Hjallis Harkimo vahvisti eroavansa kokoomuksesta, Orpo Twitterissä: "Huonon ratkaisun teit, mutta hyvää matkaa ystäväni" - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Hjallis Harkimo vahvisti eroavansa kokoomuksesta, Orpo Twitterissä: "Huonon ratkaisun teit, mutta hyvää matkaa ystäväni"

Kansanedustaja Hjallis Harkimo ilmoitti torstaina eronneensa kokoomuksesta. Hän kertoi harkinneensa päätöstä pitkään.

19.4.2018 18:29

Kansanedustaja Harry "Hjallis" Harkimo vahvisti torstaina iltapäivällä tiedotustilaisuudessa eroavansa kokoomuksesta.

Hän ilmoitti asian iltapäivällä eduskunnan Valtiosalissa pitämässään tiedotustilaisuudessa, jota oli kokoontunut seuraamaan kymmenet lehdistön edustajat ja utelias yleisö. Uteliaisuutta oli ruokkinut vuorokauden Harkimon ympärillä virinnyt huhumylly.

Harkimo kuvaili tehneensä päätöksen siksi, että se olisi hänestä reilua. Hän kertoi harkinneensa asiaa pitkään.

–Olen kritisoinut sitä tapaa, jolla puoluetta johdetaan ja tapaa, jolla siellä toimitaan. Niin on reilua, että eroan. On monta sellaista asiaa, joista en ole samaa mieltä, Harkimo sanoi.

Hän kuitenkin totesi, ettei ongelma ole henkilökemioissa esimerkiksi puolueen johdon kanssa.

–Tulen toimeen kaikkien kanssa.

Hän kertoi nimenomaan tänään jättäneensä eroilmoituksensa, "koska aurinko paistaa".

Noin puoli tuntia ilmoituksensa jälkeen kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo otti kantaa Harkimon päätökseen Twitterissä.

–Huonon ratkaisun teit, mutta hyvää matkaa ystäväni Hjallis. Joukkueessa pärjää aina paremmin kuin yksin, Orpo kirjoitti

Harkimo kertoi kuitenkin aikovansa äänestää pitkälti hallituksen kantojen puolesta, vaikkei enää hallituspuolueeseen kuulukaan.

Ainoa poikkeus on hallituksen sote-esitys. Harkimo ei kuitenkaan ole vielä päättänyt, mihin hänen päänsä asiassa lopulta kääntyy.

–Jos nyt pitäisi äänestää, niin äänestäisin sotea vastaan, hän sanoi.

Ei valaissut tulevaisuuttaan

Harkimon tiedonantoa ja suunnitelmia on uumoiltu siitä lähtien, kun Helsingin Sanomat ja Ilta-Sanomat kirjoittivat keskiviikkona Harkimon suunnittelevan uutta poliittista liikettä.

Useissa tiedotusvälineissä on sittemmin uumoiltu, mitkä Harkimon todelliset aikeet ovat ja keitä muita siihen on liitetty.

Harkimo kuitenkin tiedotti heti torstaisen tiedotustilaisuuden aluksi, ettei hän kommentoi tulevaisuuden suunnitelmiaan vielä ollenkaan.

–Kerron sitten, kun aika on, hän toisti usein tiedotustilaisuudessa.

Hän ei kommentoinut esimerkiksi sitä, kiinnostaako häntä jokin muu nykyisistä puolueista. Sekin on hänellä vielä auki, aikooko hän asettua ehdolle tuleviin eduskuntavaaleihin. Hän kuitenkin kiisti huhun, jonka mukaan hän alkaisi vetää sote-vastaista ryhmittymää.

Sen tarkemmin hän ei ottanut kantaa julkisuudessa arvuuteltuun poliittiseen liikkeeseen.

Hankkeeseen on yhdistetty muun muassa Sdp:n entinen kansanedustaja Mikael Jungner. Jungner on tosin todennut sittemmin, ettei Suomi tarvitse ainakaan uusia puolueita.

Moni mahdolliseen poliittiseen liikkeeseen yhdistetty kuitenkin on kiistänyt osallisuutensa. Huhuissa on mainittu muun muassa Elina Lepomäki. Lepomäki kuitenkin totesi torstaina ennen kokoomuksen ryhmäkokousta jatkavansa kokoomuksessa.

–Emmeköhän me saa kokoomuksessakin saada tämä tulevaisuus hanskattua, sanoi Lepomäki medialle.

Harkimon päätös kutistaa edelleen hallituksen enemmistöä eduskunnassa.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: