Jari Aarnion huumejutussa puidaan väitteitä uhkailusta ja lavastusyrityksestä - Kotimaa - Satakunnan Kansa

"Tappamis- ja insestisyyteuhkaukset saivat muuttamaan kertomusta" – Jari Aarnion huumejutussa puidaan väitteitä uhkailusta ja lavastusyrityksestä

Jari Aarnio kiistää syytökset uhkailusta ja lavastusyrityksestä

25.1.2018 13:03

Onko Helsingin huumepoliisin ex-päällikkö Jari Aarnio yrittänyt uhkailla oikeudessa kuultavaa ja lavastaa väärän henkilön Pasilan mieheksi, joka masinoi satojen kilojen huumetynnyrit Suomeen? Tätä setvittiin Helsingin hovioikeudessa torstaina.

Syyttäjän mukaan Pasilan mies on Jari Aarnio, joka järjesti uhkauksen ja lavastusyrityksen yhteistyössä liivijengi United Brotherhoodin ex-pomon Keijo Vilhusen kanssa.

Vilhunen on hovikirjelmässä myöntänyt oikeudenkäytössä kuultavan uhkaamisen, mutta muuten sekä Aarnio että Vilhunen kiistävät syytteet.

Oikeudenkäytössä kuultavan uhkaamisesta kuultiin muun muassa yrittäjää, joka oli ottamassa huumetynnyrit vastaan. Miehen mukaan hänelle välitettiin rikostutkinnan aikana asianajajan kautta tietoa, jotta hän muuttaisi esitutkintakertomustaan käräjillä.

–  Se tuntui aika erikoiselta, että tutkinnasta kerrotaan ylipäätään mitään etukäteen, mies sanoi.

Mies muisteli, että hänen asianajajansa toimistolle olivat lopulta ilmestyneet liivijengiläiset. Mies sanoo, että tappo- ja insestisyyteuhkaus saivat hänet lopulta muuttamaan kertomusta

–  Mietin, mitä siinä kannattaa tehdä. Ja sittenhän muutin sitä tarinaa siellä käräjäoikeuden istunnossa.

Syyttäjän mukaan tiedot tynnyrijutun tutkinnasta on vuotanut alkujaan Aarnio. Todisteina syyttäjällä on muun muassa Aarnion sähköpostikirjeenvaihtoa, joka koskee uhkailusta kertoneen miehen juttua sekä puhelintietoja.

Vilhusen ja liivijengiläiset Aarnio on syyttäjän mukaan ottanut avuksi, kun muu tiedonvälitys asianajajan kautta ei ole tehonnut.

Käräjäoikeus piti yrittäjän kertomusta uskottavana ja tuomitsi sekä Aarnion että Vilhusen oikeudenkäytössä kuultavan uhkaamisesta.

Yritettiinkö UB-mies lavastaa Pasilan mieheksi?

Hovissa kuultiin torstaina myös entistä United Brotherhood -liivijengin jäsentä, jonka Aarnio ja Vilhunen yrittivät syyttäjän mukaan lavastaa koko huumejutun päätekijäksi. Miestä kuultiin Shellin tapaamisista, joihin Vilhunen oli hänet miehen kertoman mukaan kutsunut.

Ensimmäinen tapaamisen syynä piti olla perintäkeikka, joka ei kuitenkaan toteutunut loppuun saakka. Toista tapaamista entinen UB-mies luonnehtii jonninjoutavista asioista rupattelemiseksi.

Mies oli ajautunut huonoihin väleihin Vilhusen kanssa, joten hän kummasteli tapaamisia.

–  Ihmettelin, että Vilhunen rupeaa tarjoamaan mulle jotain perintähommia tai kahvihetkiä, kun ei me oltu muutenkaan väleissä.

Sittemmin mies otettiin kiinni törkeästä huumerikosepäilyistä. Aarnion alainen tarjosi hänen omaisuudekseen tällöin puhelinta, jota mies ei kertomansa mukaan ollut nähnytkään. Puhelin oli löytynyt Turun United Brotherhoodin jengitilojen ulkorakenteista.

Syyttäjän mukaan yllättävät Shell-tapaamiset liittyivät siihen, että miehen puhelin piti saada paikantumaan sopivaan paikkaan lavastusyrityksen onnistumiseksi. Vilhunen kertoi esitutkinnassa, että hän vei Aarnion toimeksiannosta puhelimen Turun United Brotherhoodin tilojen ulkorakenteisiin.

Käräjillä Vilhunen perui puheensa, mutta on hovissa palannut Aarnion kannalta haitalliseen versioon tämän toimeksiannoista.

Aarnio tuomittiin käräjillä törkeästä ja Vilhunen perusmuotoisesta todistusaineiston vääristelemisestä. Lisäksi Aarnio tuomittiin törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä.

Kokonaisuudessaan Aarnio sai käräjillä 10 vuotta vankeutta muun muassa törkeistä huume- ja virkarikoksista. Myös Vilhunen sai kymmenen vuotta vankeutta törkeistä huumerikoksista ja edellä kuvatuista syytteistä.

Aarniolla on lisäksi lainvoimainen kolmen vuoden tuomio seurantalaiteyhtiön haarasta.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: