Vuoden maisemakuva otettiin Rovaniemellä, Kärppä ikuistui Vuoden luontokuvaksi 2017 – katso sarjojen voittajakuvat - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Vuoden luontokuvat ovat häkellyttävän kauniita – päävoiton napannut Ville Heikkinen, 25, paljastaa upean otoksensa taustat

Tässä on Vuoden luontokuva 2017. "Vähäeleinen värimaailma tukee kuvapinnan vahvoja, selkeitä muotoja. Kaikkinainen söpöily on kuvasta pidetty maukkaasti loitolla. Tässä on menoa ja meininkiä, vauhtia ja vaarallisia tilanteita", suitsuttaa kilpailun tuomaristo.

21.10.2017 20:02

Vuoden Luontokuvaksi 2017 valittiin kuhmolaisen Ville Heikkisen kärppäkuva Talven odotus.

Kilpailun tuomaristoa viehättivät voittokuvassa piennisäkkään tasolle laskeutuva kuvakulma ja kuvaan saatu kärpän toiminnallinen olemus.

Onnistuneen kuvakulman ja kauniin vähäeleisen värimaailman ohella Heikkisen kuva erottuu tekniseltä toteutukseltaan: voittokuva on otettu eläinkuville hieman epätyypillisesti 14 millimetrin superlaajakulmalla, jolloin kärppä on ollut vain 20 sentin päässä kamerasta.

–Lämmin jakso sulatti jo sataneen lumipeitteen. Kärppää huoletti tulla avoimelle paikalle, ja se pysyikin visusti lähellä jotain koloa tai mätästä, jonne sujahtaa piiloon nopeasti tarvittaessa, Ville Heikkinen, 25, luonnehtii itse kuvanottotilannetta.

Voittoisa kärppäkuva ei syntynyt sattumankaupalla, sillä Heikkinen on kuvannut kärppää kotipihallaan jo kahdeksana peräkkäisenä talvikautena.

Maisemat-sarjan voittaja: KUUSILAMPI. Ari-Matti Nikula, Rovaniemi.

Pohjoinen impressionismi teki vaikutuksen tuomaristoon

Rovaniemeltä Kuusamoon elokuussa muuttanut luontokuvaaja Ari-Matti Nikula voitti maisema-sarjan. Kuva on otettu Rovaniemellä Kuusilammella, Aavasaksantien varresta viime syksynä.

–Kuva syntyi perinteisellä tavalla. Kartasta yritin löytää lähiluontopaikkaa itselle, löytyi Kuusilampi aika läheltä tien vartta. Kävin kahtomassa sitä ja se näytti tosi hyvältä pieneltä lammelta, Nikula kertoo.

Eräänä kuulakkaana syysaamuna hän lähti kuvaamaan maisemaa impressionistisella tyylillään, ja niin syntyi palkinnon voittanut monivalotuskuva.

–Siinä on kaksi valotusta päällekkäin. Se on säännöissä sallittua. Sitä tyyliä olen tehnyt jo pitemmän aikaa. Monivaloitus pitää tehdä kameran toiminnolla. Kuvissa on vain normaalit kuvasäädöt. Laikut ovat sitä toista valotusta, Nikula kertoo.

Nikula voitti maisemasarjan toisen kerran. Edellinen voitto tuli vuonna 2009. Lisäksi hän on saanut kunniamainintoja.

Myös Nikulan puoliso ja työpari luontokuvauksessa, Irma Varrio menestyi. Hän sai kunniamaininnan taidetta luonnossa -sarjassa.

Voittajat valittiin 14 000 kuvan joukosta

Vuoden luontokuva -kilpailun suosio kasvoi selvästi edellisvuodesta, kilpailuun osallistui tänä vuonna yli 14 000 kuvaa.

Kuvat kilpailivat aihealueittain kahdeksassa eri sarjassa, joista kustakin valittiin yksi sarjavoittaja. Vuoden luontokuva voitti nisäkkäät-sarjan.

Tässä muiden sarjojen voittajat:

Kasvit ja sienet -sarjan voittaja: APILA. Timo Vesterinen, Kotka.

Linnut-sarjan voittaja: MORJENS. Tomi Valtonen, Nummela.

Muut eläimet -sarjan voittaja: PÖH. Sami Karjalainen, Kirkkonummi.

Taidetta luonnosta -sarjan voittaja: RIEKONMARJAPUU. Timo Vesterinen, Kotka.

Luonto ja ihminen -sarjan voittaja: KALA-APAJILLA. Ari Kuusela, Turku.

Nuoret-sarjan voittaj: HARAKOIDEN TAPPELU. Lasse Kurkela, Kauniainen.

Sininen ja valkoinen -sarjan voittaja: KUUVARIS: Kari Auvinen, Espoo.

Vuoden Luontokuva -kilpailu

37. kerran järjestetyn Vuoden Luontokuva -kilpailun tulokset julkistettiin lauantaina 21.10.2017 Pohjoismaiden suurimmalla luontokuvafestivaalilla Finlandia-talolla.

Kuvat kilpailivat aihealueittain kahdeksassa eri sarjassa, joista kustakin valittiin yksi sarjavoittaja.

Näistä sarjavoittajista yksi valikoitui Vuoden Luontokuva 2017 -pääpalkinnon arvoiseksi. Lisäksi kilpailussa oli tänä vuonna Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuoden erikoissarja, jonka voittajakuvasta Suomen Rahapaja Oy on tehnyt 10 € ja 20 € nimellisarvoiset hopeiset juhlarahat.

Kaikissa sarjoissa kilpailun tuomareina toimivat Pentti Johansson, Petri Kuokka, Katja Nikkinen ja Antti Partanen sekä heidän lisäkseen Sininen ja valkoinen -sarjassa Suomen Rahapaja Oy:n edustaja.

Vuoden Luontokuvasta, kilpailun sarjavoittajista, sekä muista kilpailussa palkituista kuvista muodostuu Vuoden Luontokuvat 2017 -näyttelykokonaisuus, joka kiertää seuraavan vuoden ajan ympäri Suomea.

Pohjoismaiden suurimman luontokuvakilpailun tavoitteena on kertoa suomalaisen luonnon moni-ilmeisyydestä, sen näkymistä ja tapahtumista, sekä kuvaajien luonnossa kokemista elämyksistä ja oivalluksista. Vuoden Luontokuva on visuaalisesti näyttävä valokuva, joka osoittaa valokuvaamisen taitoa ja jonka keskeisenä sanomana on suomalainen luonto.

Vuoden Luontokuva -kilpailun järjestää Suomen Luonnonvalokuvaajat SLV ry. Yhdistykseen kuuluu 2800 luontokuvauksen harrastajaa ja ammattilaista. Vuoden Luontokuva -festivaali on Pohjoismaiden suurin luontokuvatapahtuma.

Kaikki palkitut 43 kuvaa ovat nähtävissä 21.10. klo 19 lähtien www.vuodenluontokuva.fi

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: