Nainen kuoli saatuaan pahat palovammat palvelukodin saunassa – ylilääkärikin ihmeissään: "Emme tiedä tarkkaan, mitä siellä tapahtui" - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Nainen kuoli saatuaan pahat palovammat palvelukodin saunassa – ylilääkärikin ihmeissään: "Emme tiedä tarkkaan, mitä siellä tapahtui"

Naisen tyttären mukaan palvelukodin saunassa hoitajat säätelevät lämpöä painamalla napista löylyä kiukaalle. Kuvituskuva saunasta.

28.8.2018 17:23

67-vuotias nainen kuoli kesäkuun lopulla saatuaan vakavia palovammoja saunassa palvelukodissa. Hän asui Valtimossa Kotorannan palveluasumisen yksikössä.

Naisen tyttären mukaan hänen äitiään hoidettiin aluksi Joensuun keskussairaalassa ja sen jälkeen Espoossa Jorvin sairaalassa. Palovammat tulivat 18. kesäkuuta ja nainen kuoli viikkoa myöhemmin.

Tytär on kertonut, että hänen äitinsä oli palanut niin pahasti, ettei häntä enää tunnistanut, ja alustavan ruumiinavausraportin perusteella laajoja palovammoja oli sisäelimissä ja keuhkoissa asti.

Poliisi on kertonut tutkinnasta hyvin vähän julkisuuteen, mutta on vahvistanut, että tapausta tutkitaan nimikkeellä kuolemantuottamus.

Jorvin sairaalan palovammakeskuksen johtava lääkäri Jyrki Vuola ei voi juuri kommentoida sairaalan potilaan tapausta, mutta hän kertoo, että naisen saamien vammojen syy on heillekin edelleen mysteeri. Yleisesti ottaen ihmiset saavat saunassa palovammoja usealla eri tavalla.

–Me emme tiedä ihan tarkkaan, mitä siellä tapahtui. Meillä ei ole tietoa sen tarkemmin siitä, millä menetelmällä vamma on tullut. Tietysti epäilemme, mutta emme voi kommentoida sitä sen enempää.

Vuola sanoo, että hekin sairaalassa ovat kiinnostuneita siitä, mitä asumisyksikössä tapahtui, koska naisen tapaus on erittäin poikkeuksellinen.

–Tämä tapahtumana on joka suhteessa erittäin kurja juttu. En tunne taustaa henkilölle, joka tämän on aiheuttanut. Onhan se ikävä tilanne, jos on kyseessä nuori ihminen ja erehdys, ja jos tähän liittyy tietämättömyyttä tai tyhmyyttä. Tästä tulee karsea rangaistus. Potilas on kuollut ja nuori ihminen voi joutua höykytettäväksi.

Saunavammat yleisiä

Vuola kertoo, että saunassa palovammojen saaminen on Suomessa hyvin yleistä. Jorvin palovammakeskuksen potilaista vajaa viidesosa on saanut palovamman juuri saunassa.

Palovamman voi saada osumalla kuumaan kiukaaseen, jolloin syntyy tarkkarajainen ja syvä vamma. Saunojat saavat palovammoja myös ottaessaan padasta kuumaa vettä ja erehdyksessä kaataessaan sitä päälleen. Palovammoja syntyy silloinkin, kun ihminen käyttää sytyttämiseen sytytysnestettä ja tuli roihahtaa.

Palvelukodista on kerrottu tyttärelle, että hänen äitinsä oli 77-asteisessa saunassa 10 minuuttia.

Vuolan mukaan on vaikea sanoa, kuinka pitkään ihmisen täytyy olla saunassa, jotta lämmin ilma aiheuttaa vaurioita. Palovammakeskus ei juuri koskaan saa tarkkaa tietoa siitä, kauanko potilas on ollut saunassa.

–Tiedämme, että jos on 80 asteessa tunnin verran, tulee vammoja. Voi olla, että puoli tuntiakin riittää saamaan hyvin vakavia vammoja, Vuola sanoo.

Pitkään saunassa oleminen voi aiheuttaa vammoja niin ihoon kuin sisäelimiinkin.

Vuolan mukaan yleensä pahimmat vammat syntyvät silloin, jos ihminen pyörtyy tai sammuu saunaan.

–Syntyy niin pitkäaikainen altistus, että ihminen kuumenee syvemmältä. Vain pintakerros ei vaurioidu, vaan tulee myös syvempiä vammoja. Mekanismissa on jotain sellaista, jota me emme tiedä. Sillä on jotain tekemistä ihon ja lihasten verenkierron tukkeutumisen kanssa.

Harvinaisissa tapauksissa saunaan on kertynyt niin paljon höyryä, että ihmisen iho ei ole enää kykene haihduttamaan lämpöä ja vettä, ja ihon lämpötila on noussut. Vuonna 2010 Saunomisen maailmanmestaruuskilpailussa palaneen Timo Kaukosen vammat olivat juuri höyryn aiheuttamia. Hänen ihostaan 70 prosenttia paloi, mutta hoitojen avulla hän selvisi hengissä.

Ei ilman kipua

Valtimon Kotorannassa palovammat saaneen naisen tytär on kertonut, että hänen äidillään oli otsa-ohimolohkorappeuma, mutta tauti ei ollut edennyt vielä kovin pitkälle. Tyttären mukaan hänen äitinsä tiesi, tunsi ja pystyi puhumaan, mutta hän ei pystynyt juurikaan liikkumaan.

Vuola sanoo, että ihmisen iho muuttuu vanhetessa yhä herkemmäksi rasitukselle ja silloin myös palovammoja syntyy helpommin.

–Valvonnan pitää olla hirveän tarkkaa. Vanhemmat ihmiset ovat monesta syystä alttiita pyörtymiselle. Silloin saunassa pitää olla tarkkana, ehdottomasti, ja lämpötilaakin pitää miettiä. Suomalainen sauna on 80 astetta, ei niissä usein mitään tapahdu, mutta voi miettiä, voisiko se olla vähän matalampikin.

Palovamma ei kuitenkaan synny tietämättä, vaan palovamman syntymisestä tulee kipua.

–Terve ihminen ei vahingossa saa saunassa kuumasta ilmasta palovammoja, se on ihan selvää, sellaista ei käy kenellekään. Niihin liittyy jokin toinen asia, ihminen on pyörtynyt, humalassa tai aivojen toiminnassa on jotain sellaista, ettei voi reagoida normaalisti, Vuola sanoo.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: