Seta ottaa kantaa eheytykseen ja vaatii Pori Jazzilta reagointia - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Seta ottaa jyrkästi kantaa eheytykseen ja vaatii Pori Jazzilta reagointia

Kuvituskuva.­

6.6.2018 18:28

Seta vaatii eheytystoiminnan kieltoa ja kertoo, että asiantuntevaa tukea on tarjolla identiteettiään pohtiville.

Seta otti keskiviikkona jyrkästi kantaa Aki Ruotsalan esittämiin eheytyspuheisiin. Vastavalittu Pori Jazzin toimitusjohtaja Ruotsala toi esiin Satakunnan Kansan haastattelussa eheytysmyönteisiä kantojaan ja totesi muun muassa, ettei usko homoja olevan olemassa.

Setan puheenjohtaja Viima Lampinen vaati Twitterissä Pori Jazzilta reagointia toimitusjohtajan näkemyksiin.

Seta muistuttaa, että sekä vertaistukea että ammatillista tukea on saatavilla, jos oma seksuaalinen suuntautuminen tai sukupuoli-identiteetti häiritsee tai se koetaan muutoin vääräksi. Setan jäsenjärjestö Malkus ry:n Taakasta voimavaraksi -hanke, Sinuiksi-palvelu ja Setan Transtukipiste tukevat hengellisissä yhteisöissä olevia ihmisiä. Tuen lähtökohtana on omaksi itseksi kasvaminen ilman minkäänlaista painostusta.

–Kaikenlaiset sukupuoli-identiteettiin, sukupuolen ilmaisuun tai seksuaaliseen suuntautumiseen kohdistuvat manipulointiyritykset ovat äärimmäisen vakavia ja terveydelle haitallisia. Jo nyt lääketieteellinen niin sanottu eheyttäminen on kielletty, ja maallikoidenkin tekemänä se pitäisi tunnistaa ja kieltää hengellisenä väkivaltana, Vilma Lampinen sanoo.

Seta on ajanut eheyttämisen kieltämistä pitkään ja toivoo sosiaali- ja terveysministeriön ottavan asian pikaisesti käsittelyyn. Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan eheytystoiminta on haitallista. Linjauksen mukaisesti Suomessa onkin kielletty lääketieteen harjoittajien tekemät eheytyshoidot. Myös Euroopan parlamentti otti tänä vuonna kantaa eheytyshoitojen kieltämisen puolesta.

–Tämä on ihmisoikeuskysymys. Suomen sijoitusta Euroopan sateenkaarikartalla laskee se, ettei seksuaalisen suuntautumisen tai sukupuoli-identiteetin muuttamiseen tähtäävää eheytystä ole selvästi kielletty, sanoo Setan pääsihteeri Kerttu Tarjamo.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?