Pohjoismaisen vastarintaliikkeen Suomen-osaston johtaja oikeudessa: liikkeen pyrkimyksenä puolueen asema Suomessa - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Pohjoismaisen vastarintaliikkeen Suomen-osaston johtaja oikeudessa: liikkeen pyrkimyksenä puolueen asema Suomessa

Turun hovioikeudessa kuultiin tiistaina kaikkiaan viittä todistajaa Pohjoismaisen vastarintaliikkeen lakkauttamista koskevassa asiassa.

29.8.2018 13:15

Pohjoismainen vastarintaliike (PVL) tavoittelee tulevaisuudessa puolueen perustamista Suomeen, kertoi Turun hovioikeudessa kuultu liikkeen Suomen-osaston valtuuston puheenjohtaja keskiviikkona.

Hänen kuulemisensa oli oikeudessa aamupäivällä.

Puheenjohtaja kertoi, että liikkeellä on Ruotsissa jo puolue, ja puheenjohtajan mukaan vastaavaa yritetään jossain vaiheessa Suomessa, jos puolue saa kerättyä tarvittavat nimet rekisteröintiä varten.

–5000 nimen kerääminen on aikamoinen homma, puheenjohtaja sanoi.

Myöhemmin oikeudessa kuultiin nykyisin Pohjoinen perinne ry:n varapuheenjohtajana toimivaa miestä, joka pahoinpiteli Asema-aukiolla lippuvartiota kohtaan sylkäisseen miehen syksyllä 2016. Pahoinpidelty kuoli myöhemmin.

Pohjoisen perinteen varapuheenjohtajana toimiva mies on saanut vankeustuomion törkeästä pahoinpitelystä Helsingin hovioikeudesta. Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Myös hän puhui siitä, että PVL:n tavoitteena on puolueen perustaminen ja parlamentaarinen vaikuttaminen.

Oikeudessa kuultiin myös Ruotsissa toimivaa PVL:n johtohahmoa, joka kertoi puheenvuorossaan, että parlamentaarinen vaikuttaminen olisi Suomessakin suotavaa. Ruotsissa PVL toimii puolueena.

Johtaja: tavoitteena edistää suomalaista kulttuuria

Turun hovioikeudessa otettiin keskiviikkona vastaan henkilötodistelu PVL:n lakkauttamista koskevassa asiassa.

Poliisihallitus on ajanut kanteella rekisteröimättömänä yhdistyksenä toimivan PVL:n lakkauttamista. Perusteena muun muassa on, että kansallissosialismia kannattava liike edistää epädemokraattisia arvoja hyvän tavan vastaisesti.

Kuulemisessaan PVL:n Suomen-osaston valtuuston puheenjohtaja kiisti epädemokraattisuuden. Hänen mukaansa liike ajaa suoraa demokratiaa mutta kritisoi nykyistä poliittista järjestelmää.

Hän myös kiisti sen, että liikkeen verkkosivuilla puhuttu ”sionismi” liittyisi suoraan juutalaisuuteen. Termi viittaisi heidän mukaansa elitistiseen järjestelmään

–Kaikki juutalaiset eivät ole sionisteja, hän sanoi.

Seksuaalivähemmistöjen kritisoinnista puheenjohtaja sanoi, että liike ajaa ja kannattaa perinteisiä perhearvoja, ja hänen mukaansa seksuaalisuutta pidetään yksityisasiana.

Poliisihallituksen mukaan liikkeen kannattama rotuoppi eriarvoistaa ihmisiä.

–Emme aseta ihmisiä rotujen mukaan minkäänlaiseen arvojärjestykseen, puheenjohtaja vastasi tähän.

Hänen mukaansa liikkeen tarkoituksena on ”edistää suomalaista kulttuuria ja tuoda yhteiskunnallisia ongelmia esille.”

Puheenjohtajan mukaan liikkeen tapahtumissa sattuneet väkivaltaiset yhteenotot ovat johtuneet muiden aloitteista. Hänen mukaansa liikkeen katutapahtumat ovat sujuneet hyvin.

Oikeudessa kuultu Suojelupoliisin asiantuntija kuitenkin totesi, että supo on seurannut vastarintaliikettä lähes siitä asti, kun se 2008 perustettiin. Hänestä tapahtumien yhteydessä tehdyt väkivallanteot ovat syntyneet usein PVL:n jäsenten ja tapahtumien sivullisten "vuorovaikutuksesta."

Pohjoismaisen vastarintaliikkeen lakkauttamista käsittelevän oikeudenkäynnin loppulausunnot kuullaan jo keskiviikkona.

Kanne jätettiin 2017

Pohjoismainen vastarintaliike (PVL) kuvailee itseään kansallissosialismia tunnustavaksi. Sillä on Suojelupoliisin asiantuntijan mukaan Suomessa alle 100 jäsentä.

Poliisihallitus nosti kanteen PVL:n Suomen-osaston lakkauttamiseksi keväällä 2017. Pirkanmaan käräjäoikeus päätti lakkauttaa yhdistyksen marraskuussa 2017, mutta päätös ei saanut lainvoimaa koska siitä valitettiin hovioikeuteen.

Samalla päätettiin lakkauttaa Pohjoinen perinne -yhdistys, joka oikeuden mukaan on vastannut PVL:n talousasioista. Vastaajat ovat kiistäneet tämän.

Yhdistysten lakkauttaminen perustuu yhdistyslakiin, jonka mukaan yhdistyksen tarkoitus "ei saa olla lain tai hyvien tapojen vastainen."

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos