Uusnatsijärjestö ohjeistaa Tampereen mielenosoitukseen osallistuvia tarkasti - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Miksi uusnatsijärjestö antaa osallistujille tarkat ohjeet? Tutkija: "Militantin keskusjohtoiselta kuulostaa"

Markku Jokisipilä on tutkinut muun muassa natsi-Saksaa ja sen suhteita Suomeen.

21.10.2017 12:20

Uusnatsijärjestö Pohjoismainen vastarintaliike (PVL) ohjeistaa verkkosivuillaan yksityiskohtaisesti, miten Tampereella lauantaina järjestettävään marssiin on osallistuttava. Ohjeistuksessa todetaan muun muassa, että osallistujilta toivotaan siistejä vaatteita, hyvää käytöstä ja esimerkiksi naamioituminen on kielletty. Osallistujat eivät saa olla humalassa ja liike kertoo poistavansa sääntöjä rikkovat tapahtumasta.

Miltä tämä kuulostaa, Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä?

–Aika militantin keskusjohtoiselta kuulostaa. Kovin laajaa tilaa yksilölliselle ilmaisunvapaudelle liikkeessä ei tunnuta suovan. Tavoitteena todennäköisesti on antaa mahdollisimman yhtenäinen vaikutelma, ja kun kukaan ei poikkea ohjeista, kokonaisuus näyttää vaikuttavammalta.

Jokisipilä sanoo, että nykyään on menty pikemminkin toiseen suuntaan, eli että yksilöt voivat pukeutua mielenilmauksiin, miten haluavat.

Jokisipilä on tutkinut muun muassa natsi-Saksaa ja sen suhteita Suomeen.

Edustuksellisen järjestelmän ulkopuolella

Tutkijan mukaan yhtenäinen pukeutuminen poliittisissa mielenosoituksissa ei ole kuulunut suomalaiseen yhteiskunnalliseen kuvastoon aikoihin.

–Se juontaa juurensa 1930-luvulle niin sanottuun puserolakiin, jolla provosoivaa ja yhtenäistä pukeutumista rajoitettiin niin oikealle kuin vasemmalle kallistuville. Univormutyylinen pukeutuminen on katsottu poliisin ja armeijan yksinoikeudeksi ja kielletty poliittisilta järjestöiltä, tosin lauantain mielenosoitusten osapuolet eivät edusta rekisteröityneitä, poliittisia järjestöjä, Jokisipilä sanoo.

Jokisipilä ei halua kommentoida sitä, miksi liike on valinnut paikakseen juuri Tampereen.

–Toiminta sijoittuu edustuksellisen järjestelmän ulkopuolelle. Tavoitteita on vaikea hahmottaa. Laki tarjoaa mahdollisuuden kenelle tahansa järjestäytyä rekisteröidyn järjestön tai puolueen kautta, mutta tässä linja on toinen.

Katuyhteenotot kaukaista historiaa

Mielenosoituksia varten Tampereen keskustaan saapuu parisataa poliisia.

Jokisipilä sanoo, että koko ilmiö tuntuu erikoiselta.

–Kummallakin osapuolella tuntuisi olevan eri lähtökohdista vastustusta julkista valtaa kohtaan. Tietenkin kansalaisena toivoo, ettei ylilyöntejä tapahtuisi. Katuyhteenotot ovat jääneet Suomessa kauas historiaan eivätkä edusta nykyistä poliittista kulttuuria. Sellaisten ei soisi tulevan takaisin.

Ainakin kaksi Tampereella

Tampereella järjestetään lauantaina ainakin kaksi mielenosoitusta. Toisen järjestää uusnatsijärjestö Pohjoismainen vastarintaliike ja toinen nimeltään Tampere ilman natseja.

Mielenosoitukset alkavat puoliltapäivin Laukontorilla ja Keskustorilla.

Tampereen keskustaan odotetaan satoja ihmisiä. Poliiseja on noin kaksisataa.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: