Juhana Vartiainen rähjäsi entiselle EK-pomolle kirosanojen kanssa – pitäisikö kansanedustajien suut pestä saippualla? - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Juhana Vartiainen rähjäsi entiselle EK-pomolle kirosanojen kanssa – pitäisikö kansanedustajien suut pestä saippualla?

Kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen raivostui entisen EK-johtajan Lasse Laatusen kolumnista siinä määrin, että kävi syytämässä tämän päälle kirosanoja.

8.10.2018 18:34

Kansanedustajat ja heitä lähellä olevat tahot näyttävät käyttävän entistä enemmän voimasanoja.

Vastikään vasemmistoliiton kansanedustaja Markus Mustajärvi toivotti twiitissään presidentti Martti Ahtisaaren "alimpaan helvettiin". Mustajärven mielestä Ahtisaari jouti kaikista kuumimpaan paikkaan, koska hän "kommentoi asioita, mistä ei mitään ymmärrä".

Twiitti oli kommentti pääministeri Juha Sipilän (kesk.) erityisavustajan Kari Jääskeläisen jakamaan Ahtisaaren vanhaan kirjoitukseen Uudessa Suomessa. Ahtisaari oli kaksi vuotta sitten sitä mieltä, että jääräpäinen ay-liike on suuri syypää hyvinvointiyhteiskunnan alamäkeen.

Ilta-Sanomien haastatteleman vasemmistoliiton puheenjohtajan Li Anderssonin mielestä Mustajärven twiitti oli asiaton.

Juhana Vartiainen raivosi v-sanoilla

Suoranaisia kirosanoja aiheutti entisen EK-johtajan Lasse Laatusen Iltalehteen laatima kolumni.

Kolumni käsitteli hallituksen suunnitelmia helpottaa irtisanomisia pienissä yrityksissä. Laatusen mielestä suunnitelma on kummallinen ja hyödyiltään kyseenalainen.

Näkemyksestä raivostui työministeri Jari Lindströmin (sin.) erityisavustaja Juha Halttunen. Hän kommentoi Laatusen tekstiä Twitterissä sanaparilla "uskomatonta paskaa".

Kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen kiihtyi samasta kolumnista niin rajusti, että kävi syytämässä Laatuselle v-sanoilla terästettyä tekstiä, kun tämä istui aamiaisella eduskunnan Pikkuparlamentissa.

Laatunen kirjoitti tästäkin Iltalehteen. Rähjääjän nimeä hän ei kuitenkaan maininnut:

"Pöydän päähän ilmestyi seisomaan kiihtynyt hahmo, tukka sekaisin ja solmio vinossa. Mieleeni tuli, että tällainenkö on tämän päivän vanha sivistys-, kyky- ja sananvapauspuolue kokoomus?"

Tänään Vartiainen tunnusti olevansa kyseinen hahmo. Hän selitti kuumentuneensa liikaa asiassa, johon hän suhtautuu työssään intohimolla.

Joulun ja vaalien lähestyminen kiristää hermot

Toisen kauden kansanedustaja, sosiologi Anna Kontula (vas.) kirjoitti vastikään kirjan Eduskunta – Ystäviä vihamiehiä. Se perustuu hänen omiin kokemuksiinsa ja havaintoihinsa sekä kansanedustajakollegoiden haastatteluihin.

Miten on, Anna Kontula, onko kansanedustajien kielenkäyttö muuttunut rumemmaksi?

–Eduskunta elää erilaisissa kausissa. Kun joulu tai vaalit lähestyvät, asiat kiristyvät. Jos molemmat lähestyvät samoihin aikoihin, hermot ovat todella koetuksella. Silloin ylilyöntejä sattuu helpommin.

–Eiköhän näin ole ollut kautta eduskunnan historian.

Ovatko Twitterin kaltaiset yhteisöpalvelut kenties kuitenkin vaikuttaneet kansanedustajien viestintään, lisäämällä nimenomaan näitä ylilyöntejä?

–Sillä tavalla ovat, että entisaikaan puoluelehdistön ammattitaitoiset toimittajat käsittelivät kansanedustajien mielipiteitä. Nyt kansanedustajat viestivät itse, ja sanomat sekä sanamuodot ovat varsin monimuotoisia.

Entä se vakaa ja arvokas käytös, jota kansanedustajilta perustuslaissa edellytetään?

–Niin, mitä se on ja miten se missäkin ajassa määritellään? Kansahan sen päättää.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: