Magda Goebbelsin tie seurapiirineidosta äidiksi, joka murhasi kuusi lastaan - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Magda Goebbelsin tie seurapiirineidosta äidiksi, joka murhasi kuusi lastaan

Magda Goebbels surmasi natsi-Saksan raunioilla itsensä ja kuusi lastaan. Dokumentti kertoo, miten sivistyneestä ja tyylikkäästä seurapiirineidosta tuli kolmannen valtakunnan ensimmäinen nainen. Kuvan keskiössä ovat Adolf Hitler, Magda Goebbels ja Joseph Goebbels.

8.10.2018 7:00

Historia: Magda Goebbels

★★★★ Saksan kansallissosialistien valtaannousu on moneen kertaan kronikoitu ilmiö. Harvoin natsihistoriaa on kuitenkaan avattu yhtä hyytävästi kuin ranskalaisen Antoine Vitkinen dokumentissa Magda Goebbelsista.

Jälkipolvet muistavat Goebbelsin propagandaministeri Joseph Goebbelsin vaimona ja Adolf Hitlerin muusana. Ennen kaikkea hän oli kuitenkin äiti, joka 1. toukokuuta 1945 myrkytti kuusi lastaan Führerin bunkkerissa.

Miten viehättävästä ja varakkaasta sivistyneiden seurapiirien liihottajasta tuli ensin fanaattinen natsi, sitten kolmannen valtakunnan ensimmäinen nainen ja lopulta omien lastensa surmaaja?

Dokumentti vastaa kysymykseen tarinalla, jonka puitteita ei voi olla peilaamatta nykyajan populistisiin henkilökultteihin vaikkapa Turkissa, Unkarissa ja Venäjällä tai Yhdysvalloissa. Tällainen voi toistua joskus jossakin.

Natsit taltioivat riemusaattoaan kustannuksia säästämättä.

Siksi dokumentti on voitu kuvittaa runsaalla arkistomateriaalilla. Kuvat kertovat tositarinan, joka ei ole kehityskertomus. Se on makaaberi kuvaus valtavasta vallanhimosta ja valheesta, jonka jäljet valkenivat Magda Goebbelsille aivan liian myöhään.

Omat lapset propagandan mannekiineina

Omalla tavallaan irvokkaimpia ovat kohtaukset, joissa Goebbelsien omia pikkulapsia käytetään karmean natsipropagandan suloisina mannekiineina.

Jos jotakin, niin juutalaisia Joseph Goebbels vihasi yli kaiken.

Kuin fiktiivisen elokuvan käsikirjoituksessa hänen vaimonsa elämän kaksi tärkeää miestä olivat juutalaisia.

Toinen oli nuoruudenrakkaus Victor Chaim Arlosoroff ja toinen rakas isäpuoli Richard Friedländer.

Edellinen murhattiin Palestiinassa. Jälkimmäinen katosi ja kuoli keskitysleirillä.

TV1 maanantai 8.10. klo 19.00

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: