Satakunnan keskusta ja kokoomus etsivät uutta johtajaa - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Tyyni kyntäjä: Kova huhu taloudellisista väärinkäytöksistä kiertää Satakunnan keskustassa, puheenjohtaja kiistää

Luopuvalla Tapio Huhtasella on taas aikaa urheilla, mutta Juha Sipilän ohi hän pyyhkäisi jo toissa kesänä..

21.10.2017 12:24

Satakunnan keskustapiiri vaihtaa puheenjohtajaa jo viikon kuluttua, mutta vaalitaistelu ei näytä vielä alkaneen.

Silloin hyväksytään viimein myös piirin tilinpäätös, josta keskustapiirissä on kohistu enemmän kuin uudesta puheenjohtajasta. Huhut ovat kertoneet taloudellisista väärinkäytöksistä.

Puheenjohtaja Tapio Huhtanen kiistää kaiken. Mitään huomautettavaa tai ihmeellisyyttä ei hänen mukaansa ole.

Satakunnan keskustan puheenjohtajataistosta ei ole kuulunut pihaustakaan.

Sen luulisi huolestuttavan seitsemän lihavaa ja laihaa keskustavuotta piiriä johtanutta Huhtastakin. Minkälaisen piirin hän oikein jättää jälkeensä, jos kerran kukaan ei halua valtaa, ja on noin hiljaista?

Puheenjohtajan nuijasta kamppailee varman huhun mukaan ainakin kaksi rohkeaa, Ville Lindgren Porista ja piirin varapuheenjohtaja Satu Pietilä Raumalta.

Pietilä lähtee kisaan suosikkina muustakin kuin siitä syystä, että kokous on Raumalla.

Kaksi ehdokasta on enemmän kuin nolla tai yksi, mutta silti: Pelkästä Satakunnan kepun piirihallituksesta luulisi olevan enemmän ammennettavaa. Siinä istuu peräti 24 tupailtojen karaisemaa ihmistä.

Myös Satakunnan Kokoomus joutuu etsimään uuden puheenjohtajan, koska Eurajoen Luvian kylän Emilia Syväsalmi päätti keskittyä omaan elämäänsä.

Mitä tapahtuu seuraavaksi?

Puheenjohtajaksi valitaan marraskuun viimeisenä tiistaina porilainen henkilö, koska nyt on hänen vuoronsa.

Kisaan saattavat ilmoittautua piirin taloudenhoitaja, Porin kunnallisjärjestön puheenjohtajan paikan jättävä Satu Hatanpää, piirin varapuheenjohtaja Mikael Ropo ja myös viime kerralla pj-kisaillut tehohenkilö Mari Kaunistola.

Voi olla, että Ropolle riittää, että hänet valitaan Hatanpäältä vapautuvalle paikalle.

Myös Ulvilan entisellä ministerillä Anne Holmlundilla olisi kannatusta piirin piikkipaikalle.

Jos vuorottelumenettely jatkuu, monet maakunnan kellokkaat joutuvat nuolemaan näppejään, kuten Kankaanpään Kari Kähkönen ja Rauman Matias Marttinen.

Marttisella tuskin olisi aikaakaan piiripomon hommiin niin kauan kuin hän tekee pitkää päivää valtiovarainministerin kabinetissa.

Se on jo varmaa, että suurta Juha Vasaman come backia ei nähdä.

Hän luopui muun muassa piirin puheenjohtajan paikasta, kun herrasta tuli viime vaalikaudella Porin kaupunginhallituksen puheenjohtaja.

Kh:n pj:n paikka on ollutta ja mennyttä, mutta silti hän aikoo tyytyä nykyisiin luottamustoimiinsa, joita ovat muun muassa maakuntavaltuuston puheenjohtajuus ja kaupunginvaltuuston kolmas varapuheenjohtajuus.

Tekeekö Vasama tässä taktisen virheen? Kannattaisiko hänen sittenkin työntää sormet saveen, jos hänen tavoitteenaan on yhä Arkadianmäki?

Sekä Satakunnan keskustan että kokoomuksen näköalapaikat pitäisi kiinnostaa monia, sillä vaaleja pukkaa, ja mannapaikkoja olisi tarjolla.

35-vuotta vanha Tehy tunnetaan koulutettujen hoitoammattilaisten liittona, joka ei ole tullut toimeen ilman porilaista puheenjohtajaa.

Porilaiset (Aila Jokinen ja Rauno Vesivalo neljä ja Jaana Laitinen-Pesola 16 vuotta) ovat vetäneet edunvalvontaa peräti 24 vuotta.

Nyt Tehyllä on paluu karuun arkeen. Yhtään porilaista ei ollut edes ehdolla puheenjohtajaksi.

Se saattoi näkyä taannoisissa valtuustovaaleissa. Äänestysprosentti jäi surkeaan 25,5:een, vaikka äänestää saattoi sekä postitse että todella helposti netin kautta. Nettiäänestämisessä ei tarvittu edes pankkitunnuksia.

Valtuusto valitsee uuden puheenjohtajan ensi kuun puolessa välissä. Porvoolainen kätilö Millariikka Rytkönen (sd.) on vahvoilla, koska demarit voittivat vaalit.

Porin kaupunginhallitus saa taas pian pohtia, missä voi presidentinvaaleissa äänestää ennakkoon.

Keskusvaalilautakunnan esityksen mukaan vahvoilla ovat kaupunkien omien pisteiden lisäksi kolme S-ryhmän kauppaa, yksi K-kauppa ja yksi villi ja vapaa kauppa.

Puuvillan kauppakeskuksessa ei näköjään edelleenkään voi äänestää, mikä on outo juttu.

Kokoomuksen ja perussuomalaisten allianssista on näköjään vedetty johtopäätökset Porissa.

Kymmenen kaupunginhallituksen jäsentä on käynyt hätäensiapukurssin.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: