Vuodenvaihteessa aloittavan Ruokaviraston johtajaa ei ole vielä valittu - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Vuodenvaihteessa aloittavan Ruokaviraston johtajaa ei ole vielä valittu – ministeriö lupaa mahdollisimman pikaista päätöstä

Seinäjoella sijaitseva Maaseutuvirasto yhdistetään vuodenvaihteessa Eviran ja osan Maanmittauslaitoksen tietotekniikkapalvelukeskuksen kanssa Ruokavirastoksi.

28.8.2018 5:00

Uuden Ruokaviraston pääjohtajan valinta on haastatteluvaiheessa, kertoo maa- ja metsätalousministeriön hallitusneuvos Riitta Itkonen.

Haastateltavien nimiä tai määriä ei asian valmisteluvaiheeseen vedoten ministeriöstä kerrota.

Joka tapauksessa uusi pääjohtaja valitaan 15 virkaa hakeneen joukosta. Heidän nimensä julkistettiin jo kesäkuussa.

Itkosen mukaan virka pyritään täyttämään mahdollisimman pian siten, että valittu sijoitetaan ensin maa- ja metsätalousministeriöön.

Pääjohtajasta päätetään maa- ja metsätalousministeriön esityksestä valtioneuvoston yleisistunnossa.

Ruokavirasto aloittaa toimintansa tammikuun alussa 2019.

Ruokavirasto syntyy, kun Elintarviketurvallisuusvirasto, Maaseutuvirasto sekä osa Maanmittauslaitoksen tietotekniikkapalvelukeskuksesta yhdistetään.

Ruokaviraston pääjohtajan paikkaa ovat hakeneet sekä Maaseutuviraston ylijohtaja Antti-Jussi Oikarinen että Eviran pääjohtaja Matti Aho.

Hakijoissa on monta Eviran johtajaa, kuten hallintopalvelujen johtaja Erik Semenius, kasvintuotantojohtaja Matti Puolimatka ja elintarviketurvallisuusjohtaja Leena Räsänen.

Elintarvikeyhtiö Atriasta hakemuksen jätti tuotekehitysjohtaja Anu Saranpää. Lisäksi tehtävään pyrkii hankejohtaja Kirsi Heinonen, joka johtaa virastojen yhdistymistä.

Virka on määräaikainen. Se täytetään enintään viideksi vuodeksi.

Ruokavirasto muun muassa edistää, valvoo ja tutkii elintarvikkeiden turvallisuutta ja laatua, eläinten terveyttä ja hyvinvointia sekä kasvinterveyttä. Sen reviiriin kuuluu myös lannoitteiden ja kasvinsuojeluaineiden käyttö.

Virasto vastaa Euroopan unionin maataloustuki- ja maaseuturahastojen varojen käytöstä Suomessa, toimii Suomen maksajavirastona ja hallinnoi EU- ja kansallisia tukia.

Ruokavirasto toimii ensi vuodesta alkaen monipaikkaisesti ympäri Suomen. Yhteensä Ruokavirastossa työskentelee vajaa tuhat henkilöä noin 20 paikkakunnalla.

Viraston pääpaikaksi tulee Seinäjoki, jossa sijaitsee tällä hetkellä Maaseutuvirasto. Ruokaviraston henkilöstöstä suurin osa eli kaksi kolmasosaa työskentelee kuitenkin Helsingin Viikissä.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: