Sianlihan vienti Kiinaan on lähtenyt hyvään vauhtiin – kiinalaiset arvostavat ruhonosia, jotka eivät suomalaiselle kelpaa - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Sianlihan vienti Kiinaan on lähtenyt hyvään vauhtiin – kiinalaiset arvostavat ruhonosia, jotka eivät suomalaiselle kelpaa

Ensimmäiset rypsiporsas-kontit lähtivät HKScanin Forssan tehtaalta kohti Kiinaa kesällä. HKScanin Jukka Nikkisen mukaan rypsiporsaan kuluttajalanseeraus on Shanghaissa syksyllä.

17.8.2018 5:00

Atria aloitti sianlihan viennin Kiinaan vuoden 2017 keväällä. HKScan pääsi samoille apajille vuotta myöhemmin.

Atrian Kiinan-vientiä johtava Markku Hirvijärvi toteaa, että vienti Kiinaan on tasaisessa kasvussa.

–Maapallon väestö kasvaa, joten meillä on potentiaalia moneen suuntaan, mutta olen kuitenkin tasaisen järkevän kasvun kannalla. Myös Kiinan-viennin suhteen.

Hirvijärvi ei usko, että Kiinan markkinoita valloitetaan hetkessä. Atria on vienyt maahan tähän mennessä noin kahdeksan miljoonaa kiloa sianlihaa. Tämän vuoden tavoitteena on viiden miljoonan kilon vienti.

–Toivomme, että määrä triplaantuu kymmenessä vuodessa.

Sorkkia, sianpäitä ja häntiä

HKScanin Tanskan ja International markkina-alueesta vastaavan johtajan Jukka Nikkisen mukaan Kiinaan viedään toistaiseksi enemmän ruhonosia, joilla ei kotimaassa ole juuri kysyntää.

–Kiinassa arvostetaan ruhon maukkaampia osia eli sorkkia, sianpäitä, häntiä ja korvia sekä sisäelimiä. Niiden vienti on lähtenyt nopeimmin liikkeelle.

Kuivakkaampi ulkofile ei ole innostanut kiinalaisia ostajia. Sen sijaan rypsiporsas kiinnostaa.

Nikkisen mukaan HKScanin tavoitteena on viedä ensimmäisen 12 kuukauden aikana kolme miljoonaa kiloa lihaa Kiinaan.

–Seuraavan kolmen vuoden aikana tavoitteena on kolminkertaistaa määrä.

Nikkinen toteaa, ettei Kiinaan kannata myydä halvalla. Kiinalaiset paikalliset tuotteet ovat edullisia, mutta premium-tuotteet voivat olla viisi kertaa kalliimpia.

–Suomessa tuotteiden hintavaihtelu on pientä.

Mutta jos suomalainen premium-sianliha alkaa toden teolla kiinnostaa kiinalaisia, niin se voi näkyä Suomen markkinoilla.

–Kyllä, esimerkiksi joulukinkun hinta voi nousta, Nikkinen myöntää.

Atrian Hirvijärven mukaan sianlihan hinnannousu on selvää.

–Sikatuotanto tarvitsee hinnannousua. Satokausi oli mikä oli ja investoinnit tarvitsevat rahaa.

Hirvijärvi laskee, että kymmenen sentin korotus lihapaketille ei ole kuluttajan kannalta iso, mutta tuottajalle summa on tärkeä.

–Sikaketju tarvitsee aidosti rahaa, jotta tuotanto voidaan turvata.

Sianlihan tuotanto vähentynyt

Maa- ja metsätalousministeriön ruokaosaston neuvottelevan virkamiehen Pekka Sandholmin mukaan sianlihan tuotanto on vähentynyt voimakkaasti parin viime vuoden aikana.

Sianlihan tuotanto on vähentynyt kymmenen miljoonaa kiloa. Alkuvuoden tuotannon määrä on yhdeksän prosenttia vähemmän kuin edellisvuonna.

Sianlihan kulutus sen sijaan on 88 miljoonaa kiloa.

–Tuonti on kasvanut ja vienti vähentynyt, vaikka Kiinan vientiluvut ovatkin kasvaneet.

Sandholmin mukaan sikatilojen määrä on laskenut tasaiseen tahtiin. Ennusteiden mukaan sikatilojen määrä puolittuu vuoteen 2025 mennessä.

–Huonot satovuodet ovat nopeuttaneet lopetuspäätöksiä.

Toisaalta tuotannon määrä ei ole vähentynyt tilojen lopetuspäätösten tahdissa, sillä lopettavat tilat ovat yleensä pieniä ja jatkavien tilojen tuottavuus on parantunut.

Sikarutto voi pilata juhlan

Maa- ja metsätalousministeriön eläinlääkintäneuvos Hentriikka Kontio toteaa, että sianlihan vienti Kiinaan on vielä niin tuore asia, ettei vientimääristä voi tehdä johtopäätöksiä.

–Vienti nousee aina aluksi nopeasti, mutta tilanne vakiintuu pikkuhiljaa, Kontio sanoo.

Hän kuitenkin lisää, että tilanne on ollut yhtä juhlaa sen jälkeen, kun Atria sai vientiluvan pari vuotta sitten.

–Viennistä neuvoteltiin kymmenen vuotta.

Juhla voi kuitenkin loppua lyhyeen, sillä afrikkalainen sikarutto jatkaa leviämistään. Kiinassa tehtiin ensimmäiset havainnot tässä kuussa. Aiemmin ruttohavaintoja on tehty muun muassa Venäjällä ja Baltian maissa.

–Jos tilanne karkaa käsistä, edessä on katastrofi.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut