Jätevesimallinnus vanhenee Venatorin takia - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Pigmenttitehtaan lähtö vaikuttaa myös Fortumin tilanteeseen: Jätevesimallinnus vanhenee Venatorin takia

8.10.2018 10:24

Fortumin tuhkanpesulaitoksen ympäristölupahakemukseen liittyy Luode Consultin Oy:n mallinnus, jossa on aiemman satama-altaan purkuputken paikan lisäksi tutkittu nyt esillä olevaa Karhuluodon purkupaikkaa. Mallinnuksella selvitettiin mereen purettavan puhdistetun jäteveden sisältämien aineiden leviämisalueen laajuutta ja vaikutuksen voimakkuutta.

Mallinnuksen perusteella Karhuluodon purkuvaihtoehdon selvä vaikutusalue rajautuu pohjakerrokseen purkuaukon välittömään läheisyyteen, vaikka sielläkin vain matalina jätevesipitoisuuksina. Mallinnuksen johtopäätöksenä on, että Mäntyluodon jätteenkäsittelylaitoksen puhdistettujen jätevesien purkamisella ei ole mitattavissa olevia vaikutuksia merialueen suolapitoisuuteen, jätevesipitoisuuteen sekä haitallisten aineiden pitoisuuksiin.

Talvisin jätevedet painuvat pohjakerroksiin, josta ne kulkeutuvat lounaan suuntaan sekoittuen hiljalleen pohjakerroksen meriveteen. Kesätilanteessa vaikutusalue on laajempi, sillä tuulet aiheuttavat alueelle virtauksia. Pieniä määriä jätevettä sekoittuu tuolloin myös pintakerroksiin, jolloin ne kulkeutuvat virtausten mukana rannikon suunnassa sekä koilliseen että luoteeseen.

Mallinnus on kuitenkin osittain vanhenemassa, sillä mallinnusraportin mukaan purkualueen pohjoispuolelle purettavat Venatorin jätevedet vaikuttavat tuhkanpesulaitoksenkin jätevesien kulkeutumiseen. Venatorin jätevedet voimistavat alueen kerrostuneisuutta ja ohjaavat jätteenkäsittelylaitoksen puhdistettuja jätevesiä kulkeutumaan pääasiassa lounaan suuntaan. Tilanne on kuitenkin todennäköisesti muuttumassa, sillä Venator on ilmoittanut lopettavansa Porin tehtaansa.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: