Pohjanmaalla ärähdettiin susitilanteesta - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Pohjanmaalla ärähdettiin susitilanteesta – maakuntahallitus vaatii kolmea toimenpidettä

Kuvan sudet ovat Ähtärin eläinpuiston asukkeja.

26.3.2018 14:11

Pohjanmaalla alkaa olla mitta täynnä taajamissa vierailevia susia. Maakuntahallitus hyväksyi maanantaina Pohjanmaan liiton kannanoton, jossa ehdotetaan kolmea toimenpidettä susiongelman ratkaisemiseksi. Liiton mielestä niihin pitäisi ryhtyä mahdollisimman nopeasti.

Kiireellisimpänä toimenpiteenä kannanotossa ehdotetaan kaikkien käytettävissä olevien keinojen ottamista käyttöön, jotta susien kynnystä siirtyä metsistä taajamiin ja ihmisasumusten pihoihin saataisiin nostettua. Keinoiksi listataan susien pelottelun ja kannanhoidollisten kaatolupien ottaminen tehokkaaseen käyttöön.

–Lisäksi on syytä arvioida kriittisesti niitä kriteerejä, joilla poikkeuslupa suden ampumiseen myönnetään, kannanotossa todetaan.

Pohjanmaan liitto ehdottaa myös susikantatietojen päivittämistä niin nopeasti kuin mahdollista, jotta tarvittavat toimenpiteet voitaisiin suunnata oikeisiin kohteisiin.

Kolmantena toimenpiteenä kannanotossa listataan asiapitoinen ja ratkaisukeskeinen vuoropuhelun ja tiedonvaihdon käynnistäminen eri viranomaisten, asiantuntijoiden, poliitikoiden ja maakunnan asukkaiden välillä. Liitto tarjoutuu myös toimimaan asiaa puolueettomasti ja ratkaisukeskeisesti lähestyvän keskustelufoorumin järjestäjänä.

–Lisäksi lainsäädäntöä on liiton mielestä tarkistettava, jotta voidaan nopeammin ja tehokkaammin ryhtyä toimenpiteisiin, joilla estetään susien tottuminen ihmisten läsnäoloon, kannanotossa sanotaan.

Asuinalueilla tehtyjen susihavaintojen määrä on kannanoton mukaan lisääntynyt Pohjanmaalla nopeasti. Susia on havaittu asuintalojen takapihoilla ja jopa kaupunkien kaduilla.

–Aineellisia vahinkoja on jo tapahtunut, kun susien saaliksi on joutunut muun muassa lammastilojen lampaita ja turkistarhojen kettuja. Henkilövahingoilta on onneksi vielä säästytty, mutta kiistaton tosiasia on, että susien kynnys liikkua ihmisten asuinalueille on laskenut huomattavasti.

Liitto pitää luonnollisena, että tilanne herättää ihmisissä pelkoa ja jopa vihamielisyyttä susia kohtaan.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos