Käräjäoikeus lievensi rasistisesta Facebook-raivosta antamaansa tuomiota, koska mies hakeutui hoitoon ongelmansa takia - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Rasistinen someraivopää oli saamassa vankeustuomion – meni hoitoon ja perusteli oikeudelle kärsineensä Facebook-riippuvuudesta

Oikeus päästi vihapuheeseen syyllistyneen miehen sakoilla. Kuvituskuva.

8.10.2018 11:24

Käräjäoikeus lievensi rasistisesta Facebook-raivosta antamaansa tuomiota, koska mies hakeutui hoitoon ongelmansa takia.

Ylivieskan-Raahen käräjäoikeus tuomitsi keski-ikäisen miehen tuntuvaan 80 päiväsakon rangaistukseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Mies myönsi syytteen, ja tuomio on lainvoimainen.

Tuomittu syyllistyi rikoksiin kirjoittamalla Facebook-tilillään runsaasti rasistista tekstiä. Vihapuhe oli kohdistettu maahanmuuttajiin ja juutalaisiin. Syyttäjä toi oikeuteen yli 20 erilaista esimerkkiä, joista pahimpia voi luonnehtia natsimielisiksi. Mies muun muassa vaati kiertoilmauksin, että pakolaiskriisi on ratkaistava kansanmurhalla.

Tuomittu myönsi syytteen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Käräjäoikeus katsoi, että tunnustus ja syyttäjän esittämä näyttö todistivat rikoksen.

Oikeuden mukaan maahanmuutto- ja ulkomaalaispolitiikkaa pitää voida arvostella ankarastikin. Mies kuitenkin uhkasi ja panetteli etnisiä ryhmiä niin rajusti, että kyse oli oikeuden mielestä vihapuheesta, jota ei voi perustella sananvapaudella.

Välttyi vankeudelta

Puolisen vuotta jatkunut Facebook-raivo oli käräjäoikeuden mukaan niin vakavaa, että rikoksessa oli ainekset vankeustuomioon. Näin vaati myös syyttäjä. Tuomari päätyi kuitenkin päästämään miehen kovilla sakoilla.

Mies kertoi vastauksessaan, ettei ”ollut tekohetkellä oma itsensä”. Tuomittu sanoi kärsineensä riippuvuudesta sosiaaliseen mediaan.

Tuomittu kertoi jääneensä someriippuvuuden vuoksi sairauslomalle ja hakeneensa ongelmaan apua lääkäriltä. Mies toi oikeuteen todisteita tästä.

Oikeus katsoi, että toiminta oli otettava huomioon rangaistuksessa.

–Vastaaja on uskottavalla tavalla kertonut hakeutuneensa hoitoon ongelmansa vuoksi. Hän on luetellut häntä hoitavat lääkärit ja näyttänyt puhelimestaan lääkäriaikaviestin, oikeus lausui.

Oikeuden mukaan kyse oli pyrkimyksestä poistaa rikoksen vaikutuksia. Kyse oli lieventämisperusteesta, joka pienensi rangaistuksen ehdollisesta vankeustuomiosta sakkoihin.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: