Syyrialaisilta on varastettu maa ja ihmiset – dokumentti näyttää, miten islamistit veivät kansannousun - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Syyrialaisilta on varastettu maa ja ihmiset – dokumentti näyttää, miten islamistit veivät kansannousun

Syyrian sota on jatkunut jo vuosikausia. Vapaan armeijan miehet alkavat olla voimattomia al-Assadin hallinnon edessä.

19.4.2018 7:00

Ulkolinja: Varastettu vallankumous

★★★★ Ranskalaisen toimittajan Paul Moreiran dokumentissa kerrotaan, mitä Syyrian vapaan armeijan miehille on pitkän, vuosikausia kestäneen sodan aikana tapahtunut, ja miten islamistiset järjestöt varastivat Syyrian kansannousun.

Kun puhutaan vallankumouksesta, ensimmäisenä mieleen nousee kuva vihaisista taistelijoista, joilla on poliittinen agenda. Kasvottomista ihmisistä.

Kun seuraa Syyrian vapaan armeijan taistelijoiden tarinaa, tajuaa, että kyse on tavallisten miesten elämästä. Alin, Abun, Miladin ja Khalilin taistelusta perheidensä puolesta. Parempien olojen puolesta.

Syyrian vapaa armeija perustettiin vastustamaan Bashar al-Assadin hallintoa rauhanomaisin keinoin. Al-Assadin armeija yritti lopettaa kansan mielenosoitukset väkivallalla. Ali kertoo, että vapaa armeija oli vielä siinä vaiheessa aseeton.

Al-Qaidan mukaantulo näyttää miesten silmissä ensin avunannolta vapaalle armeijalle. Pian he huomaavat, että maan hallinto antaa islamistisille järjestöille vapauksia.

Al-Qaida ja Isis houkuttelivat syrjäseutujen kylien kouluttamattomia ja tietämättömiä miehiä joukkoihinsa muun muassa rahalla.

–Otin kiinni 20 Isisin taistelijaa. He olivat lapsia. Yksi heistä oli tappanut vapaan armeijan miehen, minulla ei ollut sydäntä edes lyödä häntä. Ei lapsia voi lyödä, Ali kertoo dokumentissa.

TV1 torstai 19.4. klo 22.00

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: