Etlan ennuste lupaa hyvää: Talouskasvu jatkuu vahvana ja hallitus on pääsemässä lähelle työllisyystavoitettaan - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Etlan ennuste lupaa hyvää: Talouskasvu jatkuu vahvana ja hallitus on pääsemässä lähelle työllisyystavoitettaan

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etlan arvion mukaan Suomen talous kasvaa tänä vuonna 2,8 prosenttia. Samalla ylitetään viimein finanssikriisin alkuvuoden 2008 taso.

20.3.2018 15:17

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla arvioi, että Suomen talous kasvaa tänä vuonna 2,8 prosenttia, mikä tarkoittaa, että finanssikriisin alkuvuoden 2008 taso ylitetään viimein.

Kasvun taustalla vaikuttavat voimistunut kansainvälinen kysyntä ja Suomen parantunut kilpailukyky.

Viennin määrän uskotaan kasvavan tänä vuonna neljä prosenttia. Vientiä kohottavia aloja ovat tutkimusjohtaja Markku Kotilaisen mukaan esimerkiksi paperi-, auto- ja elektroniikkateollisuus.

Vientiteollisuuden näkymistä on kuitenkin ollut myös erimielisyyksiä.

Vaikuttajaorganisaation pääekonomisti Jukka Palokangas arvioi maaliskuun alussa Lännen Medialle, että Suomen viennin hyppäys tapahtui tammi–maaliskuussa 2017. Sen jälkeen viennin arvo on vaihdellut, mutta ei varsinaisesti enää kasvanut.

Palokangas viittasi tuolloin Teknologiateollisuuden teettämään tuoreeseen selvitykseen vientiteollisuuden tilasta ja talouden näkymistä. Sen mukaan viennin kasvu hiipui viime vuoden lopulla.

Lisäksi Suomella näyttää olevan Palokankaan mukaan pitkään jatkuneen taantuman seurauksena paljon kirittävää kilpailijamaihin nähden. Esimerkiksi bruttokansantuote ja yritysten investointitaso laahaavat pahasti jäljessä.

Valtiovarainministeriössä ja Etlassa ollaan kuitenkin toista mieltä.

Ministeriön reaalitalouden yksikön päällikkö, finanssineuvos Jukka Railavo totesi Lännen Medialle, että viennin määrä kasvoi vuoden 2017 viimeisellä neljänneksellä huomattavasti. Välillä oli vuoden mittaan tasaantumista, mutta eteenpäin mentiin ja mennään.

Railavon mukaan kyse on yksittäisten kuukausien heilunnasta ja trendi on silti ylöspäin, sillä tilastojen mukaan yritysten henkilöstömäärät ja tilauskannat ovat kasvussa.

Samoilla linjoilla on myös Etlan tuorein suhdanne-ennuste. Sen mukaan Suomen vienti hidastuu hiljalleen, mutta viennille tärkeät investoinnit lisääntyvät yhä tuntuvasti.

Sipilän hallitus saavuttanee tavoitteensa

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallitus asetti tavoitteekseen työllisyysasteen nostamisen 72 prosenttiin hallituskautensa loppuun mennessä. Tarkoituksena myös on, että työllisyys lisääntyisi vuodesta 2015 vuoteen 2019 yhteensä 110 000 henkilöllä.

Etlan arvion mukaan hallituksen tavoite on lähellä toteutumista. Ennusteiden mukaan työllisyysaste nousee 71,6 prosenttiin vuonna 2019. Siihen mennessä saadaan myös noin 100 000 uutta työpaikkaa.

Myös työttömyysaste laskee: 8,1 prosenttiin tänä vuonna, 7,7 prosenttiin ensi vuonna ja 7,4 prosenttiin vuonna 2020. Vuonna 2022 päästäisiin Etlan mukaan jo 6,9 prosenttiin, jos työn kysyntä ja tarjonta saadaan paremmin kohtaamaan toisensa.

Etlan suhdanteista vastaava tutkimusjohtaja Markku Kotilainen kuitenkin muistuttaa, että Suomen talouskasvu on riippuvainen myös maailmantalouden kasvusta. Etlan ennuste lähtee siitä, että maailmantalouden kasvu jatkuu ripeänä ainakin vuoden.

Sen sijaan jos Yhdysvaltojen ja pian myös euroalueen rahapolitiikka kiristyy, voi rahamarkkinoille ja reaalitalouteen syntyä riskejä. Myös esimerkiksi brexitin ja presidentti Donald Trumpin kaltaiset protektionistiset linjaukset aiheuttavat huolta. Kotilaisen mukaan jopa kauppasodan uhka on viime aikoina ollut todellinen.

Myös kotitalouksien yhä jatkuva velkaantuneisuus herättää kysymyksiä Suomen riittävästä kilpailukyvystä.

Finanssivalvonta kertoi maanantaina, että suomalaisten velkaantuneisuusaste on noussut noin kahdenkymmenen vuoden ajan ja se saavutti vuoden 2017 lopulla 128 prosentin tason. Toisin sanoen kotitalouksien velka on yli kaksinkertaistunut parissakymmenessä vuodessa.

Fivan mukaan kotitalouksien velkaantuneisuus on Suomen rahoitusjärjestelmän merkittävin haavoittuvuus.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut