20-vuotiaalle tuomio kahdeksasta lapsen hyväksikäytöstä - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Mies myi tupakkaa ja alkoholia 13-vuotiaalle, pyysi alastonkuvia ja "palveluksen" – 20-vuotiaalle tuomio kahdeksasta lapsen hyväksikäytöstä

Hyväksikäyttötapausta käsiteltiin Pirkanmaan käräjäoikeudessa torstaina.

29.6.2018 18:35

20-vuotias mies tuomittiin Pirkanmaan käräjäoikeudessa torstaina kahden vuoden ja kuuden kuukauden vankeustuomioon kahdeksasta lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Kaksi tapauksista katsottiin törkeiksi ja yksi tapahtui miehen ollessa nuori henkilö.

Tapaukset sijoittuvat vuosiin 2015–2017 Pirkanmaalla. Mies on ollut tekoaikaan 16–19-vuotias ja tekojen uhreiksi joutuneet tytöt olivat tekoaikaan 12–15-vuotiaita. Suomessa suojaikäraja on 16 vuotta.

Hyväksikäytöt tapahtuivat pitkälti sosiaalisen median palveluissa. Mies esimerkiksi pyysi tyttöjä lähettämään arkaluontoisia kuvia ja videoita itsestään Snapchat-kuvapalvelussa. Seksuaalissävytteistä viestittelyä tapahtui myös viestipalvelu WhatsAppissa. Mies myös tallensi alaikäisten tyttöjen kuvia puhelimeensa.

Lisäksi mies kosketteli osaa tytöistä tavatessaan heitä. Kuulusteluissa mies myönsi suurimman osan puhelimella tapahtuneista teoista.

Myi tupakkaa palveluksia vastaan

Mies tuomittiin samalla myös neljästä tupakan myyntirikoksesta ja yhdestä alkoholirikoksesta, sillä mies myi neljälle tytöistä tupakkaa ja yhdelle alkoholia. Tupakan myyntiin liittyi usein paljastavien kuvien lähettelyä ja seksuaalissävytteisiä keskusteluja.

Käräjäoikeus katsoi, että törkein tapaus oli 13-vuotiaaseen tyttöön kohdistunut tilanne, jossa tuolloin 19-vuotias mies tapasi tytön autossaan. Mies oli hakenut tytölle tupakkaa muutamia kertoja aiemminkin. Nyt mies oli luvannut hakea tytölle tupakkaa ja alkoholia, mutta tavatessa miehellä ei ollut niitä mukanaan.

Mies lupasi hakea tytölle tupakka- ja alkoholia nopeammin seksuaalisia palveluksia vastaan. Teon jälkeen mies hankki tytölle ja tämän kavereille alkoholia ja tupakkaa. Todistaessaan tyttö kertoi, että mies tiesi hänen ikänsä. Ennen ja jälkeen tapaamisen mies sai saman tytön lähettämään itsestään myös arkaluontoisia kuvia ja videoita.

Vastaaja kielsi kuulusteluissa, että seksiakti olisi tapahtunut. Käräjäoikeus kuitenkin katsoi, että tytön kertomus oli uskottava.

Käräjäoikeus katsoi teon ja arkaluontoisen viestittelyn hyvin vahingoittavaksi 13-vuotiaalle ja antoi miehelle tuomion törkeästä seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Vakavia rikoksia

Käräjäoikeus katsoi rikokset vakaviksi, koska ne kohdistuivat hyvin nuoriin tyttöihin ja aiheuttivat selvää vahinkoa heille. Myös tyttöjen lukumäärä oli suuri. Lisäksi käräjäoikeus piti hyvin vakavana sitä, että osa seksuaalisista tilanteista liittyi tupakan ja alkoholin hankkimiseen. Käräjäoikeus otti kuitenkin huomioon sen, että yhdessä tapaukista vastaaja oli itse vasta 16-vuotias.

Tuomion lisäksi mies joutuu maksamaan yhteensä 27 000 euroa korkoineen kärsimyksestä ja oikeudenkäyntikuluista. Mies on ollut vangittuna 10.2.–27.6.2018. Käräjäoikeus määräsi miehen pidettäväksi edelleen vangittuna. Asiasta annettiin muutoksenhakuohje, joten tuomio ei ole lainvoimainen.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: