Sirkku oli luomassa hittijutuksi kasvanutta Lavista: "Tämä on minulle sydämenasia" - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Hittijumppa Laviksesta tuli Sirkun ammatti: "Emme osanneet ajatellakaan menestystä tai taloudellisuutta, olimme vain niin innostuneita koko jutusta"

Ruovedeltä kotoisin oleva, Lavis-lavatanssijumpan toinen kehittäjä Sirkku Pusa on vuosien takaa tuttu näky Vilppulan Naisvoimistelijoiden ohjaajana. Lauantaina hän veti LiveLavista Vilppulan Urheilutalolla.

2.6.2018 19:00

Lavis-lavatanssijumppa on levinnyt vajaassa 10 vuodessa kulovalkean tavoin suomalaisten jumppasalien suosikiksi.

Laviksen toinen kehittäjä, Ruovedeltä kotoisin oleva Sirkku Pusa, ei osannut edes kuvitella, millaisen supersuosion hänen ja Johanna Partasen kehittämä tanssillinen jumppa sai aikaan.

–Emme osanneet Johannan kanssa ajatellakaan, mitään menestystä tai taloudellisuutta, olimme vain niin innostuneita koko jutusta ja sen suosiosta, Pusa kertoo.

Laviksen ensi askeleet otettiin jo vuonna 2010, kun Pusa työskenteli Kouvolan kaupungilla terveysliikunnan ohjaajana.

–Meillä tuli ohjaamieni eläkeläisten kanssa puhetta minun lavatanssi-intohimostani ja heistä moni sanoi, että voi kun olisi ihana tanssia. Aikani näitä sanoja kuunneltuani, kävelin esimieheni luo ja sanoin, että minä haluan perustaa tanssijumpparyhmän, Pusa kertoo.

Ensimmäinen tunti veti liki 70 jumppaajaa

Pusa sai luvan perustaa ryhmän ja ensimmäiselle tunnille tuli 60–70 ihmistä. Kaikkiaan ensimmäisen vuoden tunneilla kävi 140 maksanutta jumppaajaa, viikoittain paikalla oli 120 laviksen ystävää. Sana tanssillisesta ryhmäliikunnasta lähti leviämään ja Pusaa pyydettiin ohjaamaan sekä opettamaan sen ohjaamista ympäri Suomen.

–Johannalla ei ollut aiemmin minkäänlaista tanssitaustaa ja hän oppi liikkeet nopeasti kokeillessaan tanssijumppaa erityisryhmiensä kanssa. Totesimme, että jos kaksi näin eritaustaista ihmistä pystyy ohjaamaan tätä, niin kuinka hieno työkalu se onkaan muille liikuntaa ohjaaville ihmisille, Pusa kertoo.

Pusa ja Partanen päättivät alkaa opettaa Laviksen ohjaamista myös muille tammikuussa 2014. Lavis rekisteröitiin tuotteeksi saman vuoden huhtikuussa ja ensimmäiset ohjaajat koulutettiin samassa kuussa Vilppulan Naisvoimistelijoille.

–Tällä hetkellä Suomessa ja Ruotsin suomalaisissa on hieman vajaa 500 Laviksen ohjaajaa, Pusa kertoo.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Vilppulalainen Susanna Mäihäniemi (oikealla) on harrastanut Lavista heti alkuajoista lähtien.

Unelmasta tuli totta

Pusa ja Partanen tekivät ensin Lavis-ohjaajien kouluttamista ja tuntien vetämistä omilla toiminimillään vapaa-ajalla, mutta vapaa-aika vain loppui kesken. Pusa teki päätöksen ja ryhtyi tekemään osittaista työaikaa sekä Lavikselle että Kouvolan kaupungille. Sen työn tuloksena Lavikselle perustettiin osakeyhtiö vuonna 2015.

–Vuonna 2016 otin virkavapaata, koska aika loppui taas kesken. Vuodesta 2017 olen ollut sitten päätoiminen yrittäjä Laviksen parissa, Pusa kertoo.

–Tämä on ollut minulle sydämenasia ja unelma. Tämä on aiheuttanut minussa paljon positiivisia ja hyviä tunteita.

Lavatansseja ja lukuisia muita tansseja nuoresta tytöstä asti harrastaneen Pusan luoman Laviksen idea on itsessään varsin yksinkertainen. Se on käytännössä jumppaa virallisia lavatanssiaskelia ja lavatanssimusiikkia hyödyntäen. Sen etuna on kuitenkin se, että siinä ei tarvita paria, kukaan ei jää seinäruusuksi eikä kukaan tallo varpaille.

–Tanssi on yksi parhaista terveydenedistämisen muodoista, Pusa huomauttaa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

LiveLaviksessa musiikista vastasi Taxi&Driver's eli Jupo Järvi, Jari Virkki ja Pastori Pohjalainen.

Pusa kävi viikonloppuna vetämässä Lavista kasvattajaseuransa LiveLavis -tapahtumassa Vilppulassa. Kymmenet naiset ja yksi mies jumppasivat tanssin tahtiin Parkkivuoren hikisessä salissa. Kaksituntisen Laviksen musiikista vastasi Taxi&Driver's.

Alusta asti mukana

Mukana jumppaamassa oli myös vilppulalainen Susanna Mäihäniemi, joka on harrastanut Lavista vuodesta 2014.

–Musiikki, liike ja tanssi on Laviksessa se juttu. Itse tykkään eniten nopeista tansseista, Mäihäniemi kertoo.

Mäihäniemen mukaan Lavis on ollut hyvin suosittua Mänttä-Vilppulassa ja etenkin naiset ovat innokkaita Laviksen harrastajia.

–Laviksessa saa tanssia, vaikka ei olisi paria, Mäihäniemi toteaa.

Kotoisin Ruovedeltä, asuu nykyään Kouvolan Valkealassa.

Opiskeli Mäntän lukiossa sekä Suomen urheiluopistossa liikunnanohjaajaksi. On myös yhteisöpedagogi.

Kasvattajaseurat Ruoveden Naisvoimistelijat, ohjaajana Vilppulan Naisvoimistelijat.

Yrittäjä vuodesta 2017.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: