Tässä on Suomen tuhoisin panssarivaunu: "Leopard" ampuu läpi metrin terässeinän - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Tässä on Suomen tuhoisin panssarivaunu: "Leopard" ampuu läpi metrin terässeinän

Suomen tuhoisin vaunu. Hollannista hankittu Leopard 2 A6, joita Suomessa on jo 80. Se painaa 60 tonnia ja ampuu läpi metrisen teräksen.­

6.6.2018 21:37

Puolustusvoimat 100 -kiertue rantautuu kesän aikana 16 paikkakunnalle Suomessa. Tampereen Keskustorilla hierottiin keskiviikkona silmiä, kun puolustusvoimien tuhoisin taistelupanssarivaunu Leopard 2 A6 asettui uhkaavasti jugend-talojen eteen.

Hollannista tilattuja tehovaunuja on Suomessa Parolan panssariprikaatissa ja Karjalan prikaatissa jo 80 kappaletta ja 20 Leopardia on vielä tulossa Suomeen ensi vuonna. Näiden järeiden vaunujen lisäksi maassamme on vielä 100 kappaletta Leopard 2 A4 -kalustoa, jonka tuhovoima on isoaveljeä pienempi.

Leopard 2A6 on 10,97 metriä pitkä ja 3,76 metriä leveä. Se painaa 60 tonnia, kulkee huippunopeudessaan 65 kilometriä tunnissa ja hevosvoimia siinä on 1500.

–Panssarivaunun ensisijaisena tehtävänä on tuhota toisia panssareita, kyllä se läpäisee metrin terästä. Sisällä on neljä sotilasta, periskooppi ja lämpökamera, majuri Harri Mäkelä Parolan huoltopataljoonasta kertoo.

Leopard painaa 60 tonnia ja kulkee huippunopeudessaan 65 kilometriä tunnissa.­

Kuumalla ilmalla kuin saunassa

Majuri Mäkelä arvioi, että helteisellä ilmalla, luukut kiinni lämpötila voi ahtaassa vaunussa nousta haalean saunan lukemiin.

–Jos ulkona on hellekelit ja vaunun luukut ovat kiinni, voi lämpöä sisällä olla 30–40 astetta.

Hän arvioi, että Suomessa koulutuksen uusiin Leopardeihin on jo ehtinyt saada noin 200 asepalveluksen suorittanutta miestä ja naista.

Ammuksia vaunussa on täydessä ammuslastissa 42, 27 rungossa ja 15 tornissa.

Maanpuolustus 100-tapahtuman puuhamies komentajakapteeni Jyrki Halme ja kadetti Arttu Väänänen.­

Moukarinheittäjästä ammattisotilas

Tapahtuman tiedotuspäällikkö, komentajakapteeni Jyrki Halme pitää tärkeänä, että puolustusvoimat näkyy ihmisten arjessa.

–Maanpuolustus on kaikkien asia, ei vain ammattisotilaiden ja varusmiesten ja reservin. On hyvä olla esillä, Halme sanoo.

Maan parhaisiin moukarinheittäjiin kuuluva Arttu Väänänen, 24, on kadetti ja valmistuu sotatieteiden kandidaatiksi elokuussa, ammattisotilaaksi.

Moukarissa miehellä on A-luokan tulos 62,33 ja kesän päätavoite Kalevan kisoissa.

–Sotilaana on hieno myös urheilla, asiat tukevat toisiaan ja olen saanut lomia. Jos en olisi valinnut sotilasuraa, olisin lukenut historiaa. On hyvä tietää menneestä, moukarimörssäri sanoo ja toivoo finaalipaikkaa SM-kisoissa.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?