Sinilevät runsastuneet järvillä, merialueilla kukinnat jatkuneet - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Sinilevät runsastuneet järvillä, merialueilla kukinnat jatkuneet

24.8.2017 14:44

Sinilevää on havaittu järvillä enemmän kuin edellisellä viikolla, kertoo Suomen ympäristökeskus Syke tiedotteessaan. Sinilevähavaintoja on myös enemmän kuin ajankohdalle tyypillisesti pitkänajan keskiarvon perusteella.

Järvillä hieman sinilevää on havaittu 50 havaintopaikalla ja runsaasti 11 Etelä-Suomen havaintopaikalla. Kansalaisilta Järvi-Meriwikiin saaduista havainnoista 16 tapauksessa on havaittu sinilevää. Näistä kuudessa tapauksessa levää on ollut runsaasti.

–  Sinilevää esiintyy yleensä runsaimmin järvillä elokuun lopulla. Viimeaikaiset voimakkaat sateet ja niiden seurauksena vesistöihin päätyneet ravinteet selittävät osaltaan levän runsastumista, sanoo ryhmäpäällikkö Marko Järvinen Suomen ympäristökeskuksesta.

Syken mukaan järvien pintalämpötilat ovat monissa järvissä hieman viileämpiä kuin yleensä elokuun puolivälissä. Maan etelä- ja keskiosassa pintaveden lämpötilat ovat 16–19 astetta, Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa 11–16 astetta ja Lapissa 10–14 astetta.

Merialueilla navakka pohjoistuuli puhaltelee leviä rannoilta

Syke kertoo tiedotteessaan myös, että sinilevää esiintyy merellä edelleen sekä pintakukintoina että veteen sekoittuneena Suomenlahdella, Selkämerellä ja Suomen kaakkois- ja länsirannikoilla. Tuuliolosuhteista riippuen sinilevää saattaa ajautua myös rannoille.

Kansallisessa leväseurannassa runsaasti levää on havaittu Kotkan rannikkoalueella sekä Uudenkaupungin Isossa Marjakarissa. Turun, Rauman ja Haminan rannikkoalueilla on todettu hieman levää. Navakka pohjoistuuli pitänee levät toistaiseksi poissa ainakin Suomenlahden rannoilta.

Pintaveden lämpötila Suomenlahdella on nyt noin 15–19 astetta, Saaristomerellä 16–18 astetta ja Pohjanlahdella noin 14–17 astetta.

Syke muistuttaa, että sinilevää sisältävään veteen on syytä suhtautua aina varoen, sillä se saattaa aiheuttaa terveyshaittaa.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: