Arvostuksen puutteeseen kyllästyneen lastenhoitaja: "En pyytele anteeksi rahasta puhumista" - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Arvostuksen puutteeseen kyllästyneen lastenhoitaja: "En pyytele anteeksi rahasta puhumista"

Lastenhoitaja Mari Lindin mielipidekirjoitus Nokian Uutisissa on saanut kosolti kiitosta ja herättänyt paljon keskustelua lastenhoitajien asemasta.

19.4.2018 16:04

Orivedeltä kotoisin olevan Mari Lindin Nokian Uutisissa julkaistua, lastenhoitajia koskevaa mielipidekirjoitusta on jaettu hurjasti sosiaalisessa mediassa. Juttua oli luettu keskiviikko iltapäivään mennessä noin 9 000 kertaa. Kommenteissa kirjoitusta on kiitelty vuolain sanakääntein.

Mari Lind itse on ammatiltaan lastenhoitaja. Lisäksi hän on pääluottamusmies ja hoitaa kotikunnassaan useita luottamustoimia.

Lind kertoo olevansa perin kyllästynyt siihen, että julkinen keskustelu pyörii vain lastentarhanopettajien ympärillä. Siitä syntyy vaikutelma jonkinlaisesta lastenhoitajien ja lastentarhanopettajien vastakkainasettelusta.

Mari Lind aloitti uransa 1980-luvun lopulla päiväkotiapulaisena ja kouluttautui myöhemmin lastenhoitajaksi.

Nyt hänestä tuntuu, että Suomessa ollaan palaamassa 1980-luvulle. Lastenhoitajia ei arvosteta tarpeeksi, heitä pidetään ikään kuin päiväkotiapulaisina.

– Kukaan ei ota huomioon, mitä kentällä oikeasti tapahtuu. Yhdessä me tätä työtä teemme, jokaisella on roolinsa ja ne kaikki ovat yhtä tärkeitä.

Mari Lind haluaa muistuttaa, että varhaiskasvatus on paljon muutakin kuin pelkkää pedagogiikkaa.

Lind ihmettelee sitä kiirettä, millä lapsia halutaan valmentaa koulua varten. Hän on huolissaan siitä, että varhaiskasvatuksen uudistuksen myötä lapsuus lyhenee ja päivähoidosta tulee lähinnä suorittamista

– Ihmettelen, minne sylin, hassuttelun, yhdessä tekemisen ja leikin merkitys on unohdettu. Leikkimällä lapsi oppii lukemattomia asioita.

Lind haluaa puhua ääneen myös rahasta ja palkasta.

– Lastentarhanopettajat tuntuvat olevan vähän sitä mieltä, etteivät lastenhoitajien palkat voi nousta, jos ei opettajienkaan palkat nouse. Olen täysin eri mieltä. En pyytele anteeksi rahasta puhumista. Me olemme koulutettuja ihmisiä ja vaadimme kunnon palkan työstämme.

Mari Lind korostaa myös sitä, että lastenhoitajat ovat niitä, jotka todella tuntevat lapset oikeasti. Vuoropäivähoidon yleistyessä lastenhoitajien rooli lapsen arjessa vahvistuu entisestään.

– Me voimme kertoa vanhemmille päivän tapahtumista ja lasten hauskoista sutkautuksista. Toisin kuin lastentarhanopettajat, me olemme koko päivän läsnä ja vastuussa lapsista.

Lind kirjoitti mielipiteessään myös muistijäljestä, joka lapseen päiväkotivuosista jää. Tuo jälki voi olla ikuinen niin hyvässä kuin pahassakin.

– On ihanaa, jos joku entinen hoitolapsi tulee vuosien jälkeen kiittämään ja sanomaan, että olit ihana lastenhoitaja.

Lind pitää yhteistyötä perheiden kanssa yhtenä ammattinsa parhaista puolista.

– Jos lapsi sanoo päivän aikana jotain hauskaa, niin oikein palan halusta päästä kertomaan sen hänen vanhemmilleen.

Mari Lind toivoo voivansa kannanotollaan parantaa kaikkien lastenhoitajien asemaa. Hän kertoo tarjonneensa mielipidekirjoitustaan muutamalle sanomalehdelle. Nokian Uutiset sattui julkaisemaan sen ensimmäisenä.

– Haluanikin kiittää siitä kaikkien lastenhoitajien puolesta, hän sanoo.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: