Syntyykö Korean niemimaalle vihdoin rauhansopimus 65 vuotta sodan päättymisen jälkeen? - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Syntyykö Korean niemimaalle vihdoin rauhansopimus 65 vuotta sodan päättymisen jälkeen?

Etelä-Korean sotilaat seisovat vartiossa Panmunjomin rajakylässä Etelä- ja Pohjois-Korean välisellä rajalla torstaina. Maiden välinen huippukokous pidetään paikan päällä viikon päästä.

19.4.2018 14:00

Vuosien kyräilyn ja sodan partaalla olon jälkeen tapahtumat Korean niemimaalla etenevät hurjaa vauhtia.

Vielä neljä kuukautta sitten pelättiin alueen suistuvan sotaan. Nyt siellä puhutaan lähestyvästä Pohjois-Korean ja Yhdysvaltain johtajien huippukokouksesta sekä 65 vuotta sitten päättyneen sodan rauhansopimuksen aikaansaamisesta.

Ennen presidentti Donald Trumpin ja Pohjois-Korean Kim Jong-unin huippukokousta tapaa Kim ensi viikon perjantaina Etelä-Korean presidentin Moon Jae-inin. Etelä on ilmoittanut juhlallisesti, että kokouksen tavoite on rauhansopimuksen allekirjoittaminen.

Uutiskanava CNN:n haastattelemat asiantuntijat kuitenkin uskovat, että tuossa kokouksessa tuskin vielä päästään rauhansopimuksen allekirjoittamiseen asti. Sopimuksen solmimisen tiellä on monta mutkaa.

Tähän asti Yhdysvallat on ilmoittanut, että Pohjois-Korea tulee riisua ydinaseista ennen kuin rauhansopimuksesta voidaan puhua. Ei siis riitä, että Pjongjang ilmoittaisi jäädyttävänsä ydinohjelmansa.

Pohjois-Korealta luultavasti vaadittaisiin yksityiskohtaista ilmoitusta ydinohjelmastaan ja siitä, kuinka se purettaisiin.

Mikäli tähän asti päästäisiin, vastineeksi Pjongjang vaatisi etelältä suuria myönnytyksiä, joihin Etelä-Korean konservatiivit ja asevoimat eivät ole valmiita.

Pjongjang voisi esimerkiksi vaatia Yhdysvaltain joukkojen vetämistä pois Etelä-Koreasta, mitä vastustettaisiin kiivaasti. Etelässä pelättäisiin maan joutuvan tämän jälkeen alttiiksi pohjoisen invaasiolle.

Koko alueen status quo muuttuisi, myös Japanilla olisi sanottavansa asiasta.

Liian kova kiire

Etelä-Korean Moon on valmistautunut koko uransa ajan neuvotteluihin Pohjois-Korean kanssa. Samaa ei voida todellakaan sanoa Yhdysvaltain presidentistä Donald Trumpista, joka päätti tavata pohjoisen Kimin vain 45 minuutin harkinnan jälkeen kysymättä asiaa kansallisen turvallisuuden tiimiltään.

Tapaaminen Yhdysvaltain presidentin kanssa on Pohjois-Korean johdon pitkään elättelemä haave, jossa Kim voi nähdä itsensä tasavertaisena neuvottelijana maailman ainoan supervallan johtajan kanssa. Kukaan aiempi Yhdysvaltain presidentti ei ole ollut halukas tarjoamaan tätä mahdollisuutta eristäytyneen kommunistivaltion johtajalle.

Pohjoiskorealaisia on kautta vuosien pidetty taitavina neuvottelijoina, jotka ovat osanneet vetää oikeasta narusta saadakseen myönnytyksiä.

Sehän menee niin, että ensin maa etenee ydinaseen ja ohjuksen kehittelyssä vaarallisen pitkälle, minkä jälkeen muu maailma on ollut valmis tekemään kaikkensa saadakseen maan neuvottelupöytään. Neuvotteluissa Pjongjang on saanut sitten ohjelmiensa jäädytyksestä palkinnoksi milloin elintarvikeapua, milloin taloudellisia etuuksia esimerkiksi Etelä-Korealta.

Tämä neuvotteluprosessi on jatkunut vuosia, ollut välillä jäissä vuosia, ja nytkähtänyt jälleen liikkeelle. Nyt sen sijaan kaikki on tapahtunut muutamassa kuukaudessa, minkä pelätään aiheuttaneen osapuolille vauhtisokeutta.

Etelä-Korean Pusanin yliopistossa kansainvälisten suhteiden professorina toimiva Robert E. Kelly kirjoittaa The Guardian -lehdessä, että Moonin ja Trumpin pelätään olevan niin innokkaita saamaan aikaan nopeaa edistystä neuvottelupöydässä, että he ovat valmiit lupaamaan Kimille liikoja.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: