Ryhävalas tarttui kiinni siikarysään Pohjanlahdella - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Katso videolta, kuinka Lotaksi ristitty ryhävalas pelastettiin

Lotaksi nimettyä ryhävalasta pelastettiin verkosta Pohjanlahdella lauantaina.

13.5.2018 14:17

Arviolta 7–8-metrinen ryhävalas tarttui kiinni siikarysään Pohjanlahdella lauantaina. Valas tavattiin Merenkurkussa Bergön pohjoispuolella.

Kenttäjohtaja Samu Hiljanen Turun meripelastuskeskuksesta kertoo, että ilmoitus harvinaisesta vieraasta tuli meripelastuskeskukselle hieman ennen kahta iltapäivällä. Paikallinen kalastaja oli soittanut asiasta ensin hätäkeskukseen, josta asia oli välitetty poliisin kautta merivartiostolle.

–Paikallinen kalastaja oli mennyt tarkastamaan siikarysää, ja siellä olikin ollut vähän isompi möhkäle. Meiltä sitten hälytettiin paikalle lähin Vallgrundin merivartioaseman neljän henkilön partio, joka alkoi irrottaa valasta. Noin tunnin he saivat repiä verkkoa irti, ennen kuin valas saatiin vapaaksi, Hiljanen kertoo.

Pelastustehtävää seuraamaan saapui useita huviveneitä, joiden läsnäolo hermostutti valasta. Pelastustehtävissä ollut partio joutui rajoittamaan huviveneiden pääsyä alueelle.

Valas oli tarttunut kaikista evistään kiinni verkkoon, mutta se saatiin lopulta revittyä irti.

Meripelastaja lähestyy pärskivää valasta:

Ei kiirettä vapauteen

Kun valas saatiin irti verkoista, sillä ei partion yllätykseksi ollut mikään kiire vapauteen. Pakoon uimisen sijaan valas jäikin pyörimään partioveneen ympärille.

–Partio on siellä seurannut valasta hetken aikaa. Oletuksena oli, että se pinkaisisi suoraan ulkomerelle vapauduttuaan, mutta siitä tulikin partion kaveri. Kovin lähelle se ei tule, mutta pyörii veneen ympärillä, Hiljanen kertoo.

Hiljasen mukaan meripelastuspartio joutui saattamaan valaan takaisin ulkomerelle. Hän ei muista toista vastaavaa pelastustehtävää.

–Eipä ole tällaista tehtävää sattunut aiemmin kohdalle. Ymmärtääkseni valashavaintoja ei näillä vesillä hirveästi tehdä.

Länsi-Suomen merivartiosto tiedotti Facebook-sivuillaan, että Lotan päivän kunniaksi valaskin nimetään Lotaksi.

Valas oli tarttunut kaikista evistään kiinni verkkoon.

Valas tavattiin Merenkurkussa Bergön pohjoispuolella.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: