Rauman Pohjoiskehän koulun rakentaminen 2018-19 - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Raumalle kolmen miljoonan lisälasku uudesta koulusta – tinkimislistalla kosteusvarmistukset

Havainnekuva syksyllä 2019 valmistuvasta Pohjoiskehän koulusta. Hintaa rakennukselle tulee noin 19,5 miljoonaa euroa.

1.2.2018 16:02

Pohjoisten kaupunginosien tarpeisiin rakennettava Pohjoiskehän koulu ylittää noin kolmella miljoonalla eurolla Rauman budjettisuunnitelmat. Valtuustolle on tiedossa lisämäärärahapyyntö kuluvan vuoden budjettiin.

Koulun hinta on nousemassa noin 19,5 miljoonaan euroon. Hinta olisi vielä noin 1,9 miljoonaa korkeampi, mikäli kaupunki ei olisi tinkinyt työmaan rakennusaikaisesta huputtamisesta ja rakennuksen alapohjan rakentamisesta ns. rossipohjalla eli tuulettuvalla lattianalaisella rakenteella.

Kaupungin tekninen valiokunta esittää Rauman kaupunginhallitukselle varautumista lisärahoitukseen jo kuluvan vuoden aikana. Taloussuunnitelmissa kaupunki oli varautunut noin 16,5 miljoonan euron kustannusarvioon.

Tämän vuoden talousarviossa on ennakoitu Pohjoiskehän koulun rakentamiskuluiksi 8,5 miljoonaa euroa ja ensi vuodelle kahdeksan miljoonaa euroa.

Hartela Länsi-Suomi Oy urakoi koulun kokonaisvastuu-urakalla ns. avaimet käteen toimituksena. Urakka on runsaat 18 miljoonaa euroa, mutta lisätyöt nostavat kokonaishinnan 19,5 miljoonaan euroon.

Kosteudenhallinnan lisätöistä ja -kuluista tingitään, mutta koulurakennusta on kasvatettu sen sijaan liikunnan ja urheilun lisäominaisuuksilla.

Liikuntasalin rakentaminen pinta-alaltaan suuremmaksi ja ministadionin hankinta toivat lisähintaa noin 310 000 euroa.

Koulurakennustyömaan huputtaminen sääsuojalla olisi maksanut 475 000 euroa. Alapohjarakenteiden rakentaminen ns. rossipohjana olisi maksanut noin 1,43 miljoonaa euroa enemmän kuin valittu maavarainen lattiarakenne.

Tekninen valiokunta valitsi kustannuksiltaan huokeamman vaihtoehdon äänestyspäätöksellä 6-2.

Valiokunnan jäsenet Susanna Ruponen (vas.) ja Laura Haapala (vihr.) kannattivat sekä rakennusaikaista työmaan huputtamista että rossipohja-rakennetta. He jättivät päätökseen eriävän mielipiteensä.

He perustelivat esitystään rakennusajan kosteusriskien ja -vahinkojen estämisellä. Tuulettuva alapohjarakenne oli heidän mukaansa käytönajan kustannuksiltaan edullisempi ja rakenne mahdollistaisi myös joustavammin muutos- ja korjaustyöt tulevaisuudessa.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: