Presidentti Niinistö: Tällaistako ilmastonmuutos saa aikaan? – Arktisen alueen pelastaminen on valtaapitävien tärkein tavoite - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Presidentti Niinistö: Tällaistako ilmastonmuutos saa aikaan? – Arktisen alueen pelastaminen on valtaapitävien tärkein tavoite

Sauli Niinistö puhui suurlähettiläille vallan merkityksestä.

28.8.2018 11:22

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö puhui suurlähettiläspäivillä vallan merkityksestä niin ulkopoliittisissa suhteissa kuin ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa.

Niinistö pohti ääneen sitä, mitä moni muukin suomalainen on kuluneena hellekesänä miettinyt: tällaistako ilmastonmuutos tulee jatkossa olemaan?

–Ilmastonmuutos on perustavanlaatuinen rauhan ja turvan kysymys. Se edellyttää kansainvälistä yhteistyötä ja ripeää toimintaa. Tarvitaan sekä pieniä että suuria askeleita.

Niinistö muistutti myös omasta työstään mustan hiilen kieltämiseksi sekä sitä, kuinka merkittävässä roolissa arktinen alue on ilmastonmuutoksessa.

–Arktisen ympäristön pelastaminen on kaiken käytettävissä olevan vallan arvoinen tavoite, Niinistö tiivisti.

Suhteet suurvaltoihin tärkeitä

Ilmastonmuutoksen lisäksi hän puhui suurvaltojen keskinäisistä suhteista sekä Suomen asemasta esimerkiksi Venäjän ja Kiinan yhteistyökumppanina.

Niinistö viittasi muun muassa heinäkuussa Helsingissä järjestettyyn huippukokoukseen, jossa Yhdysvaltain ja Venäjän presidentit tapasivat.

–Puolitoista kuukautta sitten valtaa oli yhdessä huoneessa paljon...Itse tapaaminen tuntui herättävän paljon huolia muun muassa etupiirijaosta. Mutta sitä se ei ollut. Tapaaminen oli sitä, mitä sen pitikin olla, keskusteluyhteyden avaus. Ilman heidän keskusteluyhteyttään, maailma olisi turvattomampi.

Venäjän ja Yhdysvaltojen keskinäisten suhteiden lisäksi Niinistö puhui paljon Kiinan roolista suhteessa Suomeen.

–Suorat yhteydet suurvaltojen johtajiin ovat meille arvokasta pääomaa. Presidentti [Vladimir] Putin,[Donald] Trump ja Xi [el Chi] ovat vallan vartijoita...Presidentti Xin johtoasema on kiistaton ja se vaikuttaa kaikkiin. Kerran syntynyttä yhteyttä ei parane päästää laimenemaan.

Ulkopolitiikassa Niinistö myös penäsi itseluottamusta Suomelta ja suomalaisilta. Hänen mukaansa sorrumme liian usein miettimään sitä, mitä muut meistä ajattelevat. Niinistö totesi, ettei ole koko presidenttikautensa aikana törmännyt yhteenkään, jolle Suomen kansainvälinen asema olisi epäselvä.

–Kaipaisin vahvempaa itsetuntoa ja itseluottamusta siihen, miten tarinaamme kerromme. Tarinamme on hallinnassamme ja kaukana harmaasta...Venäjä-suhteessamme ei ole mitään epäselvää.

Ulkoministeriö täyttää sata vuotta

Suomen ulkomaanedustustojen päälliköt ovat kokoontuneet vuosittaiseen tapaamiseensa Helsingissä. Eduskunnan Pikkuparlamentissa pidettävät suurlähettiläspäivät alkoivat maanantaina ja jatkuvat perjantaihin.

Ulko- ja turvallisuuspoliittisten aiheiden lisäksi kokouksessa käsiteltäviä kysymyksiä ovat esimerkiksi tekoäly, hybridivaikuttaminen ja Suomen tuleva EU-puheenjohtajuuskausi. Yksi kokouspäivistä on pyhitetty Team Finland-teemalle.

Suomeen kokoontuville suurlähettiläille ovat puhuneet muun muassa pääministeri Juha Sipilä, valtiovarainministeri Petteri Orpo, ulkoministeri Timo Soini ja ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolainen.

Tänä vuonna tulee kuluneeksi sata vuotta ulkoministeriön perustamisesta. Ulkoministeriö on tehnyt 100 vuotta työtä Suomen ja suomalaisten hyväksi. Tässä tehtävässä suurlähettiläät ovat keskeisessä asemassa.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: