Uusnatsijärjestön lakkautusta puidaan hovioikeudessa – vastarintaliikkeen edustajat haluavat kumota käräjäpäätöksen - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Uusnatsijärjestön lakkautusta puidaan hovioikeudessa – vastarintaliikkeen edustajat haluavat kumota käräjäpäätöksen

Pohjoismaista vastarintaliikettä edustaa kaksi henkilöä Turun hovioikeudessa. Heitä avustaa oikeudessa asianajaja Tommi Koivistoinen (vas.).

28.8.2018 10:51

Pohjoismaisen vastarintaliikkeen (PVL) lakkauttamisoikeudenkäynti käynnistyi tänään tiistaina Turun hovioikeudessa.

Rekisteröimättömänä yhdistyksenä toimivan PVL:n edustajat valittivat vuodenvaihteessa hovioikeuteen sen jälkeen, kun Pirkanmaan käräjäoikeus päätti loppuvuonna lakkauttaa yhdistyksen.

Perusteena lakkautukselle oli muun muassa se, että PVL edistää demokraattisen yhteiskunnan vastaisia tavoitteita ja toimii hyvän tavan vastaisesti, ihannoiden muun muassa väkivaltaa.

PVL tunnustaa verkkosivujensa mukaan kansallissosialistisen maailmankatsomuksen.

Samassa lakkautettavaksi määrättiin myös PVL:een liitetty Pohjoinen perinne ry, jonka oikeus katsoi vastaavan PVL:n talousasioista, pyörittävän yhdistyksen verkkokauppaa ja Magneettimedia-lehteä.

Jutun hovioikeuskäsittely alkoi tiistaina aamupäivällä kello 10:n jälkeen asian esittelyllä.

Tiistaina hovioikeudessa paikalla olivat Pohjoismaisen vastarintaliikkeen Suomen-osaston valtuuston puheenjohtaja ja kansainvälisistä suhteista vastaavat. Kaikkiaan valittajia on neljä, mutta kaksi ei ollut paikalla Turun Akatemiatalossa alkaneessa istunnossa. Kaikkia avustaa asianajaja Tommi Koivistoinen.

Tulevina päivinä hovioikeus ottaa vastaan näytön yhdistyksen lakkauttamiskiistassa. Keskiviikkona hovioikeudessa kuullaan henkilötodistelua, tiistaina keskitytään kirjallisiin todisteisiin.

Uutena kirjallisena todisteena käräjäoikeuteen verrattuna käsitellään Asema-aukion pahoinpitelyn tuomiota, jonka Helsingin hovioikeus antoi keväällä.

PVL:n edustajat: Käräjäoikeuden päätös kumottava

PVL:n edustajat sekä Pohjoinen perinne ry hakevat lakkauttamispäätöksen kumoamista eli kanteen hylkäämistä ja sitä, että yhdistyksille annetaan korkeintaan varoitukset.

Vastaajat ovat kiistäneet kaikki väitteet siitä, että PVL toimii hyvän tavan vastaisesti. He kiistävät myös väitteen, että Pohjoinen perinne vastaa yhdistyksen rahoituksesta.

PVL:n edustajat vetoavat muun muassa yhdistyksien lakkauttamiseen liittyvään oikeuskäytäntöön Euroopassa.

Koivistoisen mukaan perusteita lakkautukselle ei ole.

Vastassa on puolestaan Poliisihallitus, jonka mukaan valitus on hylättävä ja yhdistys lakkautettava.

Poliisihallitus pitää Pirkanmaan käräjäoikeuden päätöstä ja sen perusteluja hyvinä.

Poliisihallitus on ajanut PVL:n lakkauttamista viime vuonna jättämällään kanteella. Poliisihallituksen edustaja, asianajaja Markku Fredman ei halunnut ennen oikeudenkäynnin alkua kommentoida oikeudenkäyntiä lehdistölle. Asian esittelyssä puolestaan Fredman lähti siitä, että yhdistys toimii vastoin lakia tai hyviä tapoja.

–Lainvastaisuus ei edellytä sitä, että toiminta olisi rikollista, Fredman totesi.

Hän totesi myös, että yhdistyksen markkinointi on ollut ihmisoikeuksia loukkaavaa.

Toistaiseksi yhdistys on saanut pyörittää toimintaansa, koska käräjäoikeuden päätös ei ollut lainvoimainen. PVL:n edustajien mukaan yhdistyksellä on alle 100 jäsentä.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: