Kivuliaan someniskan voi saada jo alle kouluikäisenä – näin sitä voi ehkäistä - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Kivuliaan someniskan voi saada jo alle kouluikäisenä – näin sitä voi ehkäistä

21.10.2017 15:16

Mikä on someniska, Selkäliiton järjestö- ja liikuntatoiminnan koordinaattori Hanna Kääriäinen?

–Termi viittaa älylaitteiden käyttöön liittyvään niskan luonnollisen kaaren häviämiseen, eli oikenemiseen tai jopa muuttumiseen kuperaksi sekä yläselän kumaraan ryhtiin. Someniskan aiheuttaa älylaitteen epäergonominen ja jatkuva käyttö ilman riittävää tauotusta. Älylaitteita käytettäessä pää painuu tavallisesti eteen alas, jolloin kaulan lihakset jännittyvät ja niskan ja yläselän lihakset ja nivelsiteet venyvät.

Onko kyseessä uusi ilmiö?

–Yksipuolisesta kuormituksesta johtuvia kaularangan ja yläselän ryhtimuutoksia on ollut aiemminkin, mutta muutokset ovat näkyneet usein vasta ikääntymisen seurauksena. Älylaitteiden käytön yleistyttyä yhä nuoremmilla on rappeumamuutoksia kaularangassa.

–Someniska voi aiheuttaa niskan ja yläselän alueen kipuja, päänsärkyä, yläraajakipuja sekä yläraajojen ja sormien puutumista. Lisäksi nuorilla epäergonominen kosketusnäytön käyttö johtaa pysyviin ryhtivirheisiin.

Voiko se tulla jo lapselle?

–Riski saada someniska ei katso ikää. Jos lapsi oppii käyttämän laitteita epäergonomisesti, asennot alkavat muodostaa lihaskireyksiä ja vaikuttavat lapselle muodostuvaan ryhtiin. Jo 7-vuotiailla on havaittu älylaitteiden käytöstä johtuvia kaularangan muutoksia.

Miten sitä voisi ehkäistä?

–On hyvä pitää pää pystyssä ja käyttää älylaitetta molemmilla käsillä tukien kyynärpäät vartaloon. Kannattaa myös huolehtia, että älylaite on noin suun korkeudella. Myös säännöllinen tauotus ja venyttely ovat tärkeitä.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: