Taksin voi jatkossa valita tolpalta hinnan mukaan - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Taksin voi jatkossa valita tolpalta taksan perusteella – Matkan hinta pitää kertoa matkustajalle etukäteen

Asiakas voi jatkossa kilpailuttaa taksit tolpalla hinnan mukaan.

19.4.2018 11:52

Taksin käyttö muuttuu heinäkuun alussa, kun liikennepalvelulaki astuu voimaan. Suurin muutos taksimatkustajan näkökulmasta on hinnoittelun vapautuminen.

Trafi ja Kilpailu- ja kuluttajavirasto painottavat, että jatkossa matkustajalle pitää kertoa selkeästi taksimatkan hinta tai hinnan määräytymisperuste jo ennen matkaa.

–Heinäkuusta alkaen taksimatkan enimmäishintoja ei enää säädellä, vaan yritys saa hinnoitella palvelunsa vapaasti, kertoo tieliikennejohtaja Marko Sillanpää Trafista.

Tolpalla voi valita auton

Nykyään taksitolpilla tai muilla taksiasemilla on vallitsevana käytäntönä, että asiakkaan tulee valita ensimmäinen taksi, ellei taksin vaihtamiselle ole perusteltua syytä, kuten esimerkiksi auton koko.

Jatkossa asiakas saa vapaasti valita, minkä taksin haluaa ottaa. Asiakas voi oman halunsa mukaan painottaa valinnassaan esimerkiksi hintaa, autoa tai palvelutarjontaa.

Hinnat näkyville

Taksimatkan hinta voi vaihdella esimerkiksi kellonajan, taksiyrityksen, tilaustavan ja haluttujen palveluiden mukaan.

Liikennepalvelulain mukaan taksin tai taksin välityspalvelun tarjoajan on kerrottava matkustajalle selkeästi tieto matkan hinnasta tai hinnan määräytymisperuste ennen matkan vahvistamista tai sen alkamista.

Laki myös edellyttää, että hintatiedot ovat selkeästi nähtävillä esimerkiksi silloin, kun taksi otetaan tolpalta tai muulta taksiasemalta.

–Taksihinnaston olisi hyvä olla helposti luettavissa taksin ulkopuolelta esimerkiksi digitaaliselta näytöltä tai vaikkapa tarralta, sanoo kehityspäällikkö Pipsa Eklund.

Trafin Sillanpään mukaan hinnoittelua pitää katsoa myös harvemmin tai vieraalla paikkakunnalla taksia käyttävien asiakkaiden näkökulmasta.

–Olemme antaneet määräyksen, että jos matkan hinta ylittää 100 euroa, niin kuljettajan pitää sopia selkeästi hinnasta etukäteen asiakkaan kanssa.

Näin kalliit matkat eivät tule yllätyksenä asiakkaalle.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: