Tullin pääjohtaja kiistää virkarikossyytteen: Ei ehtinyt poistua kokouksesta ennen kuin vaimon palkkaus oli sovittu - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Tullin pääjohtaja kiistää virkarikossyytteen: Ei ehtinyt poistua kokouksesta ennen kuin vaimon palkkaus oli sovittu

Tullin pääjohtaja Antti Hartikaista syytetään virkavelvollisuuden rikkomisesta. Asiaa puidaan torstaina Helsingin käräjäoikeudessa.

19.4.2018 10:06

Tullin pääjohtaja Antti Hartikainen kiistää häntä kohtaan nostetun virkarikossyytteen.

Hartikaista vastaan nostettiin joulukuussa 2017 syyte virkavelvollisuuden rikkomisesta, kun hän ei poistunut marraskuussa 2015 pidetystä Tullin johtoryhmän kokouksesta, jossa käsiteltiin Hartikaisen puolison määräaikaisen työsuhteen jatkamista. Syytteessä käsitellään sitä, oliko pääjohtaja esteellinen. Syyttäjä vaatii Hartikaiselle rangaistusta.

Syyttäjä Anja-Riitta RInkisen mukaan Hartikainen jääväsi itsensä asian käsittelyssä, kun palkkausta käsiteltiin johtoryhmän kokouksessa. Hartikainen ei kuitenkaan poistunut kokouksesta, toisin kuin syyttäjän mukaan olisi pitänyt.

Syyttäjä vaatii toissijaisesti rangaistusta tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta. Tämä tarkoittaisi sitä, että Hartikainen olisi aiheuttanut virkavelvollisuuden rikkomisen huolimattomuuttaan.

Syyttäjä painotti, että Tullin pääjohtajan aseman vuoksi rikettä ei voitu pitää vähäisenä.

Hartikainen ei halunnut kommentoida asiaa ennen oikeudenkäynnin alkua, mutta oikeudenkäynnille antamassaan vastauksessaan Hartikainen kiistää syytteet.

Hartikaisen mukaan muut kokouksen osallistujat olivat jo päättäneet Hartikaisen puolison määräaikaisuuden jatkamisen, ennen kuin hän oli poistunut huoneesta.

–Hartikainen ei ehtinyt poistua, hänen puolustusasianajajansa Kaarle Gummerus sanoi.

Hartikaista puolustaa sama asianajaja, joka puolustaa myös Turun puukotuksesta syytettyä.

Oikeudenkäynti alkoi aamulla kello 9. Oikeus on varannut suulliselle käsittelylle viisi tuntia, ja oikeudessa kuullaan kahta Tullin henkilökuntaan kuuluvaa todistajaa.

Hartikainen: Johtoryhmän keskustelu epämuodollista

Hartikainen kertoi oikeudessa, että johtoryhmän kokoukset olivat tyyliltään hyvin vapaamuotoisia. Hän kertoi luovuttaneensa toiselle henkilölle puheenjohtajuuden, ennen kuin olisi siirtynyt pois tilasta, kuitenkaan siihen ehtimättä.

Hän kuitenkin totesi, että hänen olisi pitänyt siirtää puheenjohtajuus jämäkämmin. Hartikaisen mukaan myös kokouksessa keskusteltiin vain siitä, että ne määräaikaiset tehtävät, jotka liittyivät alkoholin tehovalvontaan, päätetään laittaa hakuun. Hartikaisen puoliso työskenteli nimenomaan alkoholin tehovalvonnassa.

–Minulla tai johtoryhmällä ei ole mitään tekemistä valintojen kanssa, Hartikainen sanoi.

Kokouksessa on siis käsitelty sisäiseen valvontaan liittyvän määrärahan antamista. Syyttäjän haastehakemuksessa todetaan myös, että varsinaisen palkkauksen hoiti toinen päällikköhenkilö kuin Hartikainen.

Valtiovarainministeriö ei ryhtynyt toimiin

Alkuvuonna kävi ilmi, että Hartikainen ei ollut kertonut työnantajalleen eli valtiovarainministeriölle saamastaan virkarikossyytteestä. Hartikainen totesi tuolloin julkisuudessa, että hän oletti työnantajansa saavan tietää asiasta muuta kautta.

Valtiovarainministeriö kuitenkin päätti tammikuussa pidättäytyä toimista vielä, kun oikeusprosessi on kesken.

Aikaisemmin valtiovarainministeriö on antanut Hartikaiselle vakavan huomautuksen toimistaan Tullin johdossa.

19.4.2018 kl 10.00 Juttuun lisätty Hartikaisen kommentteja oikeudenkäynnissä. Syyttäjän osuutta tarkennettu.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: