Selvitys: Tyttöjä viety Suomesta ympärileikattavaksi ulkomaille – aihe tabu myös viranomaisille - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Selvitys: Tyttöjä viety Suomesta ympärileikattavaksi ulkomaille – aihe tabu myös viranomaisille

Fenix Helsingin puheenjohtaja Ujuni Ahmed (oik.) toivoo avoimempaa puhetta tyttöjen ympärileikkauksista. Hänen mielestään kulttuurisensitiivisyys ei saa mennä niin pitkälle, että ihmisoikeudet vaarantuvat. Ahmed esitteli järjestönsä tuoreen selvityksen tuloksia perjantaina muun muassa poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaiselle.

22.9.2017 14:35

Suomessa syntyneitä tyttöjä on viety ympärileikattavaksi ulkomaille, kertoo Fenix Helsinki -järjestön tekemä selvitys. Järjestö on haastatellut neljää aikuista naista, jotka on viety Egyptiin, Somaliaan, Syyriaan ja Iraniin silvottaviksi 6–10-vuotiaina.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Suomesta ympärileikattaviksi viedyt naiset kertovat kokemuksistaan omin sanoin ja vahvistavat näin ilmiön olemassaolon.

Haastatteluissa kävi ilmi, että silpomisen uhreiksi joutuneet tytöt olivat jääneet operaation jälkeen ilman keskusteluapua eikä asiasta ollut juteltu edes perheen sisällä.

–Häpeän tunne siitä, että tällaista on tapahtunut, on varmaankin eniten läsnä, kuvailee järjestön puheenjohtaja Ujuni Ahmed.

Selvityksen vastaanottanut lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila ei pidä tuloksia yllättävinä. Kurttilan mukaan myös kouluterveyskyselyt ovat osoittaneet, että maahanmuuttajataustaisten lasten ja heidän vanhempiensa keskusteluyhteydessä on ongelmia.

Ympärileikkaus saattaa olla perheessä täysi tabu. Vanhemmat voivat ajatella, että se on yhteisön perinteen vuoksi välttämätön ja turvaa tytön tulevaisuuden.

Suomalaiset viranomaiset arkoja puuttumaan silpomiseen

Yksi selvityksen keskeisistä viesteistä on, että suomalaiset viranomaiset eivät uskalla puuttua silpomiseen. Tämä ilmenee, kun keskustellaan Suomessa synnyttäneiden, ympärileikkauskulttuurista tulleiden naisten kanssa.

–Jotkut neuvolan hoitajat olivat puhuneet esimerkiksi todella törkeästi ja vähän syyllistävästi, että et kai meinaa tehdä tällaista. Tai sitten ollaan tosi arkoja, hyvä jos asiaa viitsitään ottaa puheeksi ollenkaan, kuvailee järjestön sihteeri Emmi Ylispangar naisten kokemuksia.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen pääjohtaja Juhani Eskola on selvityksen tuloksista järkyttynyt. Hän ei osaa sanoa, miksi tilanne on tällainen, vaikka työtä sen kohentamiseksi on tehty pitkään muun muassa järjestämällä sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisille koulutuksia.

Poliisiylijohtaja: Ei tarvetta ympärileikkausten kriminalisointiin

Suomen lainsäädännön mukaan tyttöjen ympärileikkaaminen on kiellettyä ja täyttää pahoinpitelyn tai törkeän pahoinpitelyn tunnusmerkit. Erillistä lakia ympärileikkausten kriminalisoimiseksi ei kuitenkaan ole toisin kuin esimerkiksi Ruotsissa.

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen on sitä mieltä, että tarvetta Suomen lainsäädännön muuttamiselle ei tällä hetkellä ole, vaikka perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) nosti asian esiin hiljattain.

–Se ei ole se heikko kohta tässä järjestelmässä, että pitäisi erityisesti kriminalisoida ympärileikkaus.

Myös Kurttilan mielestä tärkeintä on keskittyä lainsäädännön sijaan arkeen ja poistaa puhumattomuuden kulttuuria esimerkiksi kouluissa ja neuvoloissa. Muuten Suomi ei pääse YK:n tavoitteeseen, jonka mukaan tyttöjen ympärileikkaukset pitäisi saada loppumaan vuoteen 2030 mennessä, hän arvioi.

Kolme miljoonaa ympärileikkausta vuodessa

Ympärileikkauksen kohteeksi joutuu vuosittain noin kolme miljoonaa naista ja tyttöä.

Perinnettä noudatetaan etenkin Afrikassa ja joissakin Lähi-idän ja Aasian valtioissa.

Toimenpiteessä ulkoiset synnytyselimet poistetaan kokonaan tai osittain. Yleensä ympärileikkaus tehdään, kun tyttö on 4–15-vuotias.

Silpominen voi johtaa jopa kuolemaan. Se lisää myös HIV-tartunnan riskiä, tekee virtsaamisesta kivuliasta ja synnytyksestä hengenvaarallista.

Kyseessä on äärimmäinen ilmentymä sukupuolten epätasa-arvosta.

Lähde: UN Women

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: