EU ei pakota jäsenmaita turvapaikanhakijoiden siirtoihin – palautuksia tehostetaan - Kotimaa - Satakunnan Kansa

EU ei pakota jäsenmaita turvapaikanhakijoiden siirtoihin – palautuksia tehostetaan

Euroopan neuvoston torstain ja perjantain välisenä yönä tekemien kompromissilinjausten perusteella Eurooppaan on jatkossa vaikeampi päästä.­

29.6.2018 11:28

Euroopan rajavalvonta tiukkenee Euroopan neuvoston torstain ja perjantain välisenä yönä tekemien linjausten perusteella. Eurooppaan on entistä vaikeampi päästä taloudellisilla perusteilla, jos neuvoston suunnitelmat toteutuvat.

Rajavalvontaa on tarkoitus tehostaa ja esimerkiksi Libyan rannikkovartiostolle aiotaan antaa enemmän tukea.

Turvapaikkaan oikeutetut ihmiset pyritään erottelemaan nopeasti ja mahdollisesti jo ennen kuin he saapuvat Eurooppaan ja taloudellisin perustein Eurooppaan pyrkivät palautetaan.

Neuvoston tiedotteessa todetaan, että EU tutkii mahdollisuutta perustaa yhteistyössä YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n ja Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestö IOM:n kanssa maihinnousupisteitä EU:n ulkopuolisiin maihin Välimerestä pelastetuille, Eurooppaan pyrkineille. Kymmenet tuhannet ihmiset ovat tänäkin vuonna pyrkineet Välimeren yli Eurooppaan.

EU:n omalle alueelle esitetään myös keskuksia, mutta jäsenmaiden vapaaehtoisuuden pohjalta.

–Keskuksissa tutkittaisiin mahdollisimman nopeasti mereltä pelastettujen kansainvälisen suojelun tarve, ja suojeluntarpeessa olevista huolehdittaisiin jäsenmaiden keskinäiseen solidaarisuuden perustuen. Muut palautettaisiin nykyistä tehokkaammin lähtömaihin, tiedotteessa sanotaan.

Myös turvapaikanhakijoiden sijoittaminen EU-maihin toimisi tiedotteen mukaan vapaaehtoisuuden pohjalta. Nähtäväksi jää, kuinka solidaarisesti turvapaikanhakijoita jäsenmaiden kesken jaetaan.

–Pakollisia siirtoja ei tämän perusteella olisi. Tiedotteen perusteella EU:n keskuksia ja unionin ulkopuolisia keskuksia lähestytään eri tavalla. Ulkopuolisten keskusten perustamista tutkitaan ja EU:n sisällä olevia keskuksia esitetään. Näin päätöstä perustamisesta ei ole edes EU:n keskuksien kohdalla vielä, pohtii hallitusneuvos Annikki Vanamo-Alho sisäministeriöstä.

Dublin-asetus ilmeisesti auki

Dublin-asetuksen mukaan turvapaikanhakijan vastaanotosta vastaa se jäsenvaltio, jossa hänen sormenjäljet on ensimmäisenä otettu tai jossa hänelle on myönnetty ensimmäisen kerran Schengen-viisumi.

Viime vuosina Dublin-asetusta ei ole kovin hyvin EU:ssa noudatettu, kun turvapaikanhakijoita tuli vuosina 2015–2016 ennätysmäärä.

Asetuksen tulevaisuus vaikuttaa olevan yhä kiperä kysymys EU:ssa. Euroopan neuvoston tiedotteen perusteella turvapaikanhakijoita jaetaan EU:ssa edelleen solidaarisuuden perusteella. Solidaarisuus on tosin ollut unionissa vähissä. Osa maista on ottanut enemmän hakijoita ja toiset eivät juuri lainkaan.

Erilaisia näkemyksiä on ollut vaikea sovittaa unionissa yhteen, ja kompromissien haku jatkuu yhä.

–Yhteisymmärrys pitäisi löytää Dublin-asetuksesta, jotta se voitaisiin uudistaa vastuullisuuden ja solidaarisuuden pohjalta. Lisää huomiota tarvitaan myös turvapaikanhaun käytäntöjä koskevaan ehdotukseen. Euroopan neuvosto korostaa nopean ratkaisun koko pakettiin. edistymisestä raportoidaan lokakuun kokouksessa, neuvoston tiedotteessa sanotaan.

Lisäksi Eurooppa-neuvosto kehottaa jäsenmaita huolehtimaan kaikin lainsäädännöllisin ja hallinnollisiin keinoin siitä, että turvapaikanhakijat eivät siirtyisi EU-maasta toiseen.

EU lisää samalla tukeaan Afrikan maille, jotta ihmisten ei tarvitsisi lähteä liikkeelle taloudellisista syistä. Tiedotteessa puhutaan 500 miljoona euron satsauksesta ja lisää toivotaan jäsenmailta.

Afrikan ja Lähi-idän maiden ongelmia on tosin vaikea ratkaista pelkästään rahalla. Ihmisiä lähtee kotimaistaan myös sotien, vainon, levottomuuksien ja ilmastonmuutoksen takia.

Odottava tunnelma

Hallituspuolue Sinisen tulevaisuuden puheenjohtaja Sampo Terho on iloinen Euroopan neuvoston linjauksista.

–Maahanmuutosta tulee hallitumpaa, järjestelmän väärinkäytökset vähenevät, ihmissalakuljettajien likainen bisnes joutuu vaikeuksiin, EU-kansalaisten turvallisuus kohenee ja EU:n sisäinen vapaa liikkuvuus pelastuu. Järki voitti ja nyt on tärkeää jatkaa päättäväisesti toimeenpanoon, Terho tiedottaa.

Perussuomalaisten kansanedustaja Ville Tavio pohtii, muuttuuko lopulta mikään.

–Huippukokouksen päätös ”EU:n yhteisestä turvapaikkapolitiikasta” vaikuttaa uutisten perusteella sellaiselta karvalakkipäätökseltä, että on vaikea nähdä mikä tässä muuttuu. Odotan tarkempia tietoja, Tavio pohtii Twitterissä.

EU:n kannalta voi olla hyvä, että neuvosto sai puserrettua edes jonkinlaisen kompromissin maahanmuutosta.

–Uskaliaita vapaaehtoisuuteen perustuvia askelluksia oikeaan suuntaan. EU-jäsenvaltioilla oli kaikesta huolimatta uskoa yhteiseen huomiseen - meidän Eurooppaan, sanoo sisäministeriön kansainvälisten asioiden yksikön EU-vastuualueen esimies Kalle Kekomäki Twitterissä.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?