Antti Rinteen heitto lapsilisistä puhuttaa: ”Syntyvyyden näkökulmasta esitys ei ole viisas” - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Antti Rinteen heitto lapsilisistä puhuttaa: ”Syntyvyyden näkökulmasta esitys ei ole viisas”

13.5.2018 15:30

Lapsilisien verotuksesta on käynnissä vilkas keskustelu sosiaalisessa mediassa. Asian nosti lauantaina esiin SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne, joka Ylen Ykkösaamussa väläytti lapsilisien verolle panemista.

Rinteen mukaan osa perheistä pystyy säästämään lapsilisän pesämunaksi tulevaisuuteen, mutta sellaiseksi sitä ei ole tarkoitettu.

Nordean ekonomisti Olli Kärkkäinen muistuttaa Kelan tutkijoiden havainnosta, jonka mukaan lapsilisiä pitäisi korottaa reippaasti, jos ne laitettaisiin verolle.

Demarinuorten puheenjohtajan Mikkel Näkkäläjärven mukaan olennaista on varmistaa, ettei eriarvoisuus tai lapsiköyhyys kasva.

–Tuohon voi totta kai vaikuttaa muutenkin kuin lapsilisällä ja sen tasolla. Verottamisella olisi mahdollista saada varsin iso potti, jonka voisi varmasti kohdistaa paremmin, hän tviittaa.

Demarinuoret ehdotti viime syksynä, että lapsilisiä pitäisi korottaa tuntuvasti ja samalla verottaa niitä perheen suurituloisimman jäsenen tulojen mukaan.

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n työelämäasioista vastaava johtaja Ilkka Oksala arvioi, että syntyvyyden näkökulmasta esitys ”ei ole viisas”.

–Lapsilisien tehtävä on kattaa lapsista aiheutuvia kustannuksia. Lisäksi niiden tehtävä on kaikilla tulotasoilla tasoittaa toimeentuloeroa lapsiperheiden ja muiden välillä Tuloista johtuvia eroja tasoitetaan muutoin esimerkiksi tuloveroilla, hän huomauttaa.

–Muuttamalla lapsilisät tulosidonnaiseksi luotte taas yhden kannustinloukun Eikö niitä pitänyt purkaa? Jos haluatte tasata tuloeroja, käyttäkää keinoja, jotka kohtelevat lapsiperheitä samalla tavalla kuin muita Ehkä minun tehtäväni ei ole kertoa mitä sellaiset keinot voisivat olla, hän jatkaa.

Työministeri Jari Lindströmin (sin.) erityisavustaja Juha Halttunen korostaa, että universaalilla lapsilisällä on oma arvonsa ja tehtävänsä.

–Mutta 1,4 miljardia on aika pirusti rahaa ja en nyt ole lainkaan varma että nykymallinen lapsilisä on sen rahan tehokkainta käyttöä esimerkiksi syntyvyyden näkökulmasta.

Halttusen mukaan lapsilisien verotus on teknisesti ”aika kinkkistä”.

–Pidän parempana ideana iskeä lapsilisät osaksi uutta sosiaaliturvamallia eräänlaiseksi lapsiköyhyystueksi.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: