Tamperelaisesta K-market Amurin myyjä löysi gekon rypäleiden joukosta - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Ruokakaupan myyjä teki hätkähdyttävän löydön rypäleiden joukosta – Katso kuva: "Ihmeellistä, että se on säilynyt elossa niin pitkän matkan"

Matiksi ristitty gekko löytyi Tampereelta viinirypäleiden välistä.

1.2.2018 20:27

Tamperelaisen K-market Amurin myyjä Ida Loponen koki aikamoisen yllätyksen purkaessaan viime viikolla kaupan takatiloissa viinirypäleitä rullakosta. Yhtäkkiä rullakosta tipahti jotakin lattialle. Loponen kumartui katsomaan ja näki vajaan 10-senttisen liskon, joka osoittautui lämpimissä maissa eläväksi gekoksi.

–Se oli sellainen pieni vipeltäjä. En edes säikähtänyt sitä. Olen osannut vähän odotella, että joskus pakkausten joukosta vielä saattaa tulla jokin eläin vastaan, hän kommentoi.

Hän pyysi työkaverinsa, myyjä Jere Hakanpään nopeasti apuun. Tämä nappasi gekon purkkiin.

Hänkään ei säikähtänyt nopealiikkeistä eläintä.

–Ajattelin, että joku sisilisko se on, hän hymähtää.

–Kuolleita heinäsirkkoja olen joskus nähnyt pakkauksissa, mutta ikinä ei ole tullut tuollaista eläintä vastaan. Ihmeellistä, että se on säilynyt elossa niin pitkän matkan, Hakanpää tuumii.

K-market Amurin kauppias Lauri Somervuori toteaa hänkin olleen ainutlaatuista, että kaupan pakkausten joukosta tulee vastaan gekko.

–Ensimmäinen kerta, kun näin sellaisen. Hyönteisiä on joskus saattanut olla ulkomailta tulleiden tuotteiden joukossa kuolleena, mutta ei koskaan gekkoa.

K-market Amurin henkilökunta risti eksoottisen löydön supisuomalaisittain Matiksi.

"Erikoista, että gekko on selvinnyt Suomeen asti"

Eläimen tunnisti gekoksi Tampereen luonnontieteellisen museon amanuenssin Tomi Kumpulainen, jonka myyjät kutsuivat K-kauppaan katsomaan eläintä. Sen alkuperämaata hän ei nimeä varmaksi, sillä viinirypäleet, joiden seasta gekko todennäköisesti tipahti, olivat tulleet Etelä-Afrikasta, mutta löydetyn yksilön kaltaisia gekkoja elää Etelä-Euroopassa.

–On harvinaista, että gekko on säilynyt hengissä Suomeen asti, sillä viinirypäleitä, joiden joukosta se todennäköisesti putosi, on kerätty, pakattu ja kuljetettu moneen kertaan. Erikoista, ettei gekko ole missään vaiheessa pudonnut hedelmien joukosta.

Suomen herpetologisen yhdistyksen hallituksen jäsen Marika Rökman arveli ensin eläimen olevan kotigekko, koska niitä tulee hedelmälähetysten mukana useimmin. Tarkemmissa tutkimuksissa hän tunnisti sen kuitenkin muurigekoksi. Tampereella Rökman ei ole koskaan törmännyt hedelmien mukana tulleeseen gekkoon, mutta Helsingissä niitä tavataan pari kertaa vuodessa.

Aikuisena 15 senttiä pitkä

Kumpulainen arvioi, että gekko on päätynyt hedelmien joukkoon hyönteisiä pyydystäessään. Gekot ovat mainioita kiipeilijöitä.

–Koska se oli vain 6–7 senttiä pitkä, se oli vielä nuori. Aikuisena muurigekko on 15-senttinen.

Gekkoja on satoja lajeja. Tämä yksilö oli ruskeankirjava ja sillä oli raidallinen häntä.

Matti-gekko lähti matelijaharrastajan kotiin lemmikiksi Kangasalle. Kumpulainen pitää hyvänä, että gekolle löytyi koti asiaa tuntevan lemmikkinä.

–Näin sillä on hyvät edellytykset menestyä lemmikkinä Suomessa.

Gekolla voi olla salmonella

Tomi Kumpulainen tähdentää, että gekko on vaaraton ja hyönteisiä pyydystäessään jopa hyödyllinen.

–Toki gekolla, kuten millä tahansa matelijalla, sammakolla tai linnulla, voi olla salmonellaa. Vaikka tämä yksi yksilö olikin nyt selvinnyt Suomeen asti, gekkoja liikkuu varmasti kaikissa hedelmätarhoissa. Tästä syystä hedelmät pitääkin aina pestä.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: