Hovioikeus: Isyysnäyte voidaan ottaa jo haudatusta miehestä - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Hovioikeus: Isyysnäyte voidaan ottaa jo haudatusta miehestä

1.2.2018 10:29

Isyyden selvittämiseksi tarvittava dna-näyte voidaan ottaa jo haudatusta miehestä, Helsingin hovioikeus päätti tänään.

Kyse on tapauksesta, jossa vuonna 1966 syntynyt nainen vaati vuonna 1983 kuolleen miehen haudan avaamista isyyden selvittämistä varten. Naisen äiti oli vuonna 1994 kertonut, että mies on naisen isä. Äidin mukaan mies ei ollut aikoinaan tunnustanut isyyttään eikä ollut suostunut asian selvittämiseen.

Helsingin käräjäoikeus katsoi, ettei haudan avaaminen ole mahdollista. Käräjäoikeuden mukaan laki oikeusgeneettisestä isyystutkimuksesta ei mahdollista näytteen ottamista jo haudatusta henkilöstä.

Hovioikeus päätyi harkinnassaan toiseen lopputulokseen. Käräjäoikeuden tavoin hovioikeus katsoi, että kyseessä olevan lain mukaan näytteen ottaminen jo haudatusta vainajasta ei ole mahdollista.

Hovioikeus tarkasteli kuitenkin myös Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen (EIT) ratkaisuja. Niiden perusteella hovioikeus katsoi, että tapauksessa on otettava huomioon myös omaa identiteettiään selvittävän ihmisen perus- ja ihmisoikeudet.

Hovioikeus viittaa ihmisoikeustuomioistuimen ratkaisuihin, joissa EIT on katsonut, että valtio loukkasi ihmisoikeusvelvoitteitaan kieltäytyessään haudan avaamisesta identiteetin selvittämiseksi.

Hovioikeus määräsi haudan avattavaksi. Kun tutkimustulokset dna-näytteestä valmistuvat, tapauksen käsittely jatkuu käräjäoikeudessa.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: