Mökkien jätevesijärjestelmistä tulee ruuhka, ellei toimi tänä kesänä - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Mökkien jätevesijärjestelmät kannattaa kunnostaa tänä kesänä – Vuoden päästä tekijät ja kunnan neuvojat eivät enää ehdi auttaa

Markku Katajamäen vapaa-ajan asunnolla Ylöjärven Kurussa jätevesijärjestelmät ovat kunnossa. Rantasaunan pesuvedetkin siirtyvät pumpulla mökin jätevesikäsittelyyn.

13.5.2018 21:15

Alle 100 metriä vesistöstä tai pohjavesialueelle rakennetun asunnon tai lomamökin jätevesiasiat on hoidettava nyt. Lain mukaan niiden on oltava kunnossa 31. lokakuuta 2019, mutta vuoden päästä kesään kunnostusta siirtävät ovat myöhässä.

Ari Kangas ympäristöministeriöstä toteaa, että viime tippaan töitä jättäjiä odottaa ruuhka kunnan ympäristö- ja rakennusvirastossa, eivätkä todennäköisesti rakentajatkaan riitä purkamaan sumaa.

Poliittisten päättäjien asenteesta päätellen enää siirtymäaikoja haja-asutusalueen jätevesilakiin ei tule.

–Kyselyistä päätellen osa ihmisistä muutamilla alueilla Pirkanmaalla on lähtenyt liikkeelle, mutta rakentamistarpeen määrää ei tiedä kukaan. Selvästi osa jätevesijärjestelmistä on tekemättä, tai ne ovat puutteelliset. Kun jokainen kohde on omanlaisensa, yhtenäistä ratkaisua ei ole, Kokemäenjoen vesiensuojeluyhdistyksen ympäristöasiantuntija Lauri Sillantie korostaa.

Jokseenkin väljän lain lisäksi kunnilla on omat määräyksensä, jotka usein ovat lakia tiukemmat. Siksi Kangas suosittelee, että kiinteistön omistaja ottaa yhteyttä kunnan rakennusvalvojaan tai ympäristötarkastajaan pikimmiten, tietääkseen vaatimukset.

Kangas muistuttaa, että kiinteistön omistaja voi saada anomalla kunnalta viisi vuotta kerrallaan lisäaikaa, jos esimerkiksi kiinteistöä käytetään hyvin vähän, jätevesiä tulee niukasti ja se toimii kantoveden varassa. Siirtymäaikaan vaikuttaa sekin, että jätevesijärjestelmän rakentaminen on ylivoimaisen hankalaa.

Esimerkiksi kun viemäristön ja puhdistuslaitteiston teko on kallioisen maaperän takia perin vaikeaa, kompostoiva puucee ja pesuvedet hallitusti imeyttävä kivipesä voivat olla aivan riittäviä.

Perikuntien tyhjilleen jääneet ja satunnaisesti lomilla asutut talot olivat suurin syy, miksi jätevesilaki muuttui viime vuonna.

–Itse talo saattaa olla yli 100 metrin päässä vesistöstä, mutta rantasaunaa varten tarvitaan jätevedet hoitava järjestelmä. Sen tekniikkaan vaikuttavat paikalliset ympäristönsuojelumääräykset, rakennusjärjestykset ja alueen kaava. Kunta ottaa huomioon paikalliset olot, kuten muut vesialuetta kuormittavat kiinteistöt, Kangas selvittää.

Maallikkokin näkee, toimiiko järjestelmä

Sillantien mukaan kiinteistön käytön määrä eri vuodenaikoina ja vessan tyyppi määräävät tarpeen. Tyypillisesti rannoilla vesivessan vedet vaaditaan johdettavaksi umpikaivoon ja pesuvesille pitäisi olla esimerkiksi suodatuskenttä tai harmaavesisuodatin.

–Vaatimatonkin puhdistustapa poistaa kiintoaineet, mutta suurin osa vesistöä rehevöittävistä ravinteista jää nesteosaan. Jos järjestelmä on tehty 2000-luvulla, maallikkokin näkee puhdistetun tai suodatetun jäteveden väristä ja hajusta, toimiiko järjestelmä. Huoltamatta se ei pelaa. Tuskinpa kukaan omaa uimarantaa tai juomavettään haluaa pilalle, Sillantie miettii.

Biologinen pienpuhdistamo on mahdollinen, jos kiinteistön käyttö on tasaista, korkeintaan parin viikon taukoineen. Pienpuhdistamo tarvitsee jätettä toimiakseen - ellei sitä tyhjennetä ja pysäytetä kokonaan esimerkiksi talvikaudeksi. Siksi se ei ole vapaa-ajan asunnoille ykkösvaihtoehto.

Kantovesimökeissä varsinaista puhdistamoa ei tarvita. Vähäiset pesuvedet voi imeyttää sellaisenaan hallitusti maahan esimerkiksi imeytyskaivon tai kivipesän kautta.

Laki ei Kankaan mukaan määritä, mitä puhdistusmenetelmiä on käytettävä. Niissä ratkaisija on kunta, useimmiten yhteistyössä kiinteistön omistajan kanssa.

Jätevesikunnostuksen pakkoa vastustavalta kunta voi vaatia asianmukaista jäteveden puhdistusta hallintopakolla, uhkasakolla tehostettuna. Päätöksestä voi valittaa, joten kunnostusta voi viivyttää oikeusasteissa. Kangas ehdottaa kuitenkin kiinteistön omistajaa ensin neuvottelemaan, jos vaatimukset osoittautuvat kohtuuttomiksi.

Mökkien jätevedet

Jätevesijärjestelmien on oltava kunnossa lokakuun loppuun 2019 mennessä alle 100 metriä vesistöstä ja pohjavesialueella, tilapäisesti tai pysyvästi asutuilla kiinteistöillä.

Poikkeustapauksissa kiinteistön omistaja voi saada lisäaikaa kunnalta viisi vuotta kerrallaan.

Ennen vuotta 2004 rakennetuissa, ympäristöä kuormittavissa kiinteistöissä jätevedet on puhdistettava asianmukaisesti, jos ne ovat alle 100 metriä vesistöstä ja pohjavesialueella,

Muilla alueilla kiinteistöjen jätevesijärjestelmät on kunnostettava seuraavan ison remontin yhteydessä.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: