Nainen jäi auton alle rallikatsomossa ja kuoli Seinäjoella – käräjillä näytetty video paljastaa kylmäävän yksityiskohdan: ehti juuri antaa pienen lapsen sylistään pois - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Nainen jäi auton alle rallikatsomossa ja kuoli Seinäjoella – todistevideo paljastaa kylmäävän yksityiskohdan: ehti juuri antaa pienen lapsen sylistään pois

Syyttäjän mukaan yleisöturvallisuudesta ei kuitenkaan Pohjanmaa-rallissa huolehdittu riittävällä tasolla.

2.3.2020 12:09

Syyte kuolemantuottamuksesta on nyt luettu Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeudessa kilpailuun nimettyä turvatarkkailijaa ja neljää kilpailun järjestäjätahoon kuulunutta toimitsijaa vastaan.

Aluesyyttäjä Jarno Sarin kertoi ennen istunnon alkua, että oikeutta on tarkoitus istua neljä päivää, koska syytteeseen asetettuja vastaajia on viisi, ja todistusaineistoa on esillä paljon.

Katsoja kuoli ralliauton ajauduttua ulos tieltä kesäkuussa 2018 järjestetyn Pohjanmaa-rallin ensimmäisellä erikoiskokeella Katilantiellä Seinäjoella. Nainen seurasi rallin SM-osakilpailua sallitulla katsoja-alueella.

"Oman onnensa nojassa”

Kesällä 2018 Pohjanmaa-rallin ensimmäisen erikoiskokeen aikana naiskatsoja istui retkituolissa rallia seuraamassa mutkayhdistelmän kohdassa, jossa kilpa-auto ajoi ulos tieltä. Nainen kuoli välittömästi paikan päällä saamiinsa päävammoihin, kun ralliauto osui naiseen.

– Yleisö oli tässä kohtaa oman onnensa nojassa, heitä ei ohjattu turvallisille paikoille, syyttäjä painottaa.

Onnettomuuspaikka oli kilpailun suosituin yleisökatsomo heti Pohjanmaa-rallin vip-katsomon jälkeen.

– Viestiminen turvallisesta katsomopaikasta yleisölle oli puutteellista, syyttäjä toteaa ja lisää, että suuri osa yleisöstä ei saanut ohjeita turvallisesta katsomopaikasta kisajärjestäjiltä.

Oikeuskäsittelyn aikana kuullaan vastaajia sekä kahdeksaa syyttäjän nimeämää todistajaa ja kolmea vastaajan nimeämää todistajaa.

Pikkulapsi pelastui täpärästi

Todistusaineistona oikeussalissa nähdään myös valokuvia sekä videoaineistoa onnettomuuspaikalta.

Vastaajien puolustuksen lakimiehen Jukka Relanderin mukaan onnettomuuspaikka ei ollut kielletty katselupaikka, ja sitä ei ollut merkitty sellaiseksi. Ennen kilpailua reitin läpi ajaneesta turva-autosta ei havaittu mitään poikkeuksellista ennen kilpailun alkua.

Relanderin mukaan myös katsojilla on oltava oma vastuu siitä, missä he rallia katsovat.

– Puiden ja kivien taakse on katsojilla mahdollisuus väistää nopeasti.

Käräjäsalissa katsottiin todistusaineistona ulosajokohdalta videoita, jossa onnettomuusauto ajautui erikoiskokeella hiekkaisella metsätiellä kovalla vauhdilla tien oikeaan penkkaan, ja siitä välittömästi pyörähtäen useaan otteeseen katon kautta ympäri ja sinkosi tien oikealle puolelle metsään, yleisön joukkoon.

Videoilta näkyy, että onnettomuuskohdalla yleisöä oli molemmin puolin pöllyävää tietä vain parin metrin etäisyydellä hiekkatiestä.

Ralliauton ulosajo oli nopea tilanne, ja syyttäjän mukaan videoilta näkyy se, että yleisöllä ei ollu juurikaan reagointiaikaa väistämiseen ulosajohetkellä.

– Vastuuta ei voi sälyttää yleisölle, syyttäjä painottaa.

Videolta välittyy myös dramaattinen tilanne, jossa mies kävelee aurinkoiselle hiekkatielle ulosajopaikalta ja kantaa sylissään pientä lasta, jonka onnettomuudessa menehtynyt nainen oli juuri antanut miehelle ennen auton ulosajoa.

– Kyseessä on kovavauhtinen onnettomuus, joka ei ole ennakoitavissa, syyttäjä Sarin sanoo.

Kiistävät syyllistyneensä

Turvatarkkailijan ja toimitsijoiden epäillään huolimattomuudesta aiheuttaneen katsojan kuoleman laiminlyömällä velvollisuutensa huolehtia siitä, ettei rallikilpailusta aiheudu vaaraa kilpailua seuraamaan tulleille ihmisille. Kaikki viisi ovat kiistäneet syyllistyneensä asiassa rikokseen.

Syyttäjän mukaan teonkuvauksessa todetaan, että kilpailunjohtajan vastuulla oli johtaa ja valvoa muiden kilpailuun järjestämiseen osallistuvien henkilöiden toimintaa sekä valvoa rallin turvallisuusmääräysten noudattamista.

– Myönnän, että rallilla on pitkä historia Suomessa, ja rallit järjestetään talkoovoimin. Huolellisestikaan toimiva kisajärjestäjä ei voi ennalta ehkäistä onnettomuuksia, syyttäjä toteaa.

Syyttäjä Sarinin mukaan yleisöturvallisuudesta ei kuitenkaan Pohjanmaa-rallissa huolehdittu riittävällä tasolla.

Syyte kuolemantuottamuksesta on nyt luettu Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeudessa kilpailuun nimettyä turvatarkkailijaa ja neljää kilpailun järjestäjätahoon kuulunutta toimitsijaa vastaan.

Katsoja kuoli ralliauton ajauduttua ulos tieltä kesäkuussa 2018 järjestetyn Pohjanmaa-rallin ensimmäisellä erikoiskokeella.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: