Kondomityö vei suomalaispariskunnan Mauritiukselle asumaan – naisten kondomeilla taistellaan nyt HIV-tartuntoja vastaan - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Suomalaispari pyörittää paratiisisaarella poikkeuksellista yritystä: Testaavat kondomien laadun ennen kuin niitä viedään kehitysmaihin

Jarmo ja Anne Gustafsson rakastuivat Mauritiuksen luontoon ja lämpöön. Vaikka he käyvät Suomessa ja Ruotsissa säännöllisesti, Mauritius on koti.­

9.9.2017 14:00

Työ kondomien parissa vei Jarmo ja Anne Gustafssonin vuonna 2004 asumaan Mauritiuksen paratiisisaarelle. Toinen syy oli pohjoismainen marraskuu, jota etenkään Jarmo Gustafsson ei enää jaksanut.

–Ajatus etelän lämpöön muuttamisesta eli mielessäni nuoresta saakka. Nyt olen päässyt nauttimaan lämmöstä yli vuosikymmenen ajan, 71-vuotias Gustafsson kertoo.

Hänestä on vuosikymmenten työn tuloksena kehittynyt yksi maailman tunnetuimmista kondomialan asiantuntijoista. Gustafsson muun muassa kuuluu maailman johtavaan kondomien laaduntarkkailijaryhmittymään ja edustaa ryhmässä nyt Mauritiusta. Jäsenet edustavat omia maitaan, eikä esimerkiksi Suomen edustajalla ole ryhmittymässä äänestysoikeutta. Gustafssonilla on.

Gustafsson on toiminut kansainvälisessä ISO:ssa (International Organization for Standardization) jo 1990-luvulta alkaen.

–Kyse on ennen kaikkea kondomien laadun ja turvallisuuden valvonnasta, Gustafsson kuvaa.

Veri veti Perniössä kasvanutta miestä ulkomaille nuoresta alkaen. Hän muutti vaimonsa Annen kanssa Ruotsiin, ja suunnitelmissa oli oppia kieltä ja kenties muuttaa myöhemmin vielä kauemmas länteen.

Insinööriksi opiskellut Gustafsson kuitenkin haki Pohjoismaiden suurimmalta kondomiyritykseltä RSFU:lta tuotantopäällikön paikkaa ja sai sen. Hän toimi lähes vuosikymmenen ajan ensin yrityksen valmistus- ja laboratoriopäällikkönä ja sitten konsulttina.

–Huomasin, että kondomitestauksen laitteisto oli vanhanaikaista ja aloin kehitellä kansainvälisen, korkean tason laitteita. Siitä se lähti, Gustafsson kuvaa.

Hän suunnitteli laboratorion, jonka laitteisto pystyi testaamaan kondomin laadun nopeammin ja varmemmin kuin laitteet, joita silloin käytettiin johtavissa laboratorioissa ympäri maailmaa.

Nyt Gustafssonin Valendor-yritys myy testauslaitteistoa Ruotsissa ja laboratorio Mauritiuksella testaa muun muassa suurimpien terveysjärjestöjen kondomit. Testaustyössä on mukana myös Anne Gustafsson, joka aiemmin teki muun muassa konsultointia laadunvarmennuksen parissa.

Nyt esimerkiksi Maailman terveysjärjestö WHO (World Health Organization) on yksi pariskunnan asiakkaista.

WHO vie Afrikkaan sekä muiden mantereiden kehitysmaihin vuosittain yhteensä 6–7 miljardia kondomia.

Mauritiuksella tarkistetaan kondomien mitat, vahvuus ja reiättömyys sekä varastoimiskestävyys, eli se, täyttääkö kondomien laatu vaadittavat standardit.

–Testaamme aina 500 000 kondomin erästä 350 kondomia. Tärkeintä on testata, onko erä tarpeeksi luotettava ja laadukas, Gustafsson kuvaa.

Laboratoriossa laite puhaltaa kondomin täyteen ilmaa ja mittaa sen tilavuuden sekä paineen hetkellä, jona kondomi räjähtää paineen alla. Näin tutkitaan kondomin kestävyyttä.

Jokaisesta kondomierästä osa kondomeista täytetään nesteellä ja testataan, onko niissä reikiä. Kuvassa naisten kondomeja Mauritiuksen laboratoriossa.­

Naisten kondomi antaa vallan naisille

Kondomiteollisuus on etenkin viiden viime vuoden aikana alkanut tuottaa naisten kondomeja. Vaikka naisille suunnattu kondomi keksittiin jo 1990-luvulla, niiden tarpeen suuruus on ymmärretty vasta viime vuosina.

Varsinaisia markkinoita on tällä hetkellä kaupallisella puolella vain vähän.

Eniten naisten kondomeja viedään esimerkiksi WHO:n toimesta Afrikkaan.

–Tarve naisten kondomeille on kehitysmaissa valtava, sillä useissa maissa miehet kieltäytyvät käyttämästä ehkäisyä. Naisten kondomi antaa naisille itselleen keinon suojautua taudeilta ja ei-toivotuilta raskauksilta. Se antaa siis naisille itsemääräämisoikeutta, Gustafsson kertoo.

WHO varoittaa, että esimerkiksi tippurista leviää jo vastustuskykyisiä muotoja, joihin lääkkeet eivät tehoa. Yli puolet maailman HIV-sairaista on naisia, ja erityisesti nuorilla naisilla ja tytöillä iältään 10–24-vuotta on kaksinkertainen riski saman ikäisiin miehiin verrattuna saada HIV-tartunta.

Maailmanlaajuisten tilastojen mukaan useimmat HIV-tartunnan saaneet naiset saavat sen jo nuorena, ja HIV:istä on tullut etenkin naisten epidemia.

WHO koettaakin taistella seksitauteja vastaan levittämällä tietoisuutta sekä naisten kondomeja juuri kehitysmaihin, joissa muun muassa HIV-tartuntoja on maailman eniten.

Naisten kondomeja saa jo esimerkiksi tamperelaisista apteekeista, mutta kysynnän vähäisyyden takia ne ovat vielä varsin kalliita. Naisten kondomi on melko samankaltainen kuin miesten, mutta suurempi, pituudeltaan noin 17-senttinen. Se voidaan asettaa paikalleen emättimeen esimerkiksi jo tunteja ennen itse aktia, jos nainen tietää jo ennalta tarvitsevansa ehkäisyä.

–Kehitysmaat ovat köyhiä, eikä kondomeja ole tarjolla. WHO:n kondomityö on esimerkki loistavasta humanitaarisesta työstä, joka vaikuttaa monen elämään ratkaisevasti, Gustafsson toteaa.

Paikalliset työhön

Gustafssonin työntekijät myös kouluttavat afrikkalaisia kondomien testaustyöhön. Valendor voi myydä testauslaitteiston ja kouluttaa paikalliset asiantuntijoiksi, jolloin myös WHO säästää aikaa ja rahaa.

Gustafssonin Valendorin laboratoriolaitteita on myyty laajasti myös Aasiaan.

Uutena aluevaltauksena Gustafssonit ovat alkaneet tuottaa kondomien pakkauslaitteistoa. Tosin pikku hiljaa alkaa olla aika luopua yrityksen johdosta ja siirtyä nauttimaan paratiisisaaren vapaudesta.

–Tosin Jarmo tekee edelleen töitä seitsemänä päivänä viikossa. Hän ei malta lopettaa vielä. Mutta jonain päivänä lähitulevaisuudessa yritys siirtyy seuraavalle suvun sukupolvelle, Anne Gustafsson toteaa.

Naisten kondomi vielä harvinainen

Naisten kondomi on usein polyuretaanimuovista valmistettu, 17 cm pitkä pussimainen suojus, joka vuoraa emättimen seinämät sisältäpäin ja estää siten siittiöiden pääsyn kohtuun.

Naisten kondomia on vain yhtä kokoa ja väriä. Niitä myydään Suomessa muun muassa apteekeissa.

Oikein käytettynä ehkäisyteho on 85–95 prosenttia. Kondomi suojaa silti miesten kondomia paremmin naisia seksitaudeilta, sillä naisten kondomi peittää osittain myös häpyhuulia ja suojaa siten esimerkiksi herpes- ja visvasyylätartunnoilta.

Naisten kondomia ei saa käyttää yhtäaikaa miesten kondomin kanssa, koska niiden erilaisten materiaalien välinen kitka voi aiheuttaa välineen rikkoutumisen.

Naisten kondomilla ei länsimaissa ole juuri markkinoita, vaan miesten kondomi säilyttää yhä asemansa.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?