonen toteaa.

–Mistä on kysymys, kenen toimeksiannosta se toimii, mikäli uutinen pitää paikkansa, hän ihmettelee.

Haminassa ei siis olla vielä edes vakuuttuneita, että uutinen pitää paikkansa. Muhosen mukaan tiedon julkaisija on kyllä uskottava, mutta uutisen sisältö on arvoitus.

–Toivotaan, että pitää paikkansa.

Muhonen huomauttaa, että investoinnin mittaluokat ovat todella isoja.

Datakeskus vaatii paljon tontilta, energialta ja lauhdutukselta. Googlen konesalien lauhdutus tapahtuu meressä.

Googlen Haminan palvelukeskus aloitti 2011 ja on koko ajan laajentanut toimintaansa. Google toimii Summan vanhan paperitehtaan tiloissa. Se on investoinut Haminaan noin 800 miljoonaa.

Sotkamon kunnanjohtajaMika Kilpeläinen ei saanut investointiin varmuutta tiistaina.

–Olimme Haminan kaupunginjohtajan kanssa yhteyksissä, mutta lisätietoa ei ole. Odotamme nyt, tuleeko virallisia yhteydenottoja.

Amerikkalaisyhtiö vahvisti Ylelle suunnitelmat Sotkamon datakeskuksen osalta.

Toimitusjohtaja Dale Hobbie vahvisti maanantaina, että yhden suunnitellun datakeskuksen paikka on Sotkamossa. (Yle 29.10.)

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: