Tutkija löysi hurjan ehdotuksen: laivataan suomalaiset sodan jaloista Alaskaan! - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Tutkija löysi hurjan ehdotuksen: laivataan suomalaiset sodan jaloista Alaskaan!

Suuret ulkomainokset vetosivat yhdysvaltalaisiin talvella 1940: Suomi tarvitsee tukeanne. Samaan aikaan viriteltiin myös radikaalimpia toimia.

21.10.2017 6:00

Suomen historialla on monta toteutumatonta polkua. Yksi hurjimmista on tässä: Yhdysvalloissa esitettiin sotavuosina suomalaisten asuttamista Alaskaan.

Idea syntyi talvisodan raskaina viikkoina, kun pelättiin Neuvostoliiton miehittävän maamme. Uudelleen ajatus nostettiin esiin jatkosodan kääntyessä Suomelle tappiolliseksi.

Talvisodassa kamppaileva Suomi sai Yhdysvalloissa laajojen kansalaispiirien sympatian, ja ex-presidentti Herbert Hooverin johtama järjestö keräsi rahaa pohjoisen demokratian tueksi.

Kaikille tämä ei riittänyt, vaan vaadittiin radikaalimpia tekoja. Niin syntyi ajatus ahdistetun kansan siirtämisestä valtameren yli lähes tyhjään Alaskaan.

Ideaa palloteltiin monella suunnalla, mutta alkuvuodesta 1940 ajatuksesta syntyi ehdotus nimeltään Finns for America's Finland. Sen laati kaksi nuorta älykköä, Robert Black ja Leonard Sutton.

Asiakirjan olemassaolo ja ehdotuksen laaja historiallinen kehys paljastuvat 25. lokakuuta ilmestyvässä kirjassa Finalaska, unelma suomalaisesta osavaltiosta (Vastapaino).

Teos perustuu historiantutkija Henry Oinas-Kukkosen vuosia kestäneisiin arkistotutkimuksiin.

Norjan satamista Alaskaan

Alaska-ehdotuksissa ei ollut kyse vain pyyteettömästä avusta. Suomalaisista toivottiin piristystä Alaskan elinkeinoille. Uskottiin, että kylmään ilmastoon tottuneet suomalaiset saisivat alueen maatalouden kukoistamaan.

Suunniteltiin, että amerikkalaiset kauppalaivat noutaisivat Pohjois-Norjan satamista varsinkin Pohjois-Pohjanmaan viljelijäväestöä.

Jatkosodan loppuvaiheissa ehdotukset muuttuivat entistä kunnianhimoisemmiksi. Yhdysvaltojen hallinnossa liikkui papereita, joissa suositeltiin lähes koko Suomen väestön pelastamista puna-armeijan miehitykseltä ja sitä seuraavalta vainolta.

Suomi onnistui synkistä ennustuksista huolimatta säilyttämään itsenäisyytensä. Uudessa tilanteessa Alaska-suunnitelmat salattiin ja vähitellen unohdettiin.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: