Käytätkö rahaa enemmän kuin tienaat? Etla: Suomalaisten säästämisasteessa on käynnissä jotain, mitä ei ole nähty sitten 1970-luvun - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Käytätkö rahaa enemmän kuin tienaat? Etla: Suomalaisten säästämisasteessa on käynnissä jotain, mitä ei ole nähty sitten 1970-luvun

Suomalaisten säästämisaste oli viime vuonna 2,2 prosenttia negatiivinen. Negatiivinen kehitys jatkuu Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen mukaan tänä vuonna.

18.9.2018 18:01

Kuluttajien ei kannata liikaa hullaantua, vaikka taloussuhdanne on hyvä ja korkotaso yhä matala. Näin arvioi Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan toimitusjohtaja Vesa Vihriälä tiistaina, kun Etla julkaisi oman suhdanne-ennusteensa.

Etlan ennusteen mukaan Suomen talous kasvaa tänä vuonna 2,8 prosenttia, mutta jo ensi vuonna kasvu hiipuu 2,2 prosenttiin. Hidastuvasta vauhdista huolimatta talouden tila on taantumavuosiin nähden hyvä, mutta ennusteen mukaan epävarmuus markkinoilla kasvaa.

Etlan ennusteessa nostetaan myös esiin suomalaisten alhainen säästämisaste. Asteella tarkoitetaan säästöjen suhdetta käytettävissä oleviin tuloihin, ja asteluku on jo viidettä vuotta perättäin negatiivinen. Vastaavaa ei Etlan ennusteen mukaan ole nähty sitten vuoden 1975. Toisin sanoen kotitaloudet kuluttavat tällä hetkellä hieman tulojaan enemmän. Vihriälä neuvoo olemaan vastuullinen, jos suuret, asunnon kaltaiset investoinnit ovat mielessä.

–Ylettömiä riskejä ei kannata ottaa, mutta liikaa ei kannata myöskään pelätä, Vihriälä sanoo.

Laivatoimitukset pönkittävät vientiä

Suomen talouskasvu nojaa ensi vuonna entisestään kasvavaan yksityiseen kulutukseen. Kulutusta puolestaan pönkittää Etlan mielestä suomalaisten tulotason kasvu.

Myös työllisyyden arvioidaan kasvavan, ja Etla uskoo arviossaan hallituksen 72 prosentin työllisyystavoitteen täyttyvän. Työehtosopimusneuvottelujen yleiskorotusten lisäksi tuloja kasvattaa se, että kilpailukykysopimuksessa sovitut julkisen alan määräaikaiset lomarahaleikkaukset päättyvät 2020.

Lähivuosina myös Suomen vienti tulee pysymään hyvänä. Suurimpana yksittäisenä tekijänä tähän ovat Suomessa valmisteilla olevat risteilylaivat.

–Laivatoimitukset heiluttelevat Suomen vientiä. Erityisesti ensi vuonna toimitetaan suuri risteilyalus, joka näkyy konkreettisesti Suomen vientiluvuissa, sanoo Etlan ennustepäällikkö Markku Lehmus.

Yhdeksi pullonkaulaksi voi muodostua osaavan työvoiman puute. Saman huomion teki myös Danske Bank omassa, tiistaina julkaistussa suhdanne-ennusteessaan.

Riskit ovat kasvaneet

Myönteistä virettä varjostaa kuitenkin Etlan mukaan maailmantalouden aiheuttama epävarmuus. Yhdysvaltojen ja Kiinan välinen kauppasodan uhka aiheuttaa harmaita pilviä, samoin kuin se, jos EU ei pääsekään sopimukseen Britannian kanssa brexit-ehdoista. Vastaavasti kehittyneiden maiden, kuten Argentiinan, Turkin ja Brasilian velanhoitokyky on jo nyt aiheuttanut epävarmuutta markkinoilla. Sitä lisää se, jos Yhdysvaltain keskuspankki kiristää rahapolitiikkaansa.

Euroopassa katseet kääntyvät puolestaan Italiaan, jonka nykyhallituksen halut noudattaa yhteisiä sopimuksia budjettialijäämästä ovat epäselvät. Talouden harmaista pilvistä huolimatta tavallisen kotitalouden ei kannata vielä olla Lehmuksen mielestä huolissaan.

–Keskiluokkaisen talouden kannattaa ottaa ihan rauhassa, seurata uutisia ja totta kai varautua, jos jokin ikävä skenaario tapahtuu.

Kasvu jatkuu mutta hidastuu

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan ennusteen mukaan Suomen bruttokansantuote ylittää tänä vuonna vuoden 2008 tason.

Suomen kokonaistuotanto kasvaa ennusteen mukaan 2,8 prosenttia tänä vuonna, ensi vuonna puolestaan 2,2 prosenttia.

Vuonna 2020 kasvun ennustetaan hidastuvan 1,6 prosenttiin.

Julkinen talous tulee myös ennusteen mukaan pääsemään tasapainoon vuonna 2020.

Myös Danske Bank julkaisi oman suhdanne-ennusteensa tiistaina.

Dansken ennusteen mukaan Suomen talous kasvaa tänä vuonna 2,7 prosenttia ja ensi vuonna 2,0 prosenttia.

Molemmat ennusteet arvioivat, että EKP nostaisi ohjauskorkoaan vasta loppuvuonna 2019.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: