Pariisin puukkoiskijä oli syntynyt Tshetsheniassa, mutta kasvanut Strasbourgissa - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Pariisin puukkoiskijä oli syntynyt Tshetsheniassa, mutta kasvanut Strasbourgissa

Poliisi vartioi paikalla, missä tapahtui puukkohyökkäys Pariisissa sunnuntain vastaisena yönä.

13.5.2018 19:20

Puukolla 29-vuotiaan miehen Pariisissa lauantai-iltana tappanut mies on Ranskan kansalainen, joka on syntynyt Venäjän Tshetsheniassa vuonna 1997, kertoivat oikeuslähteet sunnuntaina uutistoimisto Reutersille.

Ranskan median mukaan hänen nimensä on Khamzat Asimov. Hän oli Ranskan poliisin tarkkailulistalla niiden henkilöiden joukossa, jotka voivat olla uhka kansalliselle turvallisuudelle.

Poliisi ampui hyökkääjän kuoliaaksi vilkkaalla Opéran alueella sen jälkeen kun tämä oli tappanut miehen ja haavoittanut neljää muuta ihmistä.

Hyökkääjä oli huutanut "Allahu akbar" (Jumala on suurin) hyökätessään veitsen kanssa ihmisten kimppuun, kertoivat silminnäkijät ja syyttäjä. Islamilainen valtio -äärijärjestö (Isis) kertoi olevansa iskun takana.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron tviittasi: "Ranska on jälleen maksanut verellä, mutta se ei anna tuumaakaan vapauden vihollisille".

Terrori-iskuissa kuollut yli 240 ihmistä

Ranska on ollut varpaillaan terrori-iskujen sarjan jälkeen. Yli 240 ihmistä on saanut surmansa Isisistä inspiroituneiden jihadistien iskuissa viimeisten kolmen vuoden aikana.

Ranska kuuluu Yhdysvaltain johtamaan koalitioon, joka on taistellut Isisiä vastaan Syyriassa ja Irakissa. Sillä on myös tuhansia sotilaita Länsi-Afrikassa, missä terroristijärjestö al-Qaidaan kytköksissä olevat militantit ovat aktiivisia.

21-vuotiaan hyökkääjän isä ja äiti ovat poliisin kuulusteltavina. Lisäksi poliisi pidätti sunnuntaina hyökkääjän samanikäisen ystävän Strasbourgissa kuulusteluja varten. Epäilty on kasvanut Strasbourgissa.

Poliisin edustaja Cocco Contento kertoi Reutersille hyökkääjän rynnänneen lopuksi poliisia päin veitsensä kanssa huutaen: "Tapan sinut, tapan sinut". Sitten poliisit ampuivat hänet.

Epäillyllä ei ollut mukanaan henkilöpapereita.

Ranskan median lähteiden mukaan miehellä ei ollut rikollista taustaa. Hänen uskotaan olevan Ranskan kansalainen. Hän saapui Ranskaan kun hänen äitinsä sai maan kansalaisuuden vuonna 2010.

Hän kuului poliisin papereissa luokkaan "Fiche S", mikä merkitsee vaaraa kansalliselle turvallisuudelle. Luokkaan kuuluvat ääri-islamistien lisäksi poliittisten äärijärjestöjen jäsenet, gangsterit ja jopa jalkapallohuligaanit.

Vuonna 2015 silloinen sisäministeri Manuel Valls kertoi listalla olevan 20 000 nimeä, joista puolet on radikaaleja islamisteja.

Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun tshetsheenitaustainen hyökkääjä teki terrori-iskun Ranskassa. Ranskassa on noin 30 000 tshetsheeniä.

Iskupaikka on turistien suosima Opéran alue

Sisäministeri Gerard Collomb kertoi, että neljä haavoittunutta eivät ole hengenvaarassa. Uutistoimisto AFP:n mukaan he ovat 34-vuotias mies ja 54-vuotias nainen, jotka ovat vakavasti loukkaantuneet sekä 26-vuotias nainen ja 31-vuotias mies, jotka ovat loukkaantuneet lievästi.

Hyökkäys tapahtui paikalla, mikä on turistien suosiossa ja missä on runsaasti ravintoloita ja kahviloita sekä Pariisin ooppera.

–Se oli pelottavaa, sanoi Reutersille Emma Klibbe, 32-vuotias australialainen, joka oli odottanut pääsyä ravintolaan kun iskussa haavoittunut mies käveli ohi.

–Kuulimme jonkun huutavan ja sitten nainen kiljui: 'juoskaa sisälle!' Me juoksimme sisälle ja piilouduimme pöydän alle.

Terrori-iskut Ranskassa

Yli 240 ihmistä on saanut surmansa Isisistä inspiroituneiden jihadistien iskuissa viimeisten kolmen vuoden aikana.

Verisimmät iskut Ranskassa tapahtuivat Pariisissa marraskuussa 2015, jolloin 130 ihmistä sai surmansa.

Lokakuussa tapahtui lauantaisen kaltainen isku Marseilles'ssa, kun mies puukotti kaksi naista kuoliaaksi, minkä jälkeen sotilaat surmasivat hänet.

Tshetshenian tilanne

Vuosikymmenen itsenäisyytensä puolesta taistellut Tshetshenia on nykyisin tiukasti Venäjä-mielisen johtajansa Ramzan Kadyrovin vallan alla.

Itsenäisyysmieliset ryhmät jatkavat kuitenkin edelleen sissihyökkäyksiä.

Alueella on myös Isisin kanssa liittoutuneita jihadistiryhmiä.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: