Anna Kontulan kirja Eduskunta – Ystäviä ja vihamiehiä: Tässä kuusi yksityiskohtaa kansanedustajan arjesta, joista ei usein puhuta - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Kansanedustajan pitää näyttää terveeltä ja dynaamiselta – Anna Kontulan kirja vie eduskunnan kulissien taakse, tässä kuusi yksityiskohtaa, joista ei usein puhuta

Anna Kontula kirjoitti omiin havaintoihinsa ja edustajakollegoiden haastatteluihin perustuvan kirjan eduskunnan arjesta.

8.10.2018 7:46

Kansanedustaja Anna Kontulan (vas.) tällä viikolla julkaistava kirja Eduskunta – Ystäviä ja vihamiehiä on kurkistus eduskunnan arkeen ja kansanedustajien keskinäisiin suhteisiin sekä kirjoittamattomiin sääntöihin, jotka ohjaavat yhteisön toimintaa. Kontula pohtii kirjassa, miten eduskunnassa hallitaan jatkuvaa konfliktia ja ristiriitaa.

Poimimme kirjasta kuusi arkisuudessaan kiinnostavaa yksityiskohtaa, joista ei usein puhuta.

Kirja perustuu Kontulan omiin havaintoihin ja edustajakollegoiden haastatteluihin. Kontula on toisen kauden kansanedustaja Tampereelta.

1. Aikaa ei voi hallita

Kontula kirjoittaa, että eduskunnan ajan hallitsemattomuus tulee monille yllätyksenä, vaikka olisikin tottunut aiemmassa työssään monenlaiseen säätöön.

–Kansanedustajuus ei tarkoita vain täyttä kalenteria, vaan jatkuvasti elävää kalenteria: Eduskunnan viikkorytmi on jokseenkin vakio, mutta aina ei ole vielä edellispäivänäkään tiedossa, milloin, missä ja kuinka pitkään kunkin läsnäoloa vaaditaan, Kontula kirjoittaa.

Se koettelee perhettä ja aiheuttaa syyllisyyden- ja riittämättömyydentunteita.

–Kansanedustaja on väkisinkin poissa läheistensä luota, vanhempainilloista ja joulujuhlista, iltaisin ja pyhäpäivinä, Kontula kuvailee.

Toisaalta perheajan suojelemiseksi on syntynyt eduskunnassa keskinäistä valvontaa: kukaan ei saa omistautua työlleen kohtuuttomasti perheen kustannuksella, ettei muille syntyisi velvoitetta toimia samoin.

2. Näytä keski-ikäiseltä mieheltä

Asiantuntijan status on poliittista pääomaa, mutta Kontulan mukaan siihen ei riitä se, että on perehtynyt syvällisesti johonkin asiaan. On myös näytettävä siltä kuin asiantuntijan ajatellaan näyttävän.

Kontulan mukaan tämä tarkoittaa useimpien politiikan kärkikysymysten kohdalla näyttämistä keski-ikäiseltä koulutetulta mieheltä.

3. Näytä terveeltä ja dynaamiselta

Kontulan mukaan politiikka ei edellytä stereotyyppistä kauneusihannetta, mutta hänen haastattelemansa kollegat kertoivat paineesta näyttää terveeltä ja dynaamiselta. Missään tapauksessa ei saa näyttää häviäjältä.

–Politiikassa ehostus on niin normaalia, että sen puuttuminen näyttää sairaudelta. Eikä voi pärjätä pelissä, jos viestii luovuttamista jo kentälle astuessaan, Kontula kirjoittaa.

Eräs Kontulan haastateltavista toteaa kirjassa, että naiselle väsymyksen näyttäminen lasketaan heti heikkoudeksi, miehen kohdalla se kertoo siitä, että tämä on tehnyt paljon duunia.

4. Parisuhdekriisi uhkaa

Ensimmäisiin kausiin kansanedustajana kuuluu Kontulan mukaan usein kriisi, kun puolisot yrittävät totutella erillään oloon. Joissain tapauksissa kriisin syvyyttä voi lisätä se, että vaimon yhteiskunnallinen status onkin yhtäkkiä puolisoa korkeampi.

Kontula kertoo kirjassaan löytäneensä kerran edustajakollegansa vessasta oksentamasta. Kollega kertoi harkitsevansa avioeroa, ja kuvaili muun muassa sitä, miten mies on alkanut vältellä liikkumista julkisesti hänen kanssaan, koska ei kestä sitä, että ihmiset jatkuvasti pysäyttelevät.

5. Matka kohti eturiviä

Kaikki kansanedustajat ovat periaatteessa samanarvoisia, mutta Kontulan mukaan eduskunta on täynnä nokkimisjärjestyksiä. Tämä näkyy esimerkiksi täysistuntosalin istumajärjestyksessä.

–Edustajat istuvat senioriteetin mukaisessa järjestyksessä siten, että pisimpään edustajana olleet sijoittuvat eturiviin ja vastatulleet taakse, Kontula avaa.

Kansanedustajan ura onkin etenemistä kohti eturiviä, kun vaaleissa vanhoja edustajia jää pois ja uusia tulee tilalle. Eturivissä puheenvuoroja ja televisionäkyvyyttä on helpompi saada kuin takarivissä. Kontulan haastateltavat kyseenalaistavat kuitenkin, onko eturivissä aina painavinta sanottavaa.

6. Arat ja yksinäiset

Kansanedustajat mielletään usein ulospäinsuuntautuneiksi ja sosiaalisiksi ihmisiksi. Kontulan haastattelemat edustajat kertovat kuitenkin myös stereotyyppisestä kuvasta eroavista piirteistä.

Yksi kertoo olevansa huono verkostoitumaan, toinen pohtii, miksi hänet on äänestetty eduskuntaan, kun on arka eikä kovin positiivinenkaan. Kolmas kuvaa olevansa jossain määrin umpimielinen.

–Ei oo hirveästi kuppilassa pöytiä, joihin kokisin voivani istua, yksi haastateltava toteaa.

Vetäytyminen ja etäisyyden pitäminen muihin voi olla myös selviytymisstrategia: silloin luottamus ei tule petetyksi ja konfliktit ovat helpompia kestää.

Anna Kontulan kirja Eduskunta – Ystäviä ja vihamiehiä julkaistaan 10. lokakuuta 2018. Kirjan kustantaja on Into Kustannus.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: