”Tai sitten syntyy kokonaan uusi puolue” – Näin Hjallis Harkimoon yhdistetty Mikael Jungner on pohjustanut puoluehanketta - Kotimaa - Satakunnan Kansa

”Tai sitten syntyy kokonaan uusi puolue” – Näin Hjallis Harkimoon yhdistetty Mikael Jungner on pohjustanut puoluehanketta

Mikael Jungner viime kesän Suomi-Areenalla.

19.4.2018 8:05

Suomeen saattaa olla syntymässä uusi markkinaliberaali, politiikkaa uudistamaan pyrkivä puolue. Lehtijuttujen keskiössä ovat kokoomuksen kansanedustaja, sote-kriitikko Harry ”Hjallis” Harkimo sekä SDP:n entinen puoluesihteeri, viestintävaikuttaja Mikael Jungner.

Harkimo ei ole myöntänyt eikä kieltänyt eduskunnassa liikkuvia huhuja, kertoi Ilta-Sanomat ensimmäisenä. Helsingin Sanomat puolestaan yhdisti hankkeeseen vahvasti Mikael Jungnerin, jonka lisäksi niminä on nostettu esiin kokoomuksen sote-kapinallinen Elina Lepomäki sekä vihreiden oikeaa laitaa edustava oman tiensä kulkija, yrittäjä Antero Vartia.

Vartian mukaan häntä ei ole pyydetty mukaan uuteen puolueeseen. Jungner kiistää HS:lle puolueen perustamisen mutta ei uudessa poliittisessa liikkeessä mukana oloa. Hänen lähtönsä perustamaan uutta puoluetta tai liikettä ei olisi yllätys, jos on seurannut Jungnerin blogikirjoituksia Uuden Suomen Puheenvuorossa.

Marraskuussa Jungner iloitsi kirjoituksessaan siitä, että politiikan disruptio on viimein Suomessa. Hän käytti esimerkkinä positiivisesta häiriötekijästä entistä kokoomuksen kansanedustajaa Lasse Männistöä, joka nykyisin toimii yksityisessä terveysyrityksessä. Jungnerin mukaan Männistö luo jo terveydenhuoltoon valinnanvapautta, ”jota julkinen päätöksenteko ei ole kyennyt luomaan”. Samalla Jungner kehaisi Antero Vartiaa.

Jungner ennakoi muutoksia puoluekenttään.

–Joko puolueet uudistuvat tai sitten syntyy kokonaan uusi puolue. Itse alan kallistua jälkimmäisen vaihtoehdon kannalle. Elämme kovasti innostavia aikoja, Jungner kirjoitti marraskuussa 2017.

Maaliskuussa hän jatkoi aiheesta blogissaan, jonka otsikon mukaan ”ilmassa tuoksuu vallankumous”. Hänen mukaansa poliittista vallankäyttöä on suoraviivaistettava ja vuorovaikutusta lisättävä.

– Luontevinta olisi, että puolueet itse ryhtyvät avaamaan päätösvaltaa tai vuorovaikutusta. Toinen vaihtoehto on, että kaupungit, yritykset ja kansalaiset ottavat ohjakset Suomen kehittämiseksi. Kolmas että syntyy uusi poliittinen liike, joka tekee sen, kuten Ranskassa, Jungner ennakoi.

– Tavalla tai toisella tämä ratkeaa. Evoluutiolla tai revoluutiolla. Nykyinen malli ei pitkään enää kestä. Ihan vain siitä syystä, että ajatus demokratiasta, jossa muutama promille ihmisiä pyörittää puolueita, joissa kourallinen ihmisiä päättää salassa mitä kulloinkin tehdään, on tähän aikaan kestämättömän perverssi ratkaisu.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: