Kuopion bussiturma: Vanhanaikainen piirturi vaikeuttaa mysteerin ratkaisua - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Kuopion bussiturma: Vanhanaikainen piirturi vaikeuttaa mysteerin ratkaisua – tutkijat penkovat myös sen, onko turma voitu aiheuttaa tahallaan

Kuopion tuhoisassa turmassa on paljon avoimia kysymyksiä.

28.8.2018 16:00

Miksi Kuopiossa tapahtui perjantaina bussiturma, joka vaati neljän ihmisen hengen? Tähän kysymyksen moni suomalainen haluaa vastauksen. Onnettomuustutkintakeskus selvittää tragedian taustoja.

Onnettomuustutkintakeskus kertoi jo aiemmin, että se odottaa saavansa käsiinsä onnettomuusbussin ajopiirturin, josta voisi saada lisätietoja. Onnettomuuskeskus sai ajopiirturin tiedot käsiinsä maanantaina iltapäivällä. Asiasta kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

–Eilen iltapäivällä vihdoin saimme ajopiirturin tarkkana skannauksena. Annoin insinöörillemme tehtäväksi perehtyä siihen tarkemmin sillä saatteella, että kunnolla katsotaan matka alusta lähtien, kertoo johtava tutkija Kai Valonen.

Ajopiirturin tiedoista selvitetään muun muassa ajo- ja lepoaikoja, matkan kestoa ja kulkua sekä ajotavasta ilmeneviä seikkoja.

–Viimeiset sekunnit tietysti kiinnostavat. Mutta tällainen vanhanaikainen piirturi on hyvin epätarkka sekuntien tarkasteluun. Siinä on enemminkin puolen tunnin tai tunnin tarkkuudet.

Valonen kertoo, että Onnettomuustutkintakeskus näki ajopiirturikiekon ensimmäisen kerran jo lauantaina. Se, että bussi tuli erittäin kovaa vauhtia risteykseen ja hiljentäminen epäonnistui, kävi ilmi nopeasti.

–Ylinopeudesta puhuminen on väärä ajatus. Ei ole kysymys nopeusrajoitusten noudattamisesta vaan siitä, että hiljentäminen risteykseen epäonnistui. Nopeus olisi pitänyt saada nollaan tai lähelle kahtakymppiä riippuen siitä, onko punainen valo vai käännytäänkö suoraan.

Tietoja yhdistellään

Onnettomuustutkintakeskus selvittää nyt kiivaasti, miksi hiljentäminen epäonnistui. Heti perjantaina julkisuuteen levisi tieto, että kuljettaja kertoi poliisille linja-auton jarrujen pettäneen.

–Hän ei ole meille sellaista sanonut. Meillä oli oma kuuleminen lauantai-iltana, jota maltoimme odottaa. Hän kertoi meille, miten asiat hänen mielestään olivat. Hän oli halukas puhumaan meille ja kertoi asiasta.

Jarrut tutkittiin nopeasti eikä niistä löytynyt mitään vikaa. Viikonloppuna Onnettomuustutkintakeskus halusi tehdä ne asiat, jotka oli tehtävä kiireellisesti. Nyt painopiste on siirtynyt kirjoituspöydälle: tiedon keräämiseen ja tietojen yhdistämiseen.

Valonen sanoo, että selvitettäviä ja yhdisteltäviä asioita on kolmisenkymmentä: Muun muassa säätiedot, terveystiedot, tekniikka ja paikalla olleiden kertomukset.

Huomenna Onnettomuustutkintakeskus käy katsomassa vastaavanlaista linja-autoa ja sen toimintaa. Valonen kuvailee tutkintaa palapeliksi.

Esimerkiksi kuljettajan ajokorttitietoja ja mahdollisuuksien mukaan myös terveystietoja tullaan pyytämään Suomen lisäksi Ruotsistakin.

Kuljettajan terveydentilaan liittyviä asioita selvitellään. Selvitetäänkö tässä tilanteessa myös henkisiä asioita eli onko pystytty sulkemaan pois se, että hän olisi tehnyt teon tahallaan?

–Tulemme pyytämään terveystietoja, mitä on käytettävissä. Vaikea sanoa, mitä niistä näkyy. Me pyydämme ja katsomme. Jos meille tulee vihiä, että näin olisi miten kerrot, niin pyrimme käyttämään keinoja mitä on ja sitäkin puolta selvittämään.

–Terveystiedot ovat julkisuuden kannalta hankalia. Niitä ei voi sellaisenaan kertoa.

Pyritäänkö se poissulkemaan, että hän ei tehnyt tekoa tahallaan?

–Ilman muuta. Haluamme tietää, mitä tässä on tapahtunut. Siitä huolimatta, että tässä on salassa pidettäviä asioita, väittäisin, että pystymme esittämään asiat julkisuuteen niin, että mitään ei jää pimentoon.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: