Laura Huhtasaarelta erikoinen vastaveto plagiointikohuun - julkaisi työtodistuksensa mikronesialaisesta adventistikoulusta: "Neiti Huhtasaari on ihanteellinen opettaja" - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Laura Huhtasaarelta erikoinen vastaveto plagiointikohuun - julkaisi työtodistuksensa mikronesialaisesta adventistikoulusta: "Neiti Huhtasaari on ihanteellinen opettaja"

Laura Huhtasaari kirjoittaa Uuden Suomen blogissaan, että hänen henkilökuvansa pyritään lokaamaan. Huhtasaaren mukaan käynnissä on "hahmomurha" (character assassination).

12.5.2018 14:39

Plagiointiepäilyjen kohteeksi tällä viikolla Svenska Ylen selvityksen myötä jälleen joutunut Laura Huhtasaari (ps) ilmoitti perjantai-iltana Uuden Suomen blogissaan "iskevänsä vastapalloon" ja julkaisevansa työtodistuksensa, jonka hän sai Mikronesiasta vuonna 2000, jolloin Huhtasaari oli 21-vuotias.

Ebeye Seventh-Day Adventist School -nimisen koulun silloinen rehtori Kapino Neior vahvistaa työtodistuksessa, että Huhtasaari on toiminut kristillisessä instituutissa toisen luokan opettajana elokuusta 1999 toukokuuhun 2000 ja opettanut englantia, matematiikkaa, lukemista, musiikkia, fonetiikkaa ja raamattuoppia.

–Neiti Huhtasaari on ihanteellinen opettaja. Hän on luotettava, rehellinen, ahkera ja huolehtiva, Neior kehuu työtodistuksessa Huhtasaarta.

Iltalehti ei tavoittanut Huhtasaarta kommentoimaan, miten 18 vuotta vanha työtodistus liittyy plagiointikohuun, joka sai uusia kierroksia Svenska Ylen arvioitua, että Huhtasaaren gradusta 30 prosenttia on kopioitu yhdestä lähteestä, joka on Tiina Simpasen vuonna 2001 kirjoittama pro gradu -työ Kohti monikulttuurista koulua.

Simpasen työtä ei ole mainittu Huhtasaaren gradun lähdeluettelossa.

Kasvatustieteen professorit Marita Mäkinen ja Veli-Matti Värri kommentoivat Ylelle, että "plagiointia Huhtasaaren gradussa ei voi mitenkään kiistää" ja lisäsivät, että "erityisen kiusallista on se, että myös tutkimustuloksiin on kopioitu tekstiä" Simpasen työstä.

"Pedantti en ole"

Huhtasaari kirjoittaa Uuden Suomen blogissaan olevansa suurpiirteinen, mutta ei vilpillinen persoona.

–Pedantti en ole. Olen pyrkinyt toimimaan silloisten saamieni viittausohjeiden mukaisesti ja luottanut, että viimeistään esitarkastuksessa olisi ilmennyt, jos siinä on merkittäviä puutteita tai muuta tarkennettavaa, Huhtasaari siirtää vastuuta gradun ohjaajalle.

Twitterissä Huhtasaari kommentoi asiaa kirjoittamalla, että "kunnianhimoni ei ollut korkea, mutta en tiennyt tekeväni väärin".

Huhtasaari lisäsi lauantaina Uuden Suomen blogiinsa kommentin, jossa hän kritisoi Yleä.

–Yle kieltäytyy luovuttamasta "selvitystä", joka "paljastaa" graduni puutteet. Miten tällaisia väitteitä vastaan voi puolustautua, omituista meininkiä, Huhtasaari päivittelee.

Bloginsa kommenttiosiossa Huhtasaari kirjoittaa, että "jos olisin merkinnyt sekundaarisen lähteen alkuperäisen lisäksi, tuskin tästä nyt keskusteltaisiin".

Uutta selvitystä harkitaan

Jyväskylän yliopiston rehtori Keijo Hämäläinen ehti ilmoittaa jo noin kuukausi sitten, että tapaus Huhtasaari on loppuun käsitelty. Hämäläinen linjasi tuolloin, että Huhtasaari loukkasi gradussaan hyvää tieteellistä käytäntöä, mutta loukkaus ei ollut luonteeltaan erityisen vakava.

Suorat viitteet ja tehdyt suorat lainaukset rajautuivat Jyväskylän yliopiston selvityksen mukaan pro gradun kirjallisuusosioon, josta ne muodostavat noin kymmenen prosenttia.

Ylen jutun jälkeen Hämäläinen ilmoitti, että Jyväskylän yliopisto tutustuu uuteen aineistoon eli käytännössä Simpasen gradututkielmaan ja tekee tarvittaessa uuden selvityksen.

Uuden selvityksen käynnistäminen edellyttäisi yliopiston mukaan sitä, että Huhtasaaren gradussa olisi "merkittävästi suurempi prosentti viitteittä tehtyjä suoria lainauksia" kuin aiemmin on arvioitu.

Huhtasaaren pro gradu -työhön liittyvät plagiointiepäilyt nosti alun perin esiin Uuden Suomen blogissaan Liberaalipuolueen puoluesihteeri Tuomas Tiainen 16. tammikuuta.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos