Nelosolut tulee ruokakauppoihin – äänestys oli tiukka - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Nelosolut tulee ruokakauppoihin – äänestys oli tiukka

Eduskunta äänesti tänään alkoholilaista.­

15.12.2017 11:41

Eduskunta on päättänyt kahdessa suhteellisen tiukassa äänestyksessä, että päivittäistavarakaupoissa myytävien juomien suurin sallittu alkoholiprosentti nousee 5,5:een. Hallituksen esitys kannatti alkoholiprosentin nostoa, mutta eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta kannatti prosentin pitämistä ennallaan 4,7 prosentissa.

Ensimmäisessä äänestyksessä korkeampi prosenttiraja voitti luvuin 98–94 ja toisessa luvuin 102–89. Asia menee kuitenkin vielä suuren valiokunnan käsittelyyn. Eduskunnan istunto keskeytettiin suuren valiokunnan kokouksen takia.

Ensimmäisessä tiukemmassa äänestyksessä keskustan kansanedustajista 29 kannatti prosentin nostoa ja 19 vastusti. Kokoomuksen edustajista vain Pertti Salolainen vastusti prosentin nostoa. SDP oli lähes yhtenä rintamana nostoa vastaan, vain Ville Skinnari äänesti toisin. Hallituspuolue sinisten riveissä äänet jakautuivat 12–4 noston puolesta. Oppositioryhmissä vain perussuomalaisissa enemmistö kannatti prosentin nostoa.

Alkoholilaki tulee voimaan maaliskuun alussa, mutta siihen kuuluvat juomasekoitusten vähittäismyynti sekä ravintoloiden aukioloajat vapautuvat jo vuoden alussa.

Alkoholilaki on toistuvasti viivästynyt. Keskusta hyväksyi aiemmin hallituksen kompromissin, kun hallitus sopi, että kansanedustajat saavat äänestää alkoholiprosentista vapaasti.

Eduskunnan äänestyksessä oli myös muita prosenttivaihtoehtoja, mutta ne karsiutuivat ensimmäisissä äänestyksissä. Päivi Räsänen (kd.) ehdotti prosenttirajan alentamista vielä nykyisestäkin 3,5 prosenttiin. Jani Mäkelä (ps.) ehdotti rajan nostoa 8,5 prosenttiin.

Etämyynti jää hiertämään hallitusta

Sosiaali- ja terveysvaliokunta ei käsittelyssään ratkaissut kiistaa alkoholin etämyynnin sallittavuudesta. Oppositiosta kritisoitiin torstaina laajasti hallitusta huonosta lainvalmistelusta, kun kiista etämyynnistä jäi epäselvään tilaan.

Alkoholilakia aiemmin käsitelleen perustuslakivaliokunnan mukaan esityksen lakitekstissä etämyynti Suomeen ei ole kiellettyä, mutta lakiesityksen perusteluiden mukaan etämyynnistä pitäisi silti rangaista. Ristiriidan takia valiokunta vaati, että esityksestä poistetaan rangaistavuus. Sosiaali- ja terveysvaliokunta ei kuitenkaan puuttunut asiaan.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) myönsi torstaina, että etämyynnin säännöksiä tulee selventää. Hänen mukaansa selvityksiä ei ollut mahdollista tehdä lain voimaantuloa selvästi viivästämättä, mutta jo vuoden alusta työryhmä alkaa selvitystä tehdä.

Alkoholilaki laajentaa aukioloaikoja

Hallituspuolueet ovat aiemmin sopineet, että alkoholiveroa kiristetään 100 miljoonalla eurolla, jos kaupassa myytävien alkoholijuomien enimmäisprosentti nousee. Lopullisesti alkoholilaki hyväksytään ensi viikolla, mutta sen läpimeno on käytännössä varmaa, koska hallitus on yksimielisesti esityksensä takana.

Alkoholilakiin sisältyy alkoholiprosentin lisäksi merkittävä määrä uudistuksia. Uuden alkoholilain myötä ravintola voisi jatkaa anniskelua pelkällä ilmoituksella kello neljään saakka. Ravintola voi olla auki tunnin anniskelun päättymisen jälkeen.

Jatkossa ruokakaupassa saa myydä myös muutoin kuin käymisteitse valmistettuja alkoholijuomia. Alkot saavat olla arkisin auki tunnin pidempään eli iltayhdeksään.

Ravintolassa voi jatkossa tilata useita alkoholiannoksia kerralla. Ravintolat voivat myös myydä mietoja alkoholijuomia asiakkaille mukaan, mutta myyntiajat ovat tällöin samat kuin kaupoilla. Lisäksi pienet niin sanotut käsityöläispanimot voivat myydä suoraan asiakkaille alle 12-prosenttisia juomia.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?