Näin perjantain lakko näkyy Satakunnassa: Kaupasta saa ruokaa ja lehti tulee aamulla - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Näin perjantain lakko näkyy Satakunnassa: Kaupasta saa ruokaa ja lehti tulee aamulla

1.2.2018 12:37

Kouluruoka

Kunnat saavat hoidettua ruokailut pääosin normaalisti.

Porin Palveluliikelaitoksessa on selvitetty perjantaiksi järjestettävän mielenilmauksen vaikutuksia päiväkotien ja koulujen ruokahuoltoon ja siivouspalveluihin.

Palveluliikelaitoksen vt. johtaja Marjukka Palinin mukaan kouluruokailu kyetään järjestämään Porin kouluissa ja päiväkodeissa perjantaina normaalisti.

–Vain muutamia työntekijöitämme on kyseisenä päivänä pois.

Ruokakaupat

Lakkopäivän vaikutukset eivät päivittäistavarakaupassa ole suuria ainakaan Satakunnan Osuuskaupassa, sanoo market- ja tavaratalotoimialan toimialajohtaja Jussi Kaartinen.

–Henkilökunnan kanssa keskusteltuamme meillä on vahva näkemys siitä, että myymälät ovat auki normaalisti. Henkilöstöllä ei ole suurta "buumia" lähteä Helsinkiin mielenilmaukseen.

–Muutamilta valtakunnallisilta tavarantoimittajilta on tullut ilmoituksia lakon mahdollisista vaikutuksista. Ne voivat ulottua lihajalosteiden, leipomotuotteiden ja muiden tuoretuotteiden tarjontaan. Lauantaina tuotetoimituksissa voi olla vielä pieniä viiveitä.

Kaupoista saa lakonkin aikana hyvin ruokaa.

Teollisuus

Vaikutukset ovat erilaisia eri yksiköissä. Esimerkiksi Norilsk Nickel Harjavalta Oy:n toimitusjohtajan Joni Hautojärven mukaan tuotantolaitoksessa ei perjantain lakolla ole suoria vaikutuksia. Sen sijaan lakolla on välillisiä vaikutuksia tuoteliikenteeseen Harjavallasta satamaan ja niin ikään satamasta Harjavaltaan. Asiakastoimituksiin voi tiulla viivästyksiä. Vastaavasti Sampo-Rosenlew Oy:n tehdas Porissa menee lakon takia käytännössä kiinni.

–Tuotanto ja toimitukset seisahtuvat. En lähde arvioimaan taloudellisia menetyksiä. Harmittaa niin paljona, sanoo yhtiön hallituksen puheenjohtaja Jali Prihti.

Kivikylän Kotipalvaamo Oy:n toimitusjohtajan Jari Laihosen mukaan yhtiön tuotantolaitoksista Säkylä suljetaan perjantaiksi, mutta Huittisissa ja Lapissa tuoanto toimii normaalisti.

Kuorma-autoala

AKT:n mielenilmaisun hengessä Kuljetusliike Kalevi Huhtala Oy:n autot eivät liiku, joskaan eivät täysin kuljettajien omasta toiveesta.

–Meidän kuskimme olisivat olleet töissä, mutta kun satamat ovat kiinni, niin ei ole paikkoja, minne purkaa, kertoo toimitusjohtaja Kalevi Huhtala.

Satamat

Laivaliikenne seisahtuu Suomen satamissa perjantaina erityisesti siksi, että ahtaajat ovat lakossa.

–Laivojen lastaus- ja purkutyöt huilaavat perjantaina. Me muut keskitymme esimerkiksi sataman kunnossapitotöihin. Toki ohjaamme työntekijöitämme pitämään vapaita, kertoo Porin sataman toimitusjohtaja Sari De Meulder.

Bussit

Satakunnan Liikenteen kuskit yllättivät työantajansa ja AKT:n ajamalla vuoroista lähes kaikki ajetaan normaalisti.

Myös Onnibusin vuoroihin mielenilmaus ei juurikaan vaikuta, poikkeuksena Helsinki–Turku/Rauma -väli, jossa vuoroja on vähennetty.

Samoilla linjoilla on Ruosniemen Linja-auto Oy/Sundell joka ilmoittaa ajavansa perjantaina kaikki linjat normaalisti.

–Kaikkien linjojen matkustajista merkittävä osa on koululaisia, joiden osalta haluamme erityisesti pitää autot linjalla, todetaan Sundellin tiedotteessa.

Koulukuljetukset

Lakon vaikutukset vaihtelevat eri kunnissa. Esimerkiksi Porissa sadat oppilaat jäävät ilman koulukyytiä, mutta vastaavasti ainakin Kankaanpäässä koulukyydit toimivat. Lakko ei vaikuta Rauman alueen koululaiskuljetuksiin.

Junat

Perjantain mielenilmaus ei vaikuta junavuoroihin, mutta VR varoittaa sen sijaan, että jo torstaina junaliikenteessä voi olla perumisia tai muutoksia. Syynä ovat hankalat sääolosuhteet ja ylityökielto, jonka Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ja Veturimiesten liitto VML ovat ilmoittaneet työehtosopimusneuvottelujen nopeuttamiseksi.

Taksit

Satakunnan aluetaksi ei ainakaan vielä keskiviikkona ollut saanut taksikuljetusten ennakkotilauksia normaalia enemmän.

–On mahdollista, että voimme perjantaina tarpeen mukaan kutsua työvuoroja normaalia aiemmin työhön. Joka tapauksessa taksien välitykseen olemme nostaneet henkilövahvuutta, jotta meillä olisi perjantaina vastauskapasiteettia, kertoo Satakunnan Aluetaksi Oy:n toimitusjohtaja Hannu Aho.

Sanomalehdet ja posti

Vaikutukset osin epäselviä. Lakko ei vaikuta Satakunnan Kansan varhaisjakeluun, mutta voi vaikuttaa postin päiväjakeluun. Postin arvion mukaan lakko viivästyttää lähetysten kulkua osassa maata 1–3 vuorokautta.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: