USA:n lentoturma: Ihmisiä on ennenkin imeytynyt ulos lentokoneesta – vuonna 1990 British Airwaysin kapteeni selvisi hengissä - Kotimaa - Satakunnan Kansa

USA:n lentoturma: Ihmisiä on ennenkin imeytynyt ulos lentokoneesta – vuonna 1990 British Airwaysin kapteeni selvisi hengissä

19.4.2018 13:55

Yhdysvalloissa tiistaina tapahtunut lentoturma on äärimmäisen harvinaislaatuinen mutta ei tavaton. Southwest Airlinesin lennolla toinen moottori hajosi ja irronnut metalliromu rikkoi ikkunan sillä seurauksella, että ikkunan vieressä istunut Jennifer Riordan, 43, imeytyi puolittain ulos. Hänet saatiin vedettyä joidenkin minuuttien jälkeen takaisin sisälle, mutta hän menetti henkensä.

Ulos imeytyminen johtuu siitä, että paine koneen sisällä on ympäröivää ilmaa korkeampi. Mitä korkeammalla kone on, sitä suurempi on myös paine-ero ja sen myötä imu, jos koneen runkoon tulee reikä.

Tiistain tapauksessa Boeing 737-700 -matkustajakone oli täydessä lentokorkeudessa. Tiedossa ei ole, oliko menehtyneellä matkustajalla turvavyö päällä, sillä imu on niin voimakas, että nainen on saattanut päätyä ikkunan läpi vyöstä huolimatta. Lentokoneiden turvavöitä ei ole suunniteltu auttamaan sivuttaissuuntaisessa liikkeessä.

Julkisuuteen ei toistaiseksi ole kerrottu sitäkään, mihin nainen kuoli. Joidenkin vahvistamattomien väitteiden mukaan hänen sydämensä pysähtyi, toisten tietojen mukaan häneen osui metalliosia hajonneesta moottorista. Koneen ulkopuolelta laskeutumisen jälkeen otetuista kuvista on nähtävissä metrien mittainen veren tahrima alue hajonneen ikkunan takana.

Istui samalla rivillä

Lähes vastaavanlainen onnettomuus tapahtui Yhdysvalloissa vuonna 1973, kun National Airlinesin lennon 27 moottori hajosi. Irronnut metalliromu vahingoitti Southwestin onnettomuuden tapaan koneen siipeä, runkoa ja rikkoi ikkunan. Konetyyppi oli DC-10-10

Sen aikaisten lehtitietojen mukaan paikalla 17H istunut mies nimeltä G. F. Gardner imeytyi aluksi osittain ulos. Kyseisessä onnettomuudessa konetyyppi oli DC-10-10 eli eri kuin tiistain tapauksessa, mutta sattumalta Riordanin rivi oli sama: hän istui paikalla 17A.

Turvavyö piti Gardneria jonkin aikaa paikallaan, mutta häntä ei saatu vedettyä takaisin sisälle. Hänen ruumiinsa löydettiin vasta kaksi vuotta myöhemmin. Loput 127 koneessa ollutta ihmistä selvisivät hengissä.

Katto irtosi

Vuonna 1988 repeämä rungossa vaati jälleen yhden ihmisen hengen. Turmassa olisi ollut ainekset paljon katastrofaalisempaankin lopputulokseen. Havaijin Honolululle matkalla olleella Aloha Airlinesin lennolla 243 koneesta repeytyi metrien mittainen pätkä kattoa irti. Lentoemäntä Clarabelle Lansing lensi ulos koneesta.

–Hän oli juuri ojentamassa vaimolleni juomaa. Hän oli kertonut, että tämä oli viimeinen tarjoilu kun olimme pian laskeutumassa. Ja sitten, hups! Hän oli poissa. Heidän kätensä koskettivat juuri kun se tapahtui, William Flanigan kommentoi 30 vuotta sitten Washington Postille.

Hyväksi onneksi matkustajat olivat pääosin paikoillaan ja turvavöissä. Yli 60 ihmistä loukkaantui, osa vakavasti, mutta Lansingia lukuun ottamatta kaikki 94 muuta koneessa ollutta selvisivät hengissä. Lansingin ruumista ei koskaan löydetty.

Noin vuotta myöhemmin United Airlinesin lento 811 oli juuri noussut ilmaan Honolululle tehdyn välilaskun jälkeen, kun rahtiruuman ovi irtosi ja repäisi osan kyljestä irti. Yhdeksän matkustajaa imeytyi ulos koneesta ja kuoli. Yhdenkään ruumista ei löydetty. Koneessa oli onnettomuushetkellä 355 ihmistä.

"Kapteeni on imeytynyt koneesta"

Vuonna 1990 tapahtui jälleen ikkunan hajoaminen, jossa kukaan ei ihme kyllä kuollut. British Airwaysin lento 5390 oli matkalla Britannian Birminghamista Espanjan Malagaan, kun juuri vaihdettu mutta liian pienillä pulteilla asennettu tuulilasin osa irtosi.

Vuonna 1992 julkaistun onnettomuustutkintaraportin mukaan lentoa oli takana 13 minuuttia, kone oli reilun viiden kilometrin korkeudessa ja molemmat lentäjät olivat avanneet olkavyönsä. Kapteeni Tim Lancaster, 42, oli lisäksi löysännyt turvavyötään.

Vyöstä ei ollutkaan apua, ja kapteeni imeytyi puolittain ulos koneesta.

Pian lähimpänä ollut stuertti ryntäsi paikalle ja tarttui kapteenia vyötäröstä.

Lancasterin toinen jalka oli jäänyt kiinni ohjaustangon ja kojetaulun väliin ja toinen jalka kiilautunut penkin pehmusteisiin.

Myöhemmin toinen auttamaan tullut stuertti sai kiinni kapteenin toisesta jalasta ja sai autettua ensin paikalle tullutta stuerttia, joka oli jo menettämässä otteensa ja saanut pakkasenpuremia käsiinsä.

Sitä ennen kapteeni ehti lipua reilut 15 senttimetriä lisää koneen ulkopuolelle.

–Hän (stuertti) piteli häntä nilkoista kiinni laskeutumiseen asti, raportissa sanotaan.

Tuona aikana miehistö luuli pitelevänsä kiinni ruumiista.

–Viisi, kolme, yhdeksän, nolla, olemme kuulleet, että paineet menivät. Onko se ainoa ongelma? lennonjohto kysyi reilut kymmenen minuuttia onnettomuudesta.

–Öö, ei. Kapteeni on imeytynyt puoliksi ulos koneesta, ymmärtääkseni, uskoakseni hän on kuollut, konetta ohjannut perämies vastasi.

Kapteeniin ensimmäisenä tarrannut stuertti Nigel Ogden kertoi lehtihaastattelussa, ettei hän koskaan unohda, miten hän tuijotti Lancasterin täysin avonaisiin silmiin. Tämä ei räpytellyt. Joku lentohenkilökunnasta oli ehdottanut irti päästämistä.

–Sanoin, etten koskaan tekisi sitä. En voisi kohdata hänen perhettään, ojentaa heille tulitikkuaskia ja kertoa, että tämä jäi jäljelle aviomiehestäsi, Ogden sanoi Sydney Morning Heraldin mukaan.

Lisäksi Ogden huomautti, että kapteeni olisi voinut osua siipeen tai moottoriin ja vahingoittaa niitä vaarantaen kaikkien turvallisuuden.

Tuulilasin irtoamisesta laskeutumiseen kului 22 minuuttia.

Kaikkien yllätykseksi Lancaster oli elossa. Hän sai murtumia oikeaan käteensä ja ranteeseensa, mursi vasemman käden peukalonsa sekä kärsi shokista ja paleltumista.

Lancaster toipui eikä lopettanut uraansa. Hän oli viisi kuukautta myöhemmin jälleen töissä. Lancaster jatkoi pakolliseen British Airwaysin eläkeikään eli 55-vuotiaaksi firman palveluksessa ja oli SMH:n vuonna 2005 julkaiseman jutun mukaan töissä EasyJetillä.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: