Petteri Orpo budjettineuvottelujen alkaessa: Kenenkään verotus ei nyt ensi vuonna kiristy - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Petteri Orpo budjettineuvottelujen alkaessa: Kenenkään verotus ei nyt ensi vuonna kiristy

Kulttuuri- ja eurooppaministeri Sampo Terho, pääministeri Juha Sipilä ja valtiovarainministeri Petteri Orpo kertoivat, että budjettiriihi alkaa nyt hyvissä tunnelmissa.

28.8.2018 13:21

Hallitus sai budjettiriiheen odottamansa uutisen, kun Työttömyysvakuutusrahaston hallitus päätti tiistaina laskea palkansaajan työttömyysvakuutusmaksua 0,4 prosenttiyksikköä

–Hyvä ja odotettu uutinen. Verojen osuus paketissa tulee olemaan aika pieni, pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoi Kesärannassa toimittajille ennen riihen alkua.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) iloitsi, että nyt toteutuu tavoite siitä, ettei kenenkään verotus ensi vuonna kiristy. Tämä helpottaa hallituksen puhdetta budjettineuvotteluissa.

Orpo korosti, että hallituksella on riihessä hyvän valmistelun jälkeen hyvä pohja tehdä päätöksiä, miten luodaan tilaa uudelle kasvulle.

–Nyt pitää vastuullisen talouspolitiikan hengessä tehdä hyviä päätöksiä, Orpo sanoi.

Työttömyysvakuutusrahaston hallitus päätti tänään esittää, että työttömyysvakuutusmaksu alenee kokonaisuudessaan 0,8 prosenttiyksiköllä.

Palkansaajien työttömyysvakuutusmaksu alenee 0,4 prosenttiyksikköä. Maksu on ensi vuonna palkansaajille 1,5 prosenttia ja työnantajille keskimäärin yhtä suuri.

Työttömyysvakuutusmaksun alennus palkansaajille tekee yhteensä 320 miljoonaa euroa. Se ei vaikuta nettotuloihin, koska palkansaajien työeläkemaksu nousee ensi vuonna samat 0,4 prosenttiyksikköä kilpailukykysopimuksen perusteella.

Työttömyysrahaston hallituksessa päätös syntyi harvinaiseen tapaan, äänestämällä. Palkansaajakeskusjärjestöjen SAK:n ja STTK:n edustajat kannattivat maltillisempaa alennusta, koska he olisivat halunneet kerätä puskuria seuraavaa taantumaa varten.

Työttömyysvakuutusrahaston hallintoneuvosto päättää ensi vuoden maksuesityksestä sosiaali- ja terveysministeriölle torstaina. Työttömyysvakuutusrahastossa päätöksiä tekevät työnantajien ja työntekijöiden edustajat.

Lopullisesti työttömyysvakuutusmaksusta päättää eduskunta hallituksen esityksen perusteella.

Maksulla rahoitetaan ansiosidonnaista työttömyysturvaa. Koska työttömyys on vähentynyt, maksua voidaan ensi vuonna laskea.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: